reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wprowadzanie NOWYCH POKARMÓW...kiedy,jakie?

Jeśli chodzi o jedzenie to u nas najlepsze jest mleczko, Wiki pije chętnie. Daje jej cały czas nutramigen bo miała silną skazę jak była mała. Kaszek mleczno - ryżowych nie lubi, zje czasami, jednak ryżowe owszem, najgorzej wypadają obiadki, słoiczki też niedobre, zje dwie łyżeczki i koniec.Owoce je. Uwielbia takie dorosłe jogurty np. Danio, Bakuś też jest ok. Paluszki i chrupki też smakują. Ogólnie niejadek z niej nie jest, ale protesty jedzeniowe się zdarzają. Najczęściej jednak przy ząbkach. I dodam, że przy jedzeniu oczywiście tona zabawek, mój telefon, pilot od telewizora bo inaczej szybko jej się nudzi :wściekła/y:.

reklama
Kaja z tymi zabawkami to i u nas to samo, bo siedziecnie w krzesleku jest nudne. A co do obiadkow, moze nie chce sloiczkow bo woli takie dorosle jedzienie, zreszta przy takiej ilosci zabkow kto by chcial zmielone sloiczki?:-D

Masz rację Wama:tak: jajecznice je z kiełbaską, całkiem spore kawałki. Ale jak dostanie np. spagetti ze słoiczka to wypluwa kawałki makaronu na siebie:wściekła/y: ja mysle, że może to jedzenie jest za mało przyprawione i jej nie smakuje. Czesto więc na obiad dostanie ode mnie kawałek kurczaczka, ale tak w rozsądnych ilościach, oby jej nie zaszkodziło:tak:

Kaja moze wlasnie o to chodzi...polskie jedzenie w sloiczkach jest naprawde bez smaku (moja mala tez tego nie chciala jesc) sproboj jej dawac normalne jedzenie .....my np. dzisiaj mielismy ziemniaczki , gotowana nozke kurczaka i fasolke w bulce tartej...pychota, a i byl jeszcze rosolek na pierwsze ( z tad ta nozka :))))) i wama ma racje z 16 zebami kto by tam w papki chcial sie bawic

U nas z jedzeniem nie ma problemu. Piotrus zjada rano kanapke z wedlinka albo jajko (gotowane albo jajecznice). Dostawal tez twarozek albo serek, ale po tym, jak go wysypalo odstawilam nabial i bede jeszcze raz wprowadzac. Na drugie sniadanie dostaje owoce. Obiadu pochlania taki talerz, jak dorosly. Na podwieczorek dostaje jakis deserek owocowy albo zbozowo-owocowy. Kolacja to gleboki talerz kaszy na gesto. Po kolacji kapiel i spanko. Okolo 5 rano budzi sie i dostaje kubek mleka. Spi po tym jeszcze ok. 3 godzin.
Posilki dostaje w kuchni, w swoim krzeselku i z reguly nie ma z tym problemu. Mam zlote dziecko do jedzenia.

Dziewczyny, a jakie parowki dajecie? Piotrek jeszcze nie jadl, ale mysle, ze mu podejda... :-)

moja Alka rano po obudzeniu wypija mleko (ok180ml), na śniadanko kromka chleba i parówka (najczęściej;-)), morlinki albo bobaski, potem przed spaniem deserek z sucharkiem, obiad po drzemce czyli słoik plus coś naszego, następnie serek (danio albo monte) i na kolację micha kaszki mlecznej, dodatkowo w ciągu dnia wypija dużego bobofruta i małą butelkę herbaty, czasem dwie:-)
ollesia Piotruś i Alka mogą siedzieć w jednej ławce;-)

Ollesia Bedyta macie zlote dzieci jesli chodzi o jedzenie. Oby tak dalej. Ollesia ja podaje parowki cielece cienkie w prawdziwym flaku ktory oczywiscie sciagam. Innych nie probowalam. Myslalam o drobiowych ale ktos mi je serdecznie odradzil, ale nie wiem czemu.

U nas przed snem , w nocy i wczesnym rankiem cyc.
Mleka nie pije bo mial skaze, wiec nie je nabialy. Martwi mnie to strasznie, bo zadnego mleka modyfikowanego do ust nie wezmie. Kaszke tylko na wodzie i do z dodakiem duzych kawalkow owocow.

Tak wiec rano cyc, wstajemy, ja jem jakies bulki z dzemem i margaryna, to on je kilka gryzow ode mnie. Potem drzemka.
Po drzemce zjaa kaszke na wodzie plus owoc tak kolo 200 ml, albo parowke drobiowa z bulka, albo kanapke z wedlina drobiowa, albo jakis desrek ze sloiczka.
Potem drzemka i obiad. No to zupka ze sloiczka, plus jakis makaron, kopytka, kluski slaskie, brokol w calosci, fasolka szparagowa,ziemniak. A wczoraj nie mialam juz sloiczkow i zrobilam zupe ogorkowa .... zjadl az mu sie uszy trzesly.
Potem jakies owoc, , jablko, maliny
Na kolacje glownie je kanapki.

W ciagu dnia wypija ze trzy butle plynow. Rano daje mu wode z sokiem z aroni, na miescie daje mu wode, a wieczorem herbatke z melisy z sokiem aroni, albo z sokiem malinowym.

Czy dzieci w tym wieku moga jesc ZIELONEGO OGORKA???
Robilam salatke i dalam malemy, to myslalam, ze mi palec odgryzie.
Kiszone to wiem, ze moze ... uwielbia je, ale zielone to nie wiem.

Ipanema- moja mala uwielbia ogorki....gorzej pochlania je w calosci juz od dluzszego czasu i nic jej nigdy nie bylo ...wole jej dac to niz np. cos slodkiego na przekaske :tak:

reklama
Ja nie daję Oliwce ogórków ponieważ kiedyś ugryzła kawałek i była tragedia, zatrucie, wysypka gorączka itp. Lekarz powiedział że to od tego nieszczęsnego ogórka, było to około 3 msc. temu ale nadal się boję i po raz kolejny nie próbowałam jeszcze.

Do góry