reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wprowadzanie nowych pokarmów

Kasiu, u nas od tygodnia dominuje ryż brązowy (białego nie może) i kasza jaglana od 3 dni, jutro zamierzać podać fasolkę szparagową.

Najlepsze danie Krystianka składa się z kalafiora, kaszy jaglanej, indyka, albo z brokuła, kalarepki, brukselki i króliczka.

reklama
Ja dziś ugotowałam kolejną zupkę - dziś z kaszą, na skrzydełku. Ależ się cieszyłam, :-) :-) :-) jak synek zjadł z dokładką.

u nas tez dzisiaj była zupka na skrzydełku z kaszką kukurydzianą, ale oczywiscie była beeee...
i chcąc nie chcąc otworzyłam słoiczek z gotowym daniem, żeby dziecko dostało swoją porcję warzyw i mięska...
eh... jak go przyzwyczaić... zje parę łyżeczek, dosłownie trzy-cztery i dalej nie chce, chyba muszę uzbroić się w cierpliwość i systematycznie podawać po parę łyżeczek domowego jedzonka, może się nauczy...

Jaś też najchętniej jadłby z naszego talerza. Ostatnio babci zupką pluł, a buraczki i ziemniaczki z jej talerza wyjadał, aż mu się uszy trzęsły...

u nas nareszcie przelom kaszkowy!!! mala zaczela jesc kaszke po miesiacach plucia nia, wiec wieczorkiem podajemy kaszke przez smoczek (podana lyczeka nadal pluje:-D ). dzis w ramach drugiego dania zajadala sie zoltkiem z maselkiem. pyyyccchhhhaaaa. oraz wciela caly sloiczek jablko+baban z hippa (rowniez po miesiacach plucia). moge z satysfakcja powiedziec ze moje dziecie kulinarnie dojrzewa:-D

Juana te nasze Kubasy to sobie powinny piatke przybić - ja też gotuje zupki, kąbinacje przrózne robie i wszystko jest beeeee - dokładnie tak jak piszesz dwie, trzy łyżeczki i koniec a słoiczek zje cały.

Wogóle to mój syn do niejadków należy kaszek nie, mleka szt. nie aż go trzęsie na jego widok( nie wiem jak ja go odstawie od cycya - on jest na nie i końec nie zje więcej niż 30ml)

deserki są ok i owocki też są oki no

Mateuszek dziś jadł rosół z mojego talerza a co do deserków polubił zmiksowany banan z jabłkiem :happy:
Pozdrawiam

muszę się pochwalić, że u nas z jedzeniem rewelacja!! agatka wcina wszystko (słoiczkowe), nic jej nie jest, dziś przeszła samą siebie - zjadła na obiad zupkę jarzynową, mini słoiczek śliwek suszonych i 1/2 pojemniczka frutapury jabłko+banan!! popiła oczywiście mleczkiem z piersi

po spacerze dałam jej na spróbowanie 4 gronka białego winogrona bez skóry i pestek - szarpała moją rękę o szybsze podawanie zawartości miseczki :szok:

za 2-3 dni spróbuję podać Agatce banany - muszą porządnie dojrzeć, ciekawa czy jej zasmakują:confused:

reklama
Iga banany chętnie, w każdej postaci...nie wiedziałam że dojrzałe banany tak łatwo się "mixują" łyżeczką na śliczną papkę :-)
poza tym szaleje na punkcie szpinaku :) zawsze myślałam że dzieci go nie znoszą, ale dla czystego sumienia spróbowałam i... poleciałam do sklepu po świeżą dostawę. dzisiaj spróbuję dodać do niego żółtko..

no i ugotowałam 1-ą zupę na cielęcinie. nie wiem tylko czy nie za dużo tego mięsa.. na trzy "słoiczki" dałam trochę ponad 10 dkg cielęciny. czy to za dużo???????

Do góry