reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wprowadzamy nowe dania do jadłospisu

jak mu dajesz i nic sie nie dzieje to ok Te ryżowe są przeważnie dla alergików do rozrobienia na preparacie mlekozastępczym albo kiedy dzieć nie toleruje mleka w kaszce Ja bym nie rozrabiała na mleku o zwiększonej gęstości bo nie ma sensu Kaszka sama w sobie jest gęsta:-)
 
reklama
Dziewczyny - apropo wprowadzania nowych dańdo jadłospisu naszych pociech - mam kilka przepisów z gazet, żeby przyrządzić coś samemu a nie tylko słoiczki i słoiczki :tak:

PO 4. MIESIĄCU:

* Krem ziemniaczany
- 1 duży ziemniak lub 2 mniejsze
- 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:
Obierz ziemniak, pokrój na kawałki, a następnie gotuj na małym ogniu w niewielkiej ilości wody. Kiedy ugotuje się do miekkości, dodaj oliwę, dokładnie rozetrzyj i dobrze wymieszaj.

OD 6. MIESIĄCA:

* Mus jarzynowy z dynią
- 1/2 marchewki
- 1 mały plasterek dyni
- 1 mały ziemniak
- 1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania:
Marchewkę, dynię i ziemniak umyć, obrać i ponownie opłukać. Przygotowane warzywa pokrój na kawałki. Następnie włóż je do niewielkiej ilości wrzątku i gotuj do miękkości. Pod koniec gotowania, kiedy warzywa zmiękną dodaj do nich łyżeczkę masła lub oliwy z oliwek. Całość zmiksuj na gładką masę i ponownie zagotuj. Przed podaniem lekko przestudź.

* Krem z indyka
- plasterek pieczonego lub gotowanego mięsa z indyka
- marchew
- pietruszka
- mały kawałek pora
- ćwierć selera
- pół ziemniaka
- łyżeczka zielonego groszku
- posiekana natka pietruszki
- kleik ryżowy

Sposób przygotowania:
Włoszczyznę umyj, obierz i pokrój na małe kawałki, włóż do garnuszka, dołóż groszek i gotuj w szklance wody. Pod koniec gotowania dodaj kleik ryżowy, dobrze zamieszaj i jeszcze chwilę pogotuj. Gdy zupa nieco przestygnie włóż masło. Zmiksuj na krem razem z mięsem, Posyp niewielką ilością posiekanej natki pietruszki.

* Papka jarzynowa z cukinią
- 1/2 marchewki
- ziemniak
- 2-3 plasterki cukinii
- oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
Jarzyny umyj, pokrój na kawałki. Do garnka wlej szklankę wody. Jarzyny włóż do wrzątku, gotuj dopóki nie będą miękkie. Dodaj do ugotowanej zupki oliwę z oliwek. Zmiksuj wszystkie sładniki na jednolitą papkę. Ponownie zagotuj zmiksowaną zupkę.



Póki co tyle. Niestety nie znalazłam więcej przepisów dla dzieci po 4 miesiącu oprócz ziemniaka i marchewki, którą wszystkie wiemy jak przyrządzić ;-)

 
Warzywa i owoce bede miala z ogrodka rodzicow(bardzo daleko do jakiejkolwiek ulicy), a mieso ze wsi. Nikt mnie nie przekona, ze sloikowe jest lepsze, niz samodzielne gotowanie.Wytlumaczcie mi jak te warzywa utrzymuja tak dlugo swiezosc, skoro nie ma w nich konserwantow???? Ugotujcie marchewke, wlozcie ja do sloika i zobaczcie jak dlugo bedzie swieza i zdatna do jedzenia.
a słyszałas kiedys o czyms takim jak pasteryzacja?
jedzonko w słoiczkach nie ma zadnych konserwantów. NA 100% . Pracowałam kiedys w NUTRICI to wiem:tak: A warzywa i mieso do ich produkcji jest dokładnie przebadane. Lepiej podac słoiczek niz marchew z nawozami.
 
a słyszałas kiedys o czyms takim jak pasteryzacja?
jedzonko w słoiczkach nie ma zadnych konserwantów. NA 100% . Pracowałam kiedys w NUTRICI to wiem:tak: A warzywa i mieso do ich produkcji jest dokładnie przebadane. Lepiej podac słoiczek niz marchew z nawozami.

To pozwólcie, że i ja się wtrące :tak:

Z tego co mi wiadomo, dzieci przyzwyczajone do słoiczków nie chcą w późniejszym wieku jeść normalnie ugotowanych potraw, bo różnią się smakiem. A prawda jest taka, że prędzej czy później będzie trzeba zrezygnować ze słoiczków na rzecz normalnych potraw. Istnieją też sklepy z żywnością ekologiczną.
 
dziewczyny już nie wracajmy do tej dyskusji :no:
wszystko jest dla ludzi i najlepiej jest trochę gotować, trochę podawać ze słoiczków - każda z nas ma swój rozum i zrobi po swojemu.

dzięki Black za przepisy, na pewno w swoim czasie wypróbuję :tak:
 
Ostatnia edycja:
u mnie wczoraj pojawiła sie strasznie twarda kupka. raz nawet wypadlami z pampersa :D czy tomozliwe ze od wprowadzenia marchewki? wczoraj juz nie dalam marchewki i kupka dzisiaj juz rzadka.
 
u mnie wczoraj pojawiła sie strasznie twarda kupka. raz nawet wypadlami z pampersa :D czy tomozliwe ze od wprowadzenia marchewki? wczoraj juz nie dalam marchewki i kupka dzisiaj juz rzadka.

myślę że to właśnie wina marchewki marchwiankę daje się dzieciom z biegunką:tak: wymieszaj z jabłkiem bo ono rozluźnia może będzie lepiej:-)
u nas soczek jabłkowy się jednak przyją i dzięki temu kupki są suuuper:-p:-D
 
A z jakiej firmy ten soczek jabłkowy?
Ja kupilam z bobovity i mieszam z wodą i z kupkami lepiej:tak:
 
reklama
Do góry