Priscilla wlewasz mleko dodajesz zaszczepke tak jak pisala Zuzia zalaczasz maszynke i produkcja wre ;-)
Zuziu jasne ze i bez tego wynalazku mozna robic super jogurcik dokladnie tak jak podalas sposobiki ale skoro babbcia ma ten wynalazek na stanie i nie uzywa to stwierdzilam ze go przetestuje.Zobaczymy czy zda egzamin
KosmiSa peditrzy i pediatrzy,jedni zalecaja tak inni tak.wszystko zalezy od ich wiedzy i pogladu na techniki zywienia.To tak jak ze wszystkim jedni antybiotyk inni homeopatie i nie ma tu co dyskutowac.Dlatego ja zawsze konsultuje swoje decyzje ze specjalistami w danej dziedzinie a nie z pediatra ogolnym.
Moja kozezanka tez podawala DANONKI zupelnie zdrowiutkiemu nie alergicznemu dziecku od 7-mca.W 13 mcu okazalo sie ze mala ma totallna skaze bialkowa(co nie czesto sie zdarza w tym wieku gdyz zazwyczaj maluszki skazowe od poczatku przejawiaja nietolerancje mleka) ale wprowadzone zbyt wczesnie produkty fermentowane na bazie mleka krowiego aktywowalo i wywolaly u niej te alergie.Gdyby sie wstrzymala nie miala by dzis problemu.A skaza jest zazwyczaj poczatkiem tzw.ciagu alergicznego.......
Czasem warto poczekac.Ja przynajmniej takowa teorie wyznaje.i.Nie mowie ze scislo do 3 lat...dwoch lekarzy pediatra o specjalizacj zywienie niemowlat i pediatra o specjalizacji alergolog zdecydowanie odradzili mi takie pomysly zywieniowe.jogurt naturalny jaknajbardziej.
Jasne ze wszystko od dziecka zalezy,sa takie ktore beda wcinac i nic im nie bedzie! Kazda mama powinna sie kierowac zdrowym rozsadkiem intuicja i opinnia fachowcow.Wszystko do kupy daje gwarancje sukcesu :-)
A no i dla jasnosci jogurt powstaje w procesie fermentacji(produkt naturalny a serek danonek w procesie homogenizacji)
A tak na marginesie mleko przetworzone a modyfikowane(takie powinno podawac sie do 3-ciego roku zycia) to dwie rozne kwestie.Mlekiem przetworzonym jest np. bialy jogurt(produkt powstaly w procesie fermentacji) a mlekiem modyfikowanym jest mleko ktore powstaje min.w wyniku hydrolizy bialek.A to dwa rozne procesy produkcyjne.
Joska tez nie slyszalam o takim produkcie ...mysle tak jak Zuzia ze spoko naturalny jogurt mozesz potroszku sprobowac.