reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

wazne!!

Witam jestem w 6 tyg ciazy przez wzielam leki z ibuprofenem i pytalam lekarza czy sie da obliczyc ilosc ibuprpfenu we krwi lub moczu odpowiedzial ze nie i malo mi sie to prawdopodobne wydaje w dzisiejszych czasach . Mozliwe jest sprawdzenie tego bo sievtroche boje o dziecko i nwm czy moj lekarz to konowal i go zmienic ??

reklama
Obliczyć trudno, bo każdy organizm inaczej wchłania . więc twój nlekarz ma rację- ta sama ilość leku u osób o tej samej wadze może dać różne rezultaty .
Jedynym sposobem byłoby badanie krwi czy moczu i to bezpośrednio po przyjmowaniu leków.
Nawiasem mówiąc, nawet maleńkim dzieciom daje się ibuprofen przeciwgorączkowo, więc nie panikuj az tak- na pewno dziecku nic się nie stało. Przeciez nie nałykałaś się tych tabletek, zapewne brałaś normalne, dopuszczalne dawki.
A poza tym- i tak już to byłaby "musztarda po obiedzie"- w koncu leki już zażyłaś.
Wiele mam zażywa różne leki itd., nie wiedząc czasem jeszcze, że sa w ciąży. i rodzą zdrowe dzieci.

Ibuprofenu nie wolno brać w ciąży. W ciąży wolno Ci tylko brać paracetamol. Z czego ostatnie badania pokazują, ze używany przewlekle powyżej 20dni wpływa na płód. W ciąży zażywa się leki typu antybiotyki itp., ale tylko wtedy gdy ryzyko utraty ciąży jest większe niż powikłania u płodu. Obecnie trzeba uważać, ze wszystkim tym co się je, i nawet co się pije. Np. witaminy, małe dawki w preparatach dla kobiet nie robią większego problemu, jednak w III trymestrze niektóre są teratogenne wiec lepiej nie suplementować się samemu. Dużo by pisać. Mój lekarz mi zrobił konkretną pogadankę co mi wolno a co nie. Czasem nie zdajemy sobie sprawy co szkodzi naszemu dziecku. A że już wzięłaś te leki to trudno, teraz warto chyba znaleźć dobrego lekarza, co Ci wyjaśni co wolno a co nie w ciąży:-)

Nie musisz tak panikować. Zrobiłaś to raz i najważniejsze, żebyś nie robiła więcej. Ibuprofen nie jest wskazany w ciąży, ale nie ma co przesadzać. Jak ktoś już wspomniał nawet malutki dzieciom się go podaje.

Do góry