reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Wprowadzamy nowe pokarmy

Szczerze mówiąc, to nie słyszałam o jogurcie z mleka modyfikowanego. Ale myślę, że spokojnie możesz dodawać Jagódce jogurt ze zwykłego mleka do deserków owocowych. W tych deserkach z jogurtem, które są do kupienia (od 6 m-ca) jest jogurtu ok.20%. Ja wczoraj zrobiłam małemu na drugie śniadanie mały banan i 2 łyżeczki jogurtu.

reklama
Priscilla wlewasz mleko dodajesz zaszczepke tak jak pisala Zuzia zalaczasz maszynke i produkcja wre ;-)
Zuziu jasne ze i bez tego wynalazku mozna robic super jogurcik dokladnie tak jak podalas sposobiki ale skoro babbcia ma ten wynalazek na stanie i nie uzywa to stwierdzilam ze go przetestuje.Zobaczymy czy zda egzamin :confused:
KosmiSa peditrzy i pediatrzy,jedni zalecaja tak inni tak.wszystko zalezy od ich wiedzy i pogladu na techniki zywienia.To tak jak ze wszystkim jedni antybiotyk inni homeopatie i nie ma tu co dyskutowac.Dlatego ja zawsze konsultuje swoje decyzje ze specjalistami w danej dziedzinie a nie z pediatra ogolnym.
Moja kozezanka tez podawala DANONKI zupelnie zdrowiutkiemu nie alergicznemu dziecku od 7-mca.W 13 mcu okazalo sie ze mala ma totallna skaze bialkowa(co nie czesto sie zdarza w tym wieku gdyz zazwyczaj maluszki skazowe od poczatku przejawiaja nietolerancje mleka) ale wprowadzone zbyt wczesnie produkty fermentowane na bazie mleka krowiego aktywowalo i wywolaly u niej te alergie.Gdyby sie wstrzymala nie miala by dzis problemu.A skaza jest zazwyczaj poczatkiem tzw.ciagu alergicznego.......
Czasem warto poczekac.Ja przynajmniej takowa teorie wyznaje.i.Nie mowie ze scislo do 3 lat...dwoch lekarzy pediatra o specjalizacj zywienie niemowlat i pediatra o specjalizacji alergolog zdecydowanie odradzili mi takie pomysly zywieniowe.jogurt naturalny jaknajbardziej.
Jasne ze wszystko od dziecka zalezy,sa takie ktore beda wcinac i nic im nie bedzie! Kazda mama powinna sie kierowac zdrowym rozsadkiem intuicja i opinnia fachowcow.Wszystko do kupy daje gwarancje sukcesu :-)
A no i dla jasnosci jogurt powstaje w procesie fermentacji(produkt naturalny a serek danonek w procesie homogenizacji)
A tak na marginesie mleko przetworzone a modyfikowane(takie powinno podawac sie do 3-ciego roku zycia) to dwie rozne kwestie.Mlekiem przetworzonym jest np. bialy jogurt(produkt powstaly w procesie fermentacji) a mlekiem modyfikowanym jest mleko ktore powstaje min.w wyniku hydrolizy bialek.A to dwa rozne procesy produkcyjne.
Joska tez nie slyszalam o takim produkcie ...mysle tak jak Zuzia ze spoko naturalny jogurt mozesz potroszku sprobowac.

ale sie rozpisalyscie :)
widze ze wasze dzieci sporo jedza juz nowosci ... czasami to az ze zdziwieniem czytalam co ... moja mala z naszego stolu to tylko ziemniaki i marchewke podjada ... chyba musze zaczac powoli myslec o zmianach :)

risotto z hippa tez nam nie smakowalo ... i tak sie zastanawiam czy to tylko rizotto czy inne dania hippa tez sa paskudne ... dodam ze owoce hippa jemy na codzien ... tylko one nie maja jablek w skladezie :)

od 2 tygodni mala znowu nie chce jadac kaszek wieczorkiem wiec dostaje warzywa gotowane - czasami z miesem ... ale ostatnio kupiloam kasze manne i platki ryzowe i zamierzam robic malej najpierw na wodzie a potem ... no wlasnie na czym ??? moja ciocia ginekolog ktora jezdzi na przerozne konferencje i szkolenia mowi ze zaczyna sie odchodzic od chuchania na diete maluszka ... ze gluten mozna spokojnie wprowdzac wczesniej a kaszke manne powinnam robic na zwyklym mleku ... i troche mnie zamurowalo ... zawsze jej ufalam ale teraz mam watpliwosci ... musze sie nad tym zastanowic :)

i jeszcze pytanie : jak podajecie ten sinlac na podwieczorek/sniadania - tzn jak go robicie ?

dzieki za przepis na kisiel - pewnie sie skusze tylko owoce inne niz jablka miusza byc :)

Jutro chce zrobic Victorowi pomidorowa wiem,ze juz niektore z Was robily.Podajecie ja z ryzem czy jakos inaczej i czy dajecie miesko????

Idziu - Sinlac robię tak jak jest napisane na opakowaniu z 150 ml wody i nie dodaję do tego nic więcej, bo mały i tak wcina chętnie:tak:. Początkowo dawałam mu to na drugie śniadanie, ale od jakiegoś czasu dostaje owoce na drugie śniadanie, a Sinlac ok.18.00, żeby wieczorem lepiej się najadł. Czasami mam wrażenie, że zjadłby dwie porcje na jednym posiedzeniu:-). A kisiel możesz robić z soczków bez jabłek, albo np. z żurawin.

Vici - ja pomidorówkę robię jak inne zupy, tzn. gotuję mięsko z jarzynami i pod koniec gotowania dodaję trochę koncentratu pomidorowego, ale takiego dobrego, bez żadnych dodatków (bo pomidory teraz są paskudne:-p). A ryż dodaję, jak chce mi się gotować, a jak nie to jest bez;-). W rzeczywistości trudno to nazwać zupą, bo to raczej taka papka mięsno-jarzynowa.
A u nas dzisiaj ogórkowa.

dzieki :) pytalam o ten sinlac bo wydawalo mi sie ze robi sie go na mleku modyfikowanym - ale skoro nie to moze i my to zaczniemy robic ? a jezeli chodzi o owoce to mala wcina ich juz duzo wiec mam z czego wybierac: morele, brzoskwinie, banany, gruszka, sliwka ... pytanie tylko czy moge juz jej takie swieze podawac a nie ze sloika ?

moja mala bardzo lubi pomoidorowa ... ja podaje ze sloiczka z ryzem i miesem :) musze zreszta przyznac ze mala wcina wszystkie dania jakie jej podaje (no moze oprocz tego nieszczesnego rizotto z hipa :) )

O to jutro ugotuje ale taka rzadsza bo Victor cos ostatnio plynne woli bo bardziej podobne do naszego jedzonka(my tez zjemy tylko przyprawie zupke i wszyscy beda happy)wiec z ryzem bedzie:-D,dzieki za wyjasnienie.Pomidorki mam od tesciowej wiec sa super.

Mój maluch też chętnie wcina wszystko ze słoiczków (oprócz rosotta:-D) i ostatnio troszkę był obrażony na moją kuchnię. Zobaczymy co będzie dzisiaj z ogórkową.
Co do owoców, to mój już od dawna wcina świeże gruszki, jabłka, banany i co tam teraz można dostać, odpowiedniego do jego wieku.
A Sinlac jest naprawdę super - polecam:tak:.

reklama
Zuzia Ogorkowa,mniam,mniam,ty to mi smaka zawsze napedzisz.jak nie truskaweczki to ogoreczki :-)
Vici ja pomidorowa robie tak wywar z warzyw,ugotowane miesko pokrojone w kosteczke plus pomidorki z zamrazarki ale mozna dodac takie wekowane ze sloiczka tez sa pycha.To razem zagorowuje,dodaje odrobine misiowego ogrodka lub ryzu.No i dokladnie jest to "papka" miesno-warzywna.
Idzia z surowych warzyw to mozna juz probowac z nowosci:melona,mango,winogrona bezpestkowe (trzeba uwazac bo czesto uczulaja),brzoskwinie i kiwi ale z tym kiwi to ja osobiscie nie ryzykuje bo fakt ma duzo witaminy c ale wiadomo ze nie dojrzewa podczas syntezy naturalnej tylko podczas transportu ;-) zreszta tak jak wszystkie tropikalne.Ale banan czy melon ma przynajmniej grubsza skorke i ludze sie ze tyle tej chemii nie dotrze :-D :-D :-D
A co do trendow w zywnosci to fakt latem byl moment ze zalecano wczesniej gluten dopoki nie przeprowadzono badan.I znowu powrocono do starego schematu.To sie zmienia z miesiaca na miesiac bo dietetycy ciagle szukaja i szukaja ale chyba nigdy nie zdajda idealnej diety.....a my coz kroliki doswiadczalne ;-)

Do góry