reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Wątek główny

reklama
Hej babeczki.

Ależ mnie wysiekło po łepetynie. Normalnie juz nie moge - znowu grad...

Czesc dziewczynki, ja ide dzisiaj do lekarza do którego miałam isc w srode ale nie przyjmował, strasznie sie denerwuje czy wszystko bedzie ok, chyba zwariuje do 15.00:-(

Moni_ka-bedzie wszytko wporządku!!! Pamiętaj o zdjęciach dla nas...:tak:

witam wszystkie przyszłe mamy :)

ja mam termin na 4 lutego :).
Na USG byłam w 8 tygodniu.

Ma-tylda-witaj i spokojnej ciązy zyczę.:-)

"A po trzecie idę do wanny się szuru-buru co by u lekarza wstydu nie było haha:biggrin2:"
Jak mawiał mój znajomy z akademika "Myjcie się dziewczyny bo nie znacie dnia ani godziny" :-D
Oczywiście trzymam kciuki i na pewno wszystko będzie dobrze, bo musi być!!!
Znachorka, Ty jak już bardzo w te sny chcesz wierzyć to ok, tylko przyjmij założenie że śni się coś odwrotnego niż ma się wydarzyć (często się z taką właśnie interpretacją snów spotykałam). Nie ma się co nakręcać, bo to normalne że jak o czymś dużo myślisz to potem masz sny z tym związane. Ja w pierwszej ciąży jak poszłam do szpitala w 6 miesiącu bo się jakieś skurcze pojawiły to też oczywiście miałam sny że dzidziuś się urodził a my nic nie mamy (łóżeczka, wózka, ubranek itd). Oczywiście zaraz po wyjściu ze szpitala zaczęłam męża ciągać po sklepach i zakupy robić a młoda urodziła się tydzień po terminie;)

AniaForever-też miałam taki sen więc szybciutko kompetowaliśmy resztę wyprawki...hehehehe

Znachorka-jak lekarz stwierdził u mnie, że dzidzia nieżyje to śniło mi się, że On się pomylił i dalej jestem w ciąży. Jak byłam w ciąży z Jaśkiem to śniło mi się, że mam 2 dzieci. Starszą dziewczynkę (o ok 5 mcy) i młodego - i dupa blada. Wiedziałam jednocześnie, że to starsze to ta stracona dzidzia, a jednak bardziej się nim zajmowałam niż młodym - jak się domyslasz oba sny były bez sensu...Ale powiem Ci szczerze, że jak snią mi się dzieci to na problemy. W pierwszej ciąży cały czas mi się śniły - myślałam ,że to od tego iż jestem w ciąży(dziecko straciłam). Dlatego i z młodym i teraz bardzo się boję snów o dzieciach - a zawsze coś się dzieje niedobrego w ciągu 2 dni po takim snie. Tak samo dla mnie krew oznacza chorobę w rodzinie, buty podróżi to też się sprawdza... Ale pamietaj iż sny powinno się onterpretować samemu, a nie wg senników bo dla każdego mogą mieć różne znaczenie. NP wg senników dzieci rozesmiane to radość...Najprawdopodobniej snią Ci się poronienia bo się bidulko bardzo przejmujesz. Musisz wyluzować i tyle.

Pozdrawiam wszystkie podwójnie i potrójnie spakowane.;-)

Hello Śnieżynki :-D
USG "genetyczne" płodu - są to badania wykonywane w dwóch okresach ciąży między 11 a 13 tygodniem + 6 dni oraz między 18 a 23 tygodniem ciąży. Celem tych badań jest nie tylko wykluczenie wad rozwojowych płodu, ale przede wszystkim określenie tzw. ryzyka wystąpienia wady genetycznej u płodu np. zespołu Downa w oparciu o tzw. ultrasonograficzne markery wad genetycznych.
Zaobserwowano, że wady genetyczne u płodów wiążą się z pewnymi powtarzalnymi, uchwytnymi w badaniu ultrasonograficznym odmiennościami w stosunku do zdrowych płodów. Pierwszym tego typu markerem, dodanym do badań przesiewowych w 1992r. była tzw. przezierność karkowa (nuchal translucency NT). Efekt przezierności karkowej spowodowany jest przejściowym nagromadzeniem się płynu pod skórą szyi płodu, najlepiej obserwowanym w badaniu ultrasonograficznym między 10 a 14 tygodniem ciąży, gdy długość ciemieniowo - siedzeniowa płodu CRL waha się od 45 mm do 84 mm. Nieprawidłowe wartości tego parametru sugerują możliwość wystąpienia wad genetycznych u płodu. Pamiętać jednak należy, że nie ma żadnych ściśle określonych norm dla przezierności karkowej NT, gdyż jest ona uzależniona od wielkości płodu. Dopiero uwzględniając oba parametry tj. wielkość płodu CRL i pomiar przezierności karkowej NT oraz wiek matki można wyliczyć ryzyko wystąpienia wady genetycznej u płodu. Wartość ryzyka zespołu Downa uważa się za podwyższoną, jeżeli wynosi ona powyżej 1/300.

cóż za precyzyjany i rzeczowy opis USG - WIELKI DZIĘKI ! w 13 tyg mam USG więc pewnie wtedy wszystkiego się dowiem :) jeszcze raz dzięki za opis

POMOCY !!! Możecie mnie uznać za wariatke ale muszę się wygadac ...Śniło mi się że poroniłam ... Sen był bardzo wyraźny i realistyczny , nie było w nim typowych dla snow niedomówien i nienormalnych sytuacji ... był taki rzeczywisty ... Może to nie jest normalne ale ja wierze w to ze sny mają znaczenie ... Sprawdziłam w senniku :
jeśli sen nie jest bezpośrednią przestrogą, można w nim upatrywać symptomu niepewności planów albo założenia, że i tak Twoje zamiary spełzną na niczym

utrata dziecka nie narodzonego - nowe przedsięwzięcia, działania

Zastanawia mnie ta pierwsza część ... " jeśli nie jest bezpośrednią przestrogą " ...
Czy dla kobiety w ciąży taki sen moze być czyms innym niż bezpośrednią przestrogą ?:(((

ja ostatni tez mam co noc takie niefajne sny raz mi się śni że urodziłam chore dziecko a następnej nocy krew i poronienie...
nie powiem żebym się nie martwiła ale staram odsuwać od siebie te sny jak najdalej tłumaczę sobie że jak będę o tym myśleć to tak właśnie będzie (samorealizująca się przepowiednia), więc też o tym nie myśl tylko głowa do góry :)

WItamy witam :)

Dzień dobry Dziewczynki Śnieżynki :-):-)
A po trzecie idę do wanny się szuru-buru co by u lekarza wstydu nie było haha:-):-)

tak tak szuru-buru i do lekarza trzymamy mocno kciuki i czekamy z niecierpliwością na relacje :)

Czesc dziewczynki, ja ide dzisiaj do lekarza do którego miałam isc w srode ale nie przyjmował, strasznie sie denerwuje czy wszystko bedzie ok, chyba zwariuje do 15.00:-(
także trzymamy kciuki i czekamy na relacje :)

a ja dziewczynki znowu siedzę w pracy i znowu zabiegana dopiero teraz znalazłam chwilunię żeby do Was zajrzeć :)

a wicie ża ja już kończę 11 tydzień? :) za 2 tygodnie USG i jak będzie wszystko ok to będziemy mogli pochwalić się rodzinie i znajomym że maleństwo w drodze :) do tej pory prawie nikomu nie mówiliśmy bo po ostatnim poronieniu jakoś tak sie obawialiśmy w sumie tylko moi rodzice wiedzieli ale jak się okazuje to już reszta rodzinki sie zaczyna domyślać np. w ten weekendzik mój braciszek usilnie chciał sie dowiedzieć czemu się z nim piwka nie napiję:-D

dziewczyny a jak u Was z ciuchami? bo ja dzisiaj ubierałam spódnicę i stwierdziłam że pewnie ją ostatni raz w tym lecie ubieram :) wagowo przybyłam tylko ok 1kg ale co do rozmiaru to w coraz mniej rzeczy się mieszczę zawsze miałam wszystko dość dopasowane ale teraz juz zauwazam krągłości :) trzeba pomyśleć o kupieni paru luxniejszych rzeczy :)

Julisia gdzie zgubiłaś suwaczek ?
Wczoraj mój L powiedział że możemy się zacząć chwalić "dobrą nowiną", ale teraz to już nie chcę... Za dwa czy trzy tygodnie bez mówienia wszyscy będą wiedzieli (TAAAAAKI mam bebech:-()

Daga masz rację z tą interpretacją snów. Moja Mama też zawsze powtarzała że jak jej się śnią buty to zaraz jakiś wyjazd się szykuje, a u mnie się nie sprawdza.

A ja właśnie wciągnęłam nektarynkę :-D

Ja też, ale jakoś źle mi po niej było:confused: a uwielbiam nektarynki:confused:

a ja mogłabym dzisiaj jeść majonez łyżką ze słoika :))) ohydne ale właśnie tego mi brakowało :DD

Przepraszam, ale aż mnie zemdliło:confused: a lubię majonez:-)

Witaj kochana w gronie Śnieżynek i gratuluję zafasolkowania:-) spokojnej ciąży:-) wpisałam Cię na listę:-)

Ja pooglądałam Na Wspólnej i teraz zabieram się za czytanie książki:-)

Ech , a propos ciuchów ... Ja już przestawiłam się na spodnie ze ściągaczem . Zrobiłam błąd . Przed wakacjami wyrzuciłam wszystkie za duże ciuchy ... a miesiąc później okazało sie ze jestem w ciązy ...i teraz znów kupuje większe rozmiary . a najlepsze jest to że obwód brzuszka mi sie zwiększa , ale waga nie ! ciągle 66 kg przy wzroście 170 cm.

reklama
ja po obiadu w firmowej stołówce ble :dry: ale zagryzłam pysznym jabłuszkiem i brzoskwinką
a teraz wracam do pracy odezwę się później :) miłego dnia dziewczyny :)

Do góry