reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Waga dzieciątek

dzagud, nie przejmuj się wzrostem małej.

Wzrost jest uzalezniony od wzrostu rodziców - powinno wyjść gdzieś w środku.

Ja sama jestem malutka, a mąż ma 180 - przy czym moja mama tez mała, wiec uśrednianie u nas się nie sprawdziło. wszystkie kobietki u nas małe - ja byłam na 25 centylu. A moja mała jest na 95! Więc może przełamie passę malutkich kobietek - choć wcale nie chciałabym by była żyrafą :-) Małe jest piękne.

najważniejsze, to czy rośnie proporcjonalnie po lini centylowej - jak rozpiszesz sobie na siatce zobacz, czy nie ma gdzieś nagłego zahamowania - gdyby było jakieś gwałtowne, trzeba by sknsulotwać z lekarzem dopiero.

reklama
Hmm, może i masz rację. Ja mam tylko 164 cm, mój Mąż 176 cm, więc nie jest bardzo wysoki. No ale Weronika za to wydaje mi się dość wysoka - 121 cm w wieku prawie 7 lat. A z Madzią - szczerze mówiąc, gdyby nie te nasze "porównania" to pewnie wcale bym nie uważała że jest mała. Jak Weronika była malutka, to forum nie było, nie miałam z kim porównywać i był spokój.:-D A tu słyszę - ta 85 cm, ten 89 cm i ja się denerwuję. A nie wiem czy są zahamowania, bo wcześniej Jej nie mierzyłam - w przychodni zresztą też nie. Tyle tylko że Magda ciągle nosi małe rajstopy - tzn. widać że są na Nią "obcisłe" i na styk a nie luźne, ale ma jeszcze sporo takich co to już dawno moim zdaniem powinny Jej z tyłka spadać.:-(

Dziewczyny bo ja gamoń jestem.

O co chodzi z tymi centylami???Jak to sie liczy czy cu,skad to wiecie.Jak Amelka ma 78cm to jaki to centyl no i czy to dobrze czy zle?:confused:

Elmaluszku, normalnie to masz w książeczce zdrowia dziecka (tzn. w polskiej jest):sorry2:. Ale jak potrzebujesz, to wpisz sobie "siatki centylowe" w google i na pewno Ci wyskoczy.
tu masz np.: Siatki Centylowe - sprawdź wagę dziecka - prawidłowy rozwój dziecka
Generalnie chodzi o to, że "centyl" oznacza ile dzieci na 100 w danym wieku ma taki wzrost, wagę czy obwód główki jak Twoje dziecko. Zaznaczasz sobie skrzyżowanie wieku i wagi/wzrostu itd. i patrzysz. Jeśli jest na 25 centylu tzn. że 25 dzieci na 100 ma takie same wymiary. Oczywiście pewnie najlepiej jest pośrodku, ale norma jest tak między 3 a 97 centylem. No i ważne aby waga i wzrost były mniej więcej na tym samym poziomie, a nie np. waga na 90 a wzrost na 5.

Dzagudku-no to mnie wyszlo ze z waga Amelka jest na 12 centylu:baffled:czy to oby nie za malo? a wzrost to tak bedzie 5centyl.
Ja nie rozumiem czy to zle czy dobrze:baffled:

Elmaluszek-nie martw sie, norma jest tak jak Dzagud pisala miedzy 3 a 97. Wiec jak jestes w 12 to jestes w normie! U Ciebie jest specyficzna sytuacja bo Amelka jest wczesniakiem i juz pewnie zawsze bedzie drobniejsza, poza tym ty tez jestes drobniutka wiec ma to po Tobie :-)

A my jestesmy mniej wiecej w srodku, ale po urodzeniu bylysmy w 90 centylu takze to sie zmienia.

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry