Tez jestem zdania ze jezeli dziecko dobrze toleruje nowosci o nie ma co przesadzac ale odrobina ostroznosci nie zaszkodzi.;-) Przeciez predzej czy pozniej dziecko sie z tym zetknie....
Ale bacznie obserwuje reakcje na nowosci.
Wszyscy zazwyczaj kojarza ze dany pokarm maluszkowi zaszkodzil jak go zsypie albo jest problem z brzuszkiem i kupka.Ale niestety to najlatwiejsze objawy do stwierdzenia czy dziecko dobrze toleruje czy nie dany produkt.Te trudniej zauwazalne to sapka,reagowanie wstretem na jedzenie,slabe przybieranie na wadze,zatkany nos i oddychanie przez usta,katar i czeste infekcje drog oddechowych,dziecko latwo sie meczy i poci,czeste zapalenie ucha srodkowego,czesto budzi sie z placzem,dzieco ma problemy z zasypianiem i budzi sie w nocy,po posilku jest niespokojne.
I tak by mozna jeszcze wymieniac.Dlatego tak ciezko u niemowlat zdiagnozowac alergie i bardzo czesto te niezauwazalne prawie objawy sa bagatelizowane.
I na pozor tryskajace zdrowiem niemowle w wieku 5-10-15... lat "nabywa" alergii na wszystko...
Mozna normalnie oszalec .Bo wyzej opisane objawy ma prawie kazde dziecko ale jak stwierdzic czy to alergia lub nietolerancja pokarmowa???
No coz placimy za rozwoj w szalonym tepie cywilizacjii....
Zuzia,Vici pogratulowac rodzicom braku wyobrazni batonik i piwko dla 8-9 cio miesieczniaka niezla dieta.Ale coz to rodzice ksztaltuja nawyki zywieniowe swoich dzieci....
maarta ta dziewczyna ktora serwuje swojemu dziecku zupe z karpia i soczki od pierwszego miesiaca zycia tlumaczyla swoje postepowanie tym ze korzysta z poradnikow zywieniowych z 18 wieku i ze kiedys tak karmiono i bylo ok i ze swoje pierwsze dziecko tez tak odzywiala....Tylko szkoda ze nie poczytala sobie jaka wtedy byla dlugosc zycia i umieralnosc dzieci. Umierano na zapalenie pluc,o astmie nie wspomne...
Joasiu wytrzeszcz w oczach na wafelek od lodow zostal mi z dziecinstwa do tej pory.....pychotka!!! A z tymi nowosciami to spokojnie dasz rade!! Moze popros osobe ktora opiekuje sie mala zeby po podaniu rano nowosci robila Ci notatke z calego dnia co i jak dziecko robilo zachowanie,kupka,sen,humorek itp......
Niania mojej znajomej tak robi.