Cześć wszystkim jestem nowa na forum ale duże doświadczenie jeżeli chodzi o wodogłowie mam syna z wodogłowiem.Ma 16 lat ,leczony jest w Międzylesiu.Mateusz jest po 4 operacjach szykuje się 5 operacja gdyż drenaż jest za krótki.Początki były bardzo trudne Pierwsze operacje były przeprowadzane w Lublinie ale po3 operacji przenieśliśmy syna do IPCZD w Warszawie. Są tam naprawdę wspaniali lekarze i specjaliści.A teraz trochę Mateuszu 1operacja była gdy syn skończy 5 tygodni 2 po11 miesiącach 3 po 4 latach 4 operacja była w 2004 r.ale już w Międzylesiu.Po1 operacji gdy syn skończył 5 miesięcy rozpoczęta została rehabilitacja metodą WOJTY trwała do momentu zaczęcia raczkowania przez Mateusza
Witam serdecznie!Mój synek ma 2-latka i kilka reoperacji za sobą.Tak jak wasze dzieci dosięgło go wodogłowie i wiele innych schorzeń.Dzięki Bogu na swoje problemy zdrowotne rozwija się dość dobrze choć jest sporo do tyłu ale już stawia pierwsze samodzielne kroczki.Niestety właśnie od wczoraj znajduje sie na OJOMIE wrocławskiego szpitala gdzie był operowany,okazało się że otrzewna przestała wchłaniać płyn a lekarz prowadzący poinformował nas o potrzebie wstawienia drenażu do serca.Czy ktoś mi może opisać jak to wygląda z czym się wiąrze operacja???
Wydaje mi się że za wcześnie ja przenieśli bo dzień wcześniej lekarka nic o tym nie wspomniała a wiem że brakowało inkubatorów. okazało się że Zuzka miała wylew IV stopnia do komory lewej. Co misiąc mieliśmy usg główki teraz ciemiączko prawie zarosło. Główka nie przyrasta drastycznie. Ale komora jest bardzo powiększona. W grudniu mieliśmy tomografię komputerową( straszne katorgi). Nikt nie powiedział że powinnam konsultować się z neorochirurgiem. CHODZIMY DO chirurga dziecięcego i neurologa. Powiedzieli że komora bardzo poszerzona, ale wszystko jest w porządku i widocznie taka będzie jej uroda, ale boję sie tego wodogłowia. Dodatkowo pani neurolog powiedziała że podejrzewa afazję bo Zuzka jeszcze nie mówi. Może ktoś poda wymiary z usg do porównania?