reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wierszokleci i poeci czyli pierwsze słowa i zdania naszych maluszków

happy to super widac, ze dzieci szybko lapia obcy jezyk :)
ida do skrotow to u nas tez tylko skrotowce - ko - choc , pule - puzzle, pal - patryk, ba - bajka, ban - banan, pa - pan, i chyba tyle, bo my z mowa slabo dalej,

reklama
Makuc, "nie " to "naj":tak:(jakkolwiek to się pisze:confused:)."Tak " to "ja","dzień dobry " to "good moorn", "good dag(czyta się dau, bo g nie wymawiają)" , lub zwyczajne "hej".Na do widzenia jest "favell", "see se moorn" lub zwykłe "bye"."Dziękuję " to "tak":tak::-D."dziewczynka "- "pige"(wym. pije), mała to "lille".
To tyle na razie , bo śpieszę się jeszcze do pracy:).

zaczyna mi się podobywać ten język HAPPY :-D a duńskie "tak" wymiata. No i wychodzi na to, że nie jest on jakiś trudny bardzo, bo spore podobieństwo do germańskiego i angielskiego widzę.

Oczywiście, Ania więcej by Wam powiedziała, bo ona już całkiem dobrze po duńsku zasuwa, a ja, hmm....:sorry2:.
Ale co do podobieństw, to masz rację- mieszanka angielskiego i niemieckiego, więc jak ktoś zna te dwa języki, to o wiele łatwiej.Generalnie np. jak czytam , to już sporo rozumiem właśnie dzięki temu podobieństwu słów.Ale w mowie- masakra:no::szok:- wszystko wymawia się kompletnie inaczej, jakieś dziwne reguły, co się wymawia, co nie, jak w jakich sytuacjach....Dlatego ciężko się zdecydować na odezwanie po duńsku poza standardowym "dzień dobry" czy "dziękuję", bo i tak nikt moich wysiłków nie rozumie:sorry2::-D- próbowałam kilka razy i cięęężko było:-p
A jeszcze co do nauki języka przez Amelkę, to trochę to trudne tez dla niej jest, bo dzieckiu się trochę miesza....jak "tak" to dziękuję, a "pige (pije)" to dziewczynka.Widzę nieraz po niej, że ma kłopot z tą "dziewczynką".Ale poradziła sobie:-D- "pije" to jest po polsku, picie, a "dziewczynka " to "pija";-):-D- coby jej się nie myliło:-D.I nie da się jej oduczeć tego "pija":-p

Heh to faktycznie można się zamieszać z lekka, Happy a Ty od kiedy zaczynasz naukę?
Ty się nauczysz, to Amelka też da sobie radę :-)

Amelka zapewne lepiej i prędzej da sobie radę, niż ja:-D.
Planowałam zacząć szkołę w tym miesiącu, razem z Anią(ona, oczywiście wyższy poziom;-):tak:), ale ona musi jeszce załatwić jakieś formalności, więc to sie trochę odwlekło.Póki co, staram się sama coś tam "łapać".
Dużą przeszkodą w nauce języka w Danii jest fakt, że wszyscy tu mówią po angielsku...

Mówię do Kamilka choć do sklepu po chlebek on mi odpowiada z takim wyrzutem "oj mamo Kamil siły nie ma":szok: a wstaliśmy ok.9 poszliśmy po chleb wchodzi po schodach (mieszkamy na 3pietrze) wchodzi do mieszkania i mówi "ale się Kamil spocił"
:-D:-D:-D

dzisiaj spadlam z krzesla jakie moje dziecko jest przebiegle:)) po kapieli jak zawsze jogurcik. maz jej daje a Leane:
-nie chce jogurciku
on: jak to nie chcesz? przed chwila wolalas (jak ja ubieralam po kapieli)
-ja chce ser i przynies mi ser!
on: dobrze przyniose
po chwili jak zjadla kawalek sera maz pyta:
-juz starczy?? czy chcesz moze jogurcik?
Leane:
-nie chce jogurtu, chce ser!!!
on: ale duzo juz zjadlas moze zostaw cos dla tatusia
na to Leane chwila namyslu:
- POL NA POL ???????
maz: jak to pol na pol ??????, ( to wyrazenie nas zwalilo hahah)
a Leane:
- pol sera dla mnie pol dla tatusia
maz: a dla mamusi??
Leane: mamusia zje jogurcik!:))))))))))))

cwana przebiegla madralinska!!! w 3 slowach moje dziecko w calosci:)

reklama
Robiąc pranie ściągałam suche z suszarki i wieszałam mokre poszłam do łazienki po resztę do wywieszenia i nagle słyszę "oj mama cycki zapomniała" wychodzę a Kamil niesie mój stanik do pokoju:-D:-D
Kamil na stanik mówi cycki:sorry:

Do góry