reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wątek kulinarny grudniówek :)

A ja za kupnymi nie przepadam. Jakoś tak sztucznie dla mnie smakują. I wszystkie mają smak na jedno kopyto. Wolę sama, bo przynajmniej wiem, co do ciasta/tortu wrzucam - masło to masło, a nie żaden tłuszcz cukierniczy.
Pod waruniem, że umiesz piec :-p Ja w życiu tortu nie piekłam :-pI na 10000% procent cos bym zrobiła..nie tak ;-) Za rok bede próbowac juz sama i koniec z tortami ufff az do Komunii ;-)
A jak dla mnie każdy z totrów jakie jadłam miał..inny smak :-p
Cwietka prosze przepis na cycki z bananami.
Krolcia saltka kebabowa??? Brzmi pysznie.
Ja na roczek tort, moze jakieś ciacho jeszcze, sałatka i wsio. Z żadnymi obiadami i ciepłymi daniami się bawic nie bede. Na roczku Lolka też nic takiego nie robiłam. Ostatni raz robiłam wielkie przyjęcie na 3 rocznice ślubu ;-)
A teraz raz: mi sie nie chce dwa:szkoda mi kasy :-p Wole w top miejsce prezent kupic :-p

reklama
Ja poproszę o jakiś fajny mięsny farsz do tych naleśników!:tak:

A sałatka kebabowa w smaku jest taka jak środek z kebaba tylko bez kosmicznej ilości fioletowej kapusty i zbędnej buły!:-D

krolcia to ja znam ta sałatkę pod nazwą sałtka gyros. Co do farszu to idź na żywioł np mięso mielone usmaż z cebulką. Dodaj pomidory z puszki i np kukurydzę. Dużo czosnku i ziół. Może być też groszek zielony ewentualnie fasola czerwona/biała z puszki lub to i to. Na koniec koncentrat pomidorowy. Albo zamiast mielonego pokrój drobno kurczaka i resztę podobnie. Ja dodałabym jeszcze starty ser do każdego naleśnika.

Krolcia - tak, jak Olcia pisała - smazysz cebulę, dorzucasz mięcho i warzywa - u mnie zazwyczaj cukinia, kukurydza, fasola z puszki i pomidory. Z przyprawami nie przesadzam - tylko sól, pieprz i czerwona papryka. Inne mi do mielonego mięsa nie pasują.

Bodzia - ale torty sa łatwe :-) Upiec trzeba tylko biszkopt, a jak nie wyjdzie, to zawsze można kupić gotowy i przełozyć pysznym kremem :-) Najprostszy to budyniowy: proporcje: 2 szklanki mleka - 1,5 zagotować + 6 łyżek cukru, w reszcie rozpuścić 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej. jak się mleko zagotuje, dodać to z mąkami i chwilę pomieszać. ostudzić i zmiksować z masłem. wersja ciemna z łyżką kakao.

reklama
A ja mam jeszcze durne pytanie:zawstydzona/y::zawstydzona/y:Bo ja nie mam stopni tylko kropeczki...To wiecie może na której kropeczce Ja mam od 1 do 8) piec biszkopt, żeby go nie spalic???
I macie pomysły z czego zrobić jedynke??? Może z mandarynek???

Do góry