reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wprowadzanie NOWYCH POKARMÓW...kiedy,jakie?

No coz, ja wrzucam marchewe pokrojona w kostke, pietruche, selerka kawaleczek i sobie gotuje w malej ilosci wody. dodaje tez zazwyczaj lyzke masla (bo gotuje w wiekszych ilosciach, a z tego co czytalam to na 150 ml obiadku dodaje sie lyzeczke masla) i potem jak juz jest prawie miekkie to dodaje ziemniaka, czy dwa - zalezy od ilosci, potem wszystko w blender - tylko nie dodaje calej wody z wywaru, najwyzej dodaje potem jesli jest za geste i heja. Jesli chodzi o proporcje, to zawsze najwiecej marchewki daje. Np 2 duze marchewy, jedna nieduza pietruszke i plasterek selera. Do tej ilosci wychodzi gdzies ze dwa-trzy srednie ziemniaki i mam obiad chyba na kilka dni, wiec czesc mroze. To taka podstawowa jarzynowka u mnie. Jesli gotuje z mieskiem, to mieso gotuje osobno, a jak juz jest miekkie to dodaje do warzyw i miksuje cuzamem do kupy. Czasami robie jeszcze wiecej, wtedy dziele na kilka porcji i dodaje do czesci np szpinak (mrozony), albo buraka, albo sok pomidorowy (tesciowa robi, ale ponoc mozna przecier pomidorowy juz podac w tym wieku)- czasami przy pomidorowce zamiast ziemniaka dodac to oddzielnie gotuje odrobine ryzu i dodaje ugotowany tak na mieciutko i wszystko cuzamem do kupy w blender, teraz planuje dodac kilka fasolek szparagowych (specjalnie mrozone kupilam, bo ponoc juz mozna) kalafiora, brokuly, i to oczywiscie w trakcie gotowania warzyw, coby sie tez ugotowalo. Jesli chodzi o mieso - to dodaje zazwyczaj piers kurzeca. I tak naprawde wszystko robie na oko, tylko nie pozwalam sie warzywom rozgotowac, bo traca prawie wszystkie wlasciwosci.
Bardziej nie jestem w stanie Ci pomoc, oprocz tego, ze jesli wyjdzie Ci za rzadki obiadek to w ramach zageszczenia cudowna rzecza jest kleik ryzowy - oczywiscie bez cukru :-)
Jesli chodzi o przepisy, to wyslalam Ci jeszcze raz tylko ze rozpakowana wersje, moze sie uda tym razem otworzyc :-) A jesli nie, to moze podaj inna skrzynke mailowa, moze jakis blad sie wkradl?? Zobaczysz zreszta sama jak poczte odbierzesz :-)

reklama
nie wiem, czy wspominałam wam o mojej ostatniej wizycie u lekarki- rozmawiałam z nia na temat jedzenia i wprowadzania nowych posiłków i... z podawaniem glutenu mam sie wstrzymać do 9-10 miesiąca. dr powiedziała, że już wielokrotnie w jej karierze były wprowadzane jakies to nowości... po czym później wycofywano je... dlatego tez odradziła mi gluten...

a dzis do zupki jarzynowej dodałam połówke ugotowanego żółtka... mała zjadła całą porcję...

a mam pytanie- jakie zielone warzywa podajecie?? bo ja próbowałam podac krem ziemniakowo- szpinakowy...ale wyraźnie małej nie posmakował...

a no Karoo z tym obiadkiem to niezły pomysł:tak:
ja robie jej misiowy ogródek i wrzucam do tego pół słoiczka jakiejs zupki z mięskiem a może zamiast miciowego ogródka zrobic na wodzie kaszke manne i dodac do tego ugotowane warzywka i miesko??
co myslicie??
Ten pomysl z kaszka manna i ugotowanymi warzywkami i mieskiem bardzo do mnie przemawia :-) Jeszcze malej nie robilam, ale chyba sprobuje :-D

a mam pytanie- jakie zielone warzywa podajecie?? bo ja próbowałam podac krem ziemniakowo- szpinakowy...ale wyraźnie małej nie posmakował...
Szpinak i brokuly, a teraz bede wprowadzac fasolke szparagowa zielona wlasnie. Jesli chodzi o szpinak - to kupuje mrozony i dodaje do jarzynowki z miechem albo samej - Jagoda uwielbia. Jakby Ci sie chcialo samej pobawic to mozesz Julce zrobic, po prostu dodasz nieduzo tego szpinaku i moze jej posmakuje, ja dodaje sporo, bo moja po prostu obsesyjnie szpinakowa... Najbardziej lubi wlasnie buraczkowa i szpinakowa :-)

a moje dziecie nie cierpi ryzu, znalazlam sloiczek z takowym i ni w zab nie idzie go jesc:baffled:no i koniecznie musi byc mieso, obiad na samych warzywach krzywi twarz mojego babla:-p

Szpinak i brokuly, a teraz bede wprowadzac fasolke szparagowa zielona wlasnie. Jesli chodzi o szpinak - to kupuje mrozony i dodaje do jarzynowki z miechem albo samej - Jagoda uwielbia. Jakby Ci sie chcialo samej pobawic to mozesz Julce zrobic, po prostu dodasz nieduzo tego szpinaku i moze jej posmakuje, ja dodaje sporo, bo moja po prostu obsesyjnie szpinakowa... Najbardziej lubi wlasnie buraczkowa i szpinakowa :-)

moja tez uwielbia szpinak:tak:

ale jak karoo kupujesz mrożony to go gotujesz prawda?tylko jak przecież on jest rozbebłany:baffled:

Dzięki Karoo ale nadal nie dam rady otworzyc , wychodzi komunikat "błąd nieprawidłowej składni":baffled:
bede się poprostu wzorowac na tym co juz napisałaś, a jak będe miała pytania to będe ci truć tyłek;-)

reklama
ja daję fasolkę szparagowa,groszek,szpinak,natke z pietruchy i koperek z zieleniny. myszę spróbować brokuły bo jeszcze nie dawałam

Do góry