reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wprowadzamy nowe dania do jadłospisu

A ja mojej dzisiaj ugotowałam zupkę i wcieła równo:tak:tylko za pół godziny była głodna:-(Ostatnio ma apetyt:-):-)
Ja często do kleiku daję pół słoiczka deserku!
Adi są też kaszki bez glutenu i bez cukru! Kupiłam małej z Nestle zdrowy brzuszek - kaszka ryżowa z marchewką! Można ją zrobić na wodzie:tak:
Po 6 miesiącu są też owsiane ze śliwkami..
Po prostu nie kupuj tych kaszek mleczno-ryżowych tylko kaszki ryżowe albo kleiki!
Bo w tych mleczno-ryż. jest mleko i to nastepne!!

Kasiu mi nie przeszkadza fakt że mleko następne bo za niecały tydzien czeka nas zmiana mleka....:-)

Słyszałam własnie o tych kaszkach...chyba bede musiała poszukać po sklepach..albo z neta wezme bo ta moja dziura opolska to zaopatrza sie jako ostatnia w nowości....

Kolejne pytanie mam (ciekawska jestem wiem ;-) )
Czy ktoś wie jakie jest zapotrzebowanie na kalorie dla niemowląt?? Mądrzy naukowcy określili ile powinnismy przejeść kalorii, ile powinni faceci,ile kobiety w ciąży...no a dzieciaczki? Są jakieś normy tego dotyczące?Zna sie ktoś na tym??

reklama
Ale ci zazdroszczę u nas nadal pod górę A wiedziałyście że dynia powoduje wzdęcia? Bo ja nie wiedziałam a teraz już wiem. Tylko takie zdobywanie wiedzy jest bolesne dla moich uszu i kręgosłupa:no:

U nas po dyni nic nie było.
Tylko pierwszy mięsny posiłek spowodował problemy z kupkami, ale po kilku razach się przyzwyczaiła i najbardziej lubi dania z kurczakiem. Widać, że upodobania ma po mnie :-)

adiva to można policzyć z mleka Na puszce jest napisana wartość energetyczna 100ml mieszanki w kJ lub kcal Zliczasz średnią zalecaną ilośc mleka dla Zaraska np u nas nutramigenu to jest 4-5 posiłków po 230 ml = 920-1150ml Wartość energetyczna 100 ml mieszanki to 68 kcal Czyli 960*68/100=652,8 i 1150*68/100=782 Czyli taki zakres to 653-782 kcal Prawdopodobnie dla innej mieszanki mogą wyjść odrobinę inne wartości ale pewnie gdzieś w tych granicach

Fakt ale u nas na Humanie miarki są podane do 120 ml...a my już dawno wyprzedziliśmy te porcje :-)
No ale przecież dzieciaczki nie jadą już na samym mleku...słoiczki nie są tak kaloryczne...piją dużo więcej płynów itd...ja wiem że jak dziecko jest głodne to jeść trzeba dać no ale przecież muszą być jakieś normy czy tabelki

Na słoiczkach i wszelkich produktach dla dzieci masz podane wartosci energetyczne. Sama się bawiłam swego czasu w przeliczanie kalorii dla Kluska tylko mi chodziło o zwiększenie o 20 % kaloryczności sinlacu nie zwiększajac drastycznie zawartości białka. Myślę że to na upartego można policzyć ze schematów żywieniowych dla dzieci tylko trzeba by spisać wartości energetyczne z kilku zupek i kaszek i wyciągnąć średnią A właściwie po co ci to chcesz odchudzać Piotrusia?

No własnie nie chce....mam mu podawać tak pokarmy żeby nie schudł ale tez nie przytył za dużo...tylko że ciężko tak znaleźć złoty środek bez jakiejś bazy lub podstawy...nie moge na każdy płacz reagować butlą ale też nie mogę mu jej odmawiać...
Chodzi o to żeby teraz póki jeszcze moge wyprowadzić go na prostą...potem może być już trudno...tu babcia da batonik tu dziadek jajeczko niespodzianke i bach...młody zacznie życie z nadwagą...w rodzinie męża i mojej też są skłonności do tycia...jak i chorób serca...zrobie wszystko żeby małemu tego oszczędzić....

Deserek z kaszka manną i czekoladą zjedzony!!:-)Mnie bardzo smakował , taki prawie budyń ,młodej też!!:-D Zadnych rewelacji brzuszkowych po nim nie było:-D

reklama
wow czekolada,
ja o niej marzę, a Lena mało co może zjeść ze sloiczków z uwagi na zaparcia,
bo wszędzie to grysik ryżowy, to ryż to znów jakiś zagęszczacz z ryżu
Mamy mały wybór: śliwka szuszona, sliwa suszona z jabkiem.....

Do góry