reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wątek kulinarny

reklama
Fantazja-ja go jem w takich listkach na surowo, tez dobry, zamiast kapusty wrzucam liscie szpinaku do tego pomidor, papryka, ogorek, co tam lubisz, oliwka i pare kropli octu i jest naprawde dobre. Ja lubie kupowac te listki bo one wlasnie dlugo stoja w lodowe, znaczy nie flaczeja :-) heheheh

Jako osoba, ktorej rotawirus rzucil sie na mozg...przesylam cos slodkiego dla odmiany ;-)

Załączniki

• b692eee8ad.jpg
    b692eee8ad.jpg
    33,3 KB · Wyświetleń: 88
A ja na dzisiejszą Środę Popielcową zrobiłam sałatkę śledziową. Ino niestety tradycyjnie, bo dawno nie było, a wygłodniałe oczy mojego Męża nie dopuściłyby do żadnego odstępstwa.:-D Sledzia z ananasem muszę zdecydowanie zrobić w głębokiej konspiracji.:-D

Zapiekanka mojego dziadka Stasia

składniki:

- 5 ziemniaków
- 3 marchewki
- 2 buraczki
- 2 cebule
- kiełabasa zwyczajna lub boczek wędzony
- oliwa, sól, pieprz

przygotowanie:

wszystko obrać i pokroić w cienkie plastry, poukładać warstwami na przemian w garnku, co 3 warstwy troszkę posolić i popieprzyć, na spód dać troszeczkę oliwy (mój śp. dziadek na spód kładł skórki od boczku - ja robię wersję light;-)). Na sam wierzch też troszeczke oliwy. Na średnim ogniu / palniku piec ok. 45 minut

Jolu zapomniałam napisać, babkę upiekłam zaraz następnego dnia jak zobaczyłam przepis. No moja córa po prostu zajadała się nią, była na kolację i na śniadanie i na kolację kolejnego dnia, mężowi też smakowała, a ja byłam zaskoczona że mi wyszła i nie zrobił się zakalec. Bo ostatnio tego rodzaju ciasta (np.zebra) mi nie wychodzą, siadają. Na pewno będę piekła jak zostaną mi białka:tak::tak::tak:.

Co prawda dziś nie robiłam ale często robię sałatkę sledziową w sosie śmietanowym, mnie i M bardzo smakuje.
-śledzie a la matjas (jakieś 4 płaty),najlepiej wymoczyć
-średnie jabłko
-śerdnia cebula
-ogórek kiszony (3-4 większe)
-śmietana około 300g + 4-5łyżek majonezu
-pieprz
Takie tradycyjne, nie dawno znalazłam przepis i co najmniej raz na dwa tygodnie robię:tak:.

sluchajcie jestem pod wrazeniem izraelskiej kuchni-takie niby proste, nic specjalnego ale super smakuje. Generalnie nie ma tutaj wedlin, jest masa ryb; serow, twarogow to jest kilkanascie odmian, tluste, chude, takie jak smietana i krojone nozem, dodaja czesto oliwki pokrojone w krazki i kapary do tych twarozkow, no extra.

Poza tym jedza duzo takich past np. humus to jest chyba z soczewicy-roztarty groszek lub soczewica z dodatkiem oliwki i papryki, dla mnie pycha i do tego podaja pite-to ten chlebek plaski.

Dzis jadlam tez taki fajny pierozek-ciasto chyba jak na pizze w srodku mozarella i sos pomidorowy calosc posypana sezamem i do pieca na pare minut; tez pyszne.

No i wszedzie niesmiertelna salatka: pomidory, ogorki, cebulka fioletowa, oliwki, papryka, feta i calosc w oliwce i occie winnym, tez pycha :-)

reklama
PIESRI KURCZAKA W SOSIE SMIETANOWYM(Z BRIE,POLEDWICA I ZURAWINAMI)
porcja dla 2 osob:

2 piersi z kuraka
5 cienkich plastrow poledwicy surowej wedzonej
pol cebuli
kilka plasterkow sera brie
okolo 30 ml bialego winka wytrawnego(ja uzywam sauvignon blanc,ale moze byc jakiekolwiek byle wytrawne)
220-250 ml smietany(tylko nie tej kwasnej bo sie zwazy,kremowka albo jakas ktora mozna mieszac z goracym)
lyzka zurawin(ze sloika)
pieprz,sol
oliwa lub olej jak kto woli;-)

Piersi z kurczaka posolic,popieprzyc i usmazyc(mozna je zrobic w piekarniku).
Na patelni podsmarzyc cebulke,poledwice z sola i pieprzem.Jak sie zarumienia dodac brie(ja kroje te cienkie plasterki jeszcze na 2-3 czesci coby duze nie byly)Jak ser zacznie sie rozpuszczac to trza to podlac winkiem i zostawic na okolo 5 minut od czasu do czasu mieszajac.Po chwili zalac to wsjo smietana i mieszac az sos zgestnieje.Na koniec dodac lyzke zurawin co by sosik lekko osłodzic.piersi polac sosikiem i gotowe.Strasznie to wyglada ale robi sie bardzo szybko:tak:;-)
Smacznego:-)

Do góry