reklama

Wizyty u pediatry

reklama
ja tez pierwsze słyszę o zmianie grupy ale wiem żeby określik grupe krwi to z dwóch miejsc pobierają krew w jakims tam odstepie czasowym i wtedy mozna taka specjalna karte dodatkowo sobie wyrobic z taka informacją

hej;-)
jesli chodzi o grupe to nie pobieraja (nie okreslaja w szpitalu jak nie MUSZA)
poniewaz krew noworotka jest bardzo gesta a do grupy potrzeba jej bardzo duzo.Nie bierze sie wtedy z palca ale z zyły.................do zwykłaj morfologi wystarczy z palca ale zeby okreslic juz OB musi byc z zyłki.
upominałam sie w szpitalu i zrobili mi wykład:baffled:(pediatra)

Hmmm... niby "grupa krwi jest niezmienna w ciągu całego życia (o ile nie przeprowadzono allogenicznego przeszczepu szpiku - wówczas może dojść do zmiany grupy krwi u biorcy przeszczepu"

Ale może to ma związek z konfliktem serologicznym w czasie życia płodowego.Krew badana bezpośrednio po porodzie noworodka może być jeszcze zmieszana z krwią matki,później organizm zwalcza przeciwciała odpowiedzialne za utrzymywanie się grupy krwi i zostają tylko te które mu odpowiadają.
Trochę to dziwne ale... może coś w tym jest.

Gdy mnie określano grupę krwi, a robiona to kilkakrotnie, pobierano mi krew z żyły. Natomiast moje obydwie dziewczyny miały określoną grupę zaraz po urodzeniu. To dlatego, ze ja mam0-(minus). Okazało się, ze one mają plus. Nikt mi nigdy nie mówił o zmianie grupy krwi. Wiem natomiast, ze jakieś mniejsze składowe się mogą zmienić, ale nie główna grupa. Ale Joasiu chyba nie ma sensu robić na zapas grupy. I tak przed każdym zabiegiem jest określana ponownie. Właśnie ze względu na te małe składniki i badają krzyżówkę.
Z tą krwią to w ogóle im medycyna bardziej rozwinięta, to większe jaja. Na porodówce leżała ze mną kobieta, która miała identyczna grupę krwi jak jej synek i kazało się, że mają konflikt serologiczny. Właśnie na poziomie tych dalszych składowych. Jeszcze parę lat temu w ogóle nie do wykrycia.

Agusia w podobny sposób tłumaczyli nam to w klinice że krew jeszcze może posiadać pewne własciwości z krwi matki i nie ma sensu jeszcze tego robić.
No i witaj... :-D choć właściwie, to.... dobranoc :-p bo ja własnie zaczynam lewitować już w kierunku wyrka :sorry2:

ewamat a to mnie teraz zaskoczyłaś... a do tej pory zaskoczona byłam tym, ze jeszcze nie znam tak podstawowej rzeczy jak grupa krwi mojego dziecka :blink: Na pewno tak jest, że badanie jest w przypadku zabiegów... ale co, jeśli nie ma czasu na badanie i szybko trzeba krew podać :confused: Sama już nie wiem co o tym myśleć :baffled:

dla (odpukać )ratowania zycia sie przydaje..................
okreslenie trwa okolo 40 minut jesli( +) ale jesli( -) ponad godzine
a jak wiadomo ZłOTA PIERWSZA GODZINA:blink:

Ja tez nie znam grupy krwi moich dzieci Chris mial zabieg i krwi mu niepobierali a Jacki miala dwie operacje i tez niepobierali:baffled::confused:, ja nawet nieznam grupy krwi meza bo on tez niewie :baffled: takze jakby wystapil konflikt to nikt by niewiedzial :baffled:

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry