jak mu dajesz i nic sie nie dzieje to ok Te ryżowe są przeważnie dla alergików do rozrobienia na preparacie mlekozastępczym albo kiedy dzieć nie toleruje mleka w kaszce Ja bym nie rozrabiała na mleku o zwiększonej gęstości bo nie ma sensu Kaszka sama w sobie jest gęsta:-)
reklama
BlackWizard
Fanka BB :)
Dziewczyny - apropo wprowadzania nowych dańdo jadłospisu naszych pociech - mam kilka przepisów z gazet, żeby przyrządzić coś samemu a nie tylko słoiczki i słoiczki 
PO 4. MIESIĄCU:
* Krem ziemniaczany
- 1 duży ziemniak lub 2 mniejsze
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Obierz ziemniak, pokrój na kawałki, a następnie gotuj na małym ogniu w niewielkiej ilości wody. Kiedy ugotuje się do miekkości, dodaj oliwę, dokładnie rozetrzyj i dobrze wymieszaj.
OD 6. MIESIĄCA:
* Mus jarzynowy z dynią
- 1/2 marchewki
- 1 mały plasterek dyni
- 1 mały ziemniak
- 1 łyżeczka masła
Sposób przygotowania:
Marchewkę, dynię i ziemniak umyć, obrać i ponownie opłukać. Przygotowane warzywa pokrój na kawałki. Następnie włóż je do niewielkiej ilości wrzątku i gotuj do miękkości. Pod koniec gotowania, kiedy warzywa zmiękną dodaj do nich łyżeczkę masła lub oliwy z oliwek. Całość zmiksuj na gładką masę i ponownie zagotuj. Przed podaniem lekko przestudź.
* Krem z indyka
- plasterek pieczonego lub gotowanego mięsa z indyka
- marchew
- pietruszka
- mały kawałek pora
- ćwierć selera
- pół ziemniaka
- łyżeczka zielonego groszku
- posiekana natka pietruszki
- kleik ryżowy
Sposób przygotowania:
Włoszczyznę umyj, obierz i pokrój na małe kawałki, włóż do garnuszka, dołóż groszek i gotuj w szklance wody. Pod koniec gotowania dodaj kleik ryżowy, dobrze zamieszaj i jeszcze chwilę pogotuj. Gdy zupa nieco przestygnie włóż masło. Zmiksuj na krem razem z mięsem, Posyp niewielką ilością posiekanej natki pietruszki.
* Papka jarzynowa z cukinią
- 1/2 marchewki
- ziemniak
- 2-3 plasterki cukinii
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Jarzyny umyj, pokrój na kawałki. Do garnka wlej szklankę wody. Jarzyny włóż do wrzątku, gotuj dopóki nie będą miękkie. Dodaj do ugotowanej zupki oliwę z oliwek. Zmiksuj wszystkie sładniki na jednolitą papkę. Ponownie zagotuj zmiksowaną zupkę.
Póki co tyle. Niestety nie znalazłam więcej przepisów dla dzieci po 4 miesiącu oprócz ziemniaka i marchewki, którą wszystkie wiemy jak przyrządzić ;-)

PO 4. MIESIĄCU:
* Krem ziemniaczany
- 1 duży ziemniak lub 2 mniejsze
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Obierz ziemniak, pokrój na kawałki, a następnie gotuj na małym ogniu w niewielkiej ilości wody. Kiedy ugotuje się do miekkości, dodaj oliwę, dokładnie rozetrzyj i dobrze wymieszaj.
OD 6. MIESIĄCA:
* Mus jarzynowy z dynią
- 1/2 marchewki
- 1 mały plasterek dyni
- 1 mały ziemniak
- 1 łyżeczka masła
Sposób przygotowania:
Marchewkę, dynię i ziemniak umyć, obrać i ponownie opłukać. Przygotowane warzywa pokrój na kawałki. Następnie włóż je do niewielkiej ilości wrzątku i gotuj do miękkości. Pod koniec gotowania, kiedy warzywa zmiękną dodaj do nich łyżeczkę masła lub oliwy z oliwek. Całość zmiksuj na gładką masę i ponownie zagotuj. Przed podaniem lekko przestudź.
* Krem z indyka
- plasterek pieczonego lub gotowanego mięsa z indyka
- marchew
- pietruszka
- mały kawałek pora
- ćwierć selera
- pół ziemniaka
- łyżeczka zielonego groszku
- posiekana natka pietruszki
- kleik ryżowy
Sposób przygotowania:
Włoszczyznę umyj, obierz i pokrój na małe kawałki, włóż do garnuszka, dołóż groszek i gotuj w szklance wody. Pod koniec gotowania dodaj kleik ryżowy, dobrze zamieszaj i jeszcze chwilę pogotuj. Gdy zupa nieco przestygnie włóż masło. Zmiksuj na krem razem z mięsem, Posyp niewielką ilością posiekanej natki pietruszki.
* Papka jarzynowa z cukinią
- 1/2 marchewki
- ziemniak
- 2-3 plasterki cukinii
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Jarzyny umyj, pokrój na kawałki. Do garnka wlej szklankę wody. Jarzyny włóż do wrzątku, gotuj dopóki nie będą miękkie. Dodaj do ugotowanej zupki oliwę z oliwek. Zmiksuj wszystkie sładniki na jednolitą papkę. Ponownie zagotuj zmiksowaną zupkę.
Póki co tyle. Niestety nie znalazłam więcej przepisów dla dzieci po 4 miesiącu oprócz ziemniaka i marchewki, którą wszystkie wiemy jak przyrządzić ;-)
a słyszałas kiedys o czyms takim jak pasteryzacja?Warzywa i owoce bede miala z ogrodka rodzicow(bardzo daleko do jakiejkolwiek ulicy), a mieso ze wsi. Nikt mnie nie przekona, ze sloikowe jest lepsze, niz samodzielne gotowanie.Wytlumaczcie mi jak te warzywa utrzymuja tak dlugo swiezosc, skoro nie ma w nich konserwantow???? Ugotujcie marchewke, wlozcie ja do sloika i zobaczcie jak dlugo bedzie swieza i zdatna do jedzenia.
jedzonko w słoiczkach nie ma zadnych konserwantów. NA 100% . Pracowałam kiedys w NUTRICI to wiem

BlackWizard
a słyszałas kiedys o czyms takim jak pasteryzacja?
jedzonko w słoiczkach nie ma zadnych konserwantów. NA 100% . Pracowałam kiedys w NUTRICI to wiemA warzywa i mieso do ich produkcji jest dokładnie przebadane. Lepiej podac słoiczek niz marchew z nawozami.
To pozwólcie, że i ja się wtrące

Z tego co mi wiadomo, dzieci przyzwyczajone do słoiczków nie chcą w późniejszym wieku jeść normalnie ugotowanych potraw, bo różnią się smakiem. A prawda jest taka, że prędzej czy później będzie trzeba zrezygnować ze słoiczków na rzecz normalnych potraw. Istnieją też sklepy z żywnością ekologiczną.
mamjakty
styczniówka 2009
dziewczyny już nie wracajmy do tej dyskusji 
wszystko jest dla ludzi i najlepiej jest trochę gotować, trochę podawać ze słoiczków - każda z nas ma swój rozum i zrobi po swojemu.
dzięki Black za przepisy, na pewno w swoim czasie wypróbuję

wszystko jest dla ludzi i najlepiej jest trochę gotować, trochę podawać ze słoiczków - każda z nas ma swój rozum i zrobi po swojemu.
dzięki Black za przepisy, na pewno w swoim czasie wypróbuję

Ostatnia edycja:
kasia@kruszyna
Zadomowiona(y)
u mnie wczoraj pojawiła sie strasznie twarda kupka. raz nawet wypadlami z pampersa
czy tomozliwe ze od wprowadzenia marchewki? wczoraj juz nie dalam marchewki i kupka dzisiaj juz rzadka.
u mnie wczoraj pojawiła sie strasznie twarda kupka. raz nawet wypadlami z pampersaczy tomozliwe ze od wprowadzenia marchewki? wczoraj juz nie dalam marchewki i kupka dzisiaj juz rzadka.
myślę że to właśnie wina marchewki marchwiankę daje się dzieciom z biegunką

u nas soczek jabłkowy się jednak przyją i dzięki temu kupki są suuuper

reklama
BlackWizard
Za nami pierwsza zupka
Krem z marchwi z jarzynkami ;-)

Podziel się: