reklama
ewelin
Fanka BB :)
Kroptusiu mi sie wydaje że macierzyński 100% jest. Ja mam taką sytuację że umowę mam do sierpnia, automatycznie zostanie przedłużona do porodu,a potem macierzyński, wiem na pewno że potem tam nie wrócę bo pewnie jakbym nie zaszła w ciąże to by mnie zwolnili.
A co do wesela, to ja też mam aż w tym roku 5. W sierpniu 3, wrzesień i październik. Nie wiem jak to zrobić, pewnie jakoś się zaczołgam
. a tak lubię sobie potańcować, ale w tych miesiącach to chyba nie będzie realne.
A co do wesela, to ja też mam aż w tym roku 5. W sierpniu 3, wrzesień i październik. Nie wiem jak to zrobić, pewnie jakoś się zaczołgam
. a tak lubię sobie potańcować, ale w tych miesiącach to chyba nie będzie realne.Karinna
Zaciekawiona BB
Zasiłek macierzyński (tak jak wynagrodzenie chorobowe i zasiłek chorobowy kobietom w ciąży) jest płatny 100%. Podstawę wylicza się z 12 miesięcy.
ewusek1203
Kroptusiu należy ci sie 100% macierzyńskiego, ale nie koniecznie wliczą ci tą premię (20%) do podstawy. Jeśli tą premię dostajesz bez względu na to czy jesteś w pracy czy cię nie ma to raczej nie będzie wliczona do chorobowego (macierzyńskiego). A tak w ogóle to ty przecież jesteś na chorobowym. No więc ZUS będzie ci płacił macierzyński w takiej samej wysokości jak teraz dostajesz chorobowe. A co do zgłoszenia sie po porodzie to myślę że powinien tam pojechać twój m i dowiedzieć sie od tej lafiryndy co od ciebie jeszcze chce.
Karinna
Zaciekawiona BB
I prawnie od poczatku roku 2009 trwa on nie 18 ale 20tyg. Na taki urlop mozna pojsc nawet 2 tyg przed spodziewanym terminem porodu.
ewusek1203
Acha! Gratulacje dla kolejnych wrześnióweczek znających płeć.
Karinna nam sie udało teraz za pierwszym podejściem, ale przy pierwszej ciąży to trwało prawie rok.
Karinna nam sie udało teraz za pierwszym podejściem, ale przy pierwszej ciąży to trwało prawie rok.
ewusek1203
Princi fajnie że taki długi ten macierzyński. A jeszcze lepszy by był gdyby płacili do końca :-);-) Ale ja bym chętnie posiedziała tyle w domu z dzieciaczkami 

Karinna
Zaciekawiona BB
Dziewczynki poradzccie...jak pisalam w pracy zle i chyba zostane bez niej do tego zamiast slowa otuchy na okolo slysze "a czego sie spodziewalas" kurna jakos mi tak zle :-( nawet M stwierdzil ze jedza ale moze podanie nie powinnam byla tak czy owak pisac...teraz psia psiola "co sie dziwisz.."
ale ja nie o tym chodzi mi o to ze umowe mam do porodu czyli np urodze 3.09 i ta mi kazala jeszcze przyjechac po porodzie i co mam jechac zaraz po czy co????
to jedno pytanko i drugie macierzynski: Olcia z innego dzialu napisala mi ze mi sie nalezy i bedzie placil ZUS a wiecie moze ile?? czy to jest cala pensja czy 80%?? czy co...Ja mam podstawe stale + stala premie co mc 20% i nie wiem...byla ktoras z Was w takiej sytuacji badz slyszla??
Twoje prawa:
#1. Pracodawca nie moze rozwiazac umowy jesli jestes zatrudniona na stale w trakcie ciazy i urlopu macierzynskiego. Chyba ze zachodza przyczyny rozwiazania umowy bez wypowiedzenia z Twojej winy lub gdy nastapi ogloszenie upadlosci lub likwidacja zakladu pracy.
#2. Pracodawca ma obowiazek udzielenia Ci po urlopie macierzynskim nieodplatnego urlopu wychowawczego (jesli jestes zatrudniona conajmniej 6 miesiecy)
#3. Jesli w czasie ciazy zostaniesz przeniesiona na nizsze stanowisko przysluguje Ci tzw. dodatek wyrownawczy.
#4. Jesli jestes zatrudniona na czas okreslony i umowa wygasa przed spodziewana data porodu, zostanie ona przedluzona do tego dnia (zasilek bedzie wyplacany przez ZUS). Pamietaj jednak, ze maksymalny czas przedluzenia to 6 miesiecy (i prawo to chroni od 3 miesiaca ciazy).
#5. Jesli praca zagraza ciazy pracodawca musi przekierowac cie na inne stanowisko, wolne od zagrozen.
#6. Kobieta w ciazy nie moze pracowac ponad norme ani w nocy. Nie mozna jej takze wysylac w delegacje, chyba ze wyrazi na to zgode
#7. Bez wzgledu na to czy przyczyna nieobecnosci w pracy bedzie niedyspozycja bezposrednio zwiazana z ciaza czy zwykla grypa otrzymasz zasilek w wysokosci 100% poborow.
#8. Jesli wypadna Ci jakies badania np. USG lub morfologia w godzinach pracy pracodawca ma obowiazek zwolnic cie na te badania i wyplacic wynagrodzenie tak jakbys w tym czasie byla obecna w firmie.
Uf ale sie napisalam
reklama
Karinna
Zaciekawiona BB
O to mnie teraz zaskoczylyscieTo w Polsce lepiej placa niz w Anglii ? haha
tyle ,ze tu urlop trwa 52 tyg a nie 20.. chociaz tyle dobrego, a co z tego,ze bezplatne od 36 tyg..
![]()
Fajnie tam macie ;P. To to bezplatne to juz nie macierzynski tylko wychowawczy
Ostatnia edycja: