reklama

Wrzesień 2009

reklama
nemesis na szczęście M nie ma gorączki, ma tylko burchle na czole i ciągle z nich cieknie jakaś ropa i jak pisałam jest cały obsmalony na twarzy.... ale napewno bedzie dobrze ... całe szczescie od boga ze ten samochód nie był tak nagrzany bo gdyby ten płyn byłby bardziej gorący to skończyło by się gorzej....
Ale dziś oddycham z ulgą......:tak: wczoraj sie najadłam stracha

tolalee a te badanie jakoś się fachowo nazywa?

Witam porannie.
Syla - mnie też czeka prasowanie, więc nie jesteś sama.

Nemesis - niestety tu mierzą dzieciaczki centymetrem od "pod biustem" do dolnej części dziecka, oczywiście najpierw muszą je ręcznie 'wymacać" jak są ułożone. Sama byłam w szoku, bo ogólnie mam mały brzuch i pielęgniarka strasznie to przeżywała, ale lekarz był spokojny, że wszystko OK.
Próbowałaś na takie dolegliwości Tantum Rosa? Ja sobie to chwale i zaopatrzyłam się na "po porodzie"
Tantum Rosa

Saszka - masz rację z tymi kolejkami, ale wszystko ma swoje plusy i minusy. Tutaj służba zdrowia jest płatna, wszystkie leki , wizyty, szpital itp. ale do pewnej sumy i w zależności od dochodów. Np. w czasie ciąży bezpłatne jest 6 wizyt u lekarza podstawowej opieki, wszelkie wizyty na Pogotowiu, pobyt w szpitalu, poród, znieczulenia 2 USG; a dodatkowe USG, wszelkie dodatkowe wizyty i badania, leki są płatne. Wizyta u lek. to ok 50 E, USG zwykłe 55E, 3D ok. 120E. Za leki na receptę płaci się max. 100E na rodzinę miesięcznie. Ale nie ma ZUS-u!!!Nie zabierają Ci nic z wypłaty na służbę zdrowia. Jak masz niskie dochody, (przeważnie jak tylko mąż pracuje i macie dziecko na utrzymaniu) to starasz się o kartę medyczną i wtedy nie płacisz nic za leczenie ani za leki na receptę. Poza tym można wykupić sobie ubezpiecznie od kosztów leczenia itp. zamiast oddawać masę kasy do ZUS-u , sama decydujesz co wolisz, ale w sumie na to Cię stać jak pracujesz.

Witam dziewczyny!!
Syla cieszę się, że jestes spokojniejsza :) teraz juz będzie z dnia na dzień coraz lepiej.
Nemesis...tutaj w UK to normalne, że na kazdej wizucie mierzy się brzuszek centymetrem...po tym miedzy innymi stwierdzają, że dziecko prawidłowo rośnie. To taki ich zamiennik za ważenie...u nas ważą kobietkę i sprawdzaja co i jak tutaj mierza brzuszek od spojenia łonowego go samej góry. A co do tych tabletek antykoncepcyjnych to na pewno lekarz mial układ z przedstawicielem firmy farmaceutycznej i dlatego taki był "przekonujący" he he he
Soszka masz sporo racji...u nas trochę ludzie przesadzaja z ta nadmierna opieką lekarską. Sama miałam styczność z praca w przychodniach i nawet nie wyobrażacie sobie ile takich "kwiatków" przychodziło ot tak nawet 4 razy w tygodniu bo codziennie bolało cos innego.
Zasada Buddy, znaleźć złoty środek :) przesada jest najgorsza. W uk tej opieki troszkę za mało a w Polsce momentami chyba trochę za dużo...

Tantum rosa jeszcze nigdy nie próbowałam i moze sie faktycznie w to zaopatrze. narazie mam płyn do higieny z laktacyd na zapalenia i tam takie. rozcieńcza sie go i tym trza podmywac ale jakos efektów nie widze. ale już blizej niż dalej więc mam nadzieję, że jakoś przetrwam:sorry: choć podejrzewam, że to nawracanie infekcji jest spowodowane tą nadżerką, i już sam lekarz mówił, że po porodzie się nią zajmie. mam więc nadzieję, że jak ją usunie to wszystko do normy wróci.

Syla podziwiam Cię, tyle stresów........ daj znać jak się czuje mężulek.
Co do spania, to chyba matka natura chce nas przygotować na nieprzespane noce:) ja dzis cała noc nieprzespana, a to siku, a to za gorąco, a to skurcze takie, ze się przekręcić nie idzie.........oj powoli mam dośc, wolałabym chyba wstawać już do dziecka.
Co do remontu to u mnie nareszcie koniec, jeszcze kilka drobiazgów plus porządne sprzątanie, powolutku jakoś dam radę, właśnie wypiłam kawkę i pewnie będę brała sie za coś, na początek chyba łazienka, wieczorem wygonię męża z dywanami do trzepania, pomyję podłogę i resztę już się na bieżąco ogarnie.

Co do tatnum rosa, to ja naprawdę polecam przed i po porodzie, na drobne stany zapalne jak dla mnie rewelacja, w szpitalu po porodzie miałam buteleczkę i rozpuszczałam sobie do podmywania (irygacji nie wolno). Uważam że pomagało bardzo dobrze! Mój gin zawsze mi zaleca podmywanie w razie jakiegoś pieczenia czy swędzenia.
Tantum rosa (chlorowodorek benzamidyny-to samo co tantum verde;-)) ma właściwości
- odkażające
- przeciwbólowe
- przeciwzapalne
-miejscowo znieczulająco
ZASTOSOWANIE w ginekologii i położnictwie:
- zapalenie pochwy
- zapalenie sromu
- zapalenie szyjki macicy
- profilaktyka przed i pooperacyjna
- okres połogu

własnie oglądałam to tantum rosa w necie i pisze, że są opakowania po 5 i 10 saszetek. nie orientujecie się, czy można kupić pojedynczo saszetki? wolałabym najpierw wypróbować nim wydam kasę na większe opakowanie. :sorry: z tego co się dowiedziałam to się rozpuszcza jedną w 0,5 litra wody więc na jakiś czas mi starczy przy podmywaniu się 1-2 razy dziennie wg ulotki.

Cześć dziewczyny ;-)
szyszunka to zupełnie jak ja...Dzisiejszą noc też miałam KOMPLETNIE nieprzespaną, znużyło mnie po 5 rano...co z tego,jak o 6:30 się obudziłam...:wściekła/y: I też tak niewygodnie, tu za gorąco, tak źle...a w dodatku mała jakby się uparla, strasznie mnie kopała całą noc...Także przypuszczam...ee...tzn żywię głęboką nadzieję,że dzisiaj odeśpię.:-D
A co do opieki medycznej w Polsce i "wymyślaniem" chorób, to powiem wam.że coś w tym jest. Jak byłam mała,miałam zeza, latami jeździłam do takiej kliniki na badania, nosiłam okulary itp....I jak miałam 12 lat, któryś z lekarzy wpadł na genialny pomysł,żeby mnie polożyć na obserwację (jak tak dzisiaj patrzę,to nie mogę za cholerę pojąć w jakim właściwie celu,skoro wada z roku na rok była mniejsza),no to mnie położyli. Pamiętam,że dla mnie to było raczej jak dobra zabawa,rozbiłam im 3 termometry...:-D W każdym razie po kilku dniach jakaś mądra pani doktor powiedziała,że jest u mnie podejrzenie jaskry :szok: Ja oczywiście nie miałam pojęcia co to takiego,ale moi rodzice byli nieźle spanikowani...Oczywiście okazało się,że żadna jaskra,że wzrok mam dobry i jak dobrze pójdzie,to za 2-3 lata okulary już mi nie będą potrzebne (co się potwierdziło). Ale do czego zmierzam, to to,jak lekarze często stawiają diagnozy wzięte zupełnie z kosmosu,wyolbrzymiają i straszą...:crazy: Tak samo jest z ginekologami,chociaż zależy na kogo się trafi.

reklama
U mnie w aptece można kupić saszetki na sztuki, ja zazwyczaj kupuję na sztuki, ale one mają zwykle długi okres ważności, wiec ostatnio kupiłam całe opakowanie i nie musze w razie biegać do apteki a mam pod ręką w domu. I naprawdę polecam po porodzie, ja na 1 dobę nie mogłam po nacinaniu usiaść, podmywałam sie często Tantum rosa i pięknie się raz dwa wszystko wygoiło i na 3 dobę siedziałam na pupsku jak nowonarodzona.

Poza tym kochane śpie na stojąco!! mojej małej nie zachciewa sie narazie do łóżka, a ja czuję się jak "balon z którego uchodzi powietrze", albo jak to mój mąż mówi efekt wygaszacza komórki.....oczy same mi sie zamykają i coraz słabiej oddycha mi sie......czuję ze zasypiam.....

Ostatnia edycja:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry