reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrzesień 2010...

pysia_23
Doktorek kazał brać kwas foliowy i magnez na skurcze łydek, które męczą mnie nocami, ale powiedział, że lepiej zamiast magnezu oprzeć nogi o koniec łóżka i je ponapinać a moje łóżko nie ma na końcu nic o co mogłabym oprzeć nogi bo to zwykła kanapa bez boków uhhh

Mi moja lekarka polecila takie rajstopy «uciskowe» dla kobiet w ciazy i dodatkowo balsam rozgrzewajacy do smarowania.(firmy Weleda – ale znalazlam tylko jedna apteke internetowa ktora prowadzi sprzedaz kosmetykow tej firmy w PL)

A co do samolotow:
Kasiona
do tej pory mieszkalam troche tu troche w Krakowie moim rodzinnym miescie, ale mysle ze teraz czas podrozowania sie skonczyc, a co wy sadzicie o podrozach samolotem w ciazy?

Hausfrau
Też się nad tym zastanawiam. Ja coprawda nie latam samolotem ale chciałabym jeszcze tak w marcu/kwietniu pojechać do Polski busem. To prawie 12 godzin siedzenia i zastanawiam się czy to nie zaszkodzi Fasolinie?

Jak z ciaza wsio ok to na tak krotkich trasach mozna przewaznie latac do ok 8 mies. ciazy. Ale jezeli sa jakies komplikacje to zawsze taki przelot trzeba skonsultowac z lekarzem prowadzacym.
Natomiast przeloty na dluzszych trasach juz w bardziej zaawansowanej ciazy to faktycznie wieksze ryzyko bo chyba dotyczy wtedy krazenia w nogach (aby nie siedziec w bezruchu przez kilka godzin) no i odwodnienia. (duzo przede wszystkim wody) no i ewentualnie zmiane klimatu- z tymi dluzszymi trasami to dokladnie nie pamietam, ale nie spotkalam sie z ostrzezeniem przed lataniem w czasie ciazy, jesli wszytko przebiega normalnie.

Probuje mala uspac bo pozniej idziemy na basen a jak bedzie meciona to marudna strasznie. :dry:I pomimo, ze ja troche na sankach wymeczylam to mi juz od godziny szaleje w lozku, wystawiajac moja cierpliwosc (z ktora sie nie urodzilam) na ciezka probe! Wiec jak pomysle,ze to drugie tez wda sie we mnie (pod katem spania i temperamentu) to mnie zimny pod oblewa. :baffled:

reklama
Podziwiam mamy ktore bedac w ciazy jeszcze maja na odchowaniu male dzieciatka, kobietki skad bierzece na to sile? :confused:

szczerze,, ja nie mam sily ide spac po poludniu z mala....ugotowalam jej tortelini i golabki z wczoraj... wszytko kulturalnie wyplute na podloge..
teraz wrocila do tortelini,siedzi na dywanie ale cos tam nadal pluje:nerd:
nic nie posprzatalam oprocz lazienki- i tu nie dalam rady zmyc podlogi;-)
caly dzisiejeszy bajzel,lacznie z przerzutymi golabkami na podlodze czeka na meza:-D,
bo ja wychodze na rosyjski- slabo mi jakoas nauka wczodzi:baffled:ale przynajmniej rusze siei posiedze troche w smaochodzie w korkach- rozrywka 1sza klasa;-)

gdyby mi sie chcialo jak mi sie nie chce...byle do wiosny:happy2:

Gaja 23 naprawde przykro mi ze taka jest reakcja twojej rodziny, bo przeciez dzieci to szczescie. A czlonkowie twojej rodzinki teraz powinni cie wspierac , bo poczatek ciazy to trudny okres. Chrzan to poprostu. A ten guzek to moze cysta ? Ja mam takich bardzo duzo ( to sa niegrozne ,wypelnione plynem)

Hausfrau- Z tym badaniem na Aids to jest tak jak go nie masz to nie mozesz np rodzic w wodzie ( czemu to nie wiem tak mi powiedziala lekarka ) I sa kliniki ktore wymagaja od pacjentek to badanie

Asia vectra - Ja tez o ciazy nie powiedzialam nikomu ja juz poronilam 4 razy wiec niechce sie wszystkim potem tlumaczyc dlaczego, To potem bardziej boli jak kazdy ci wspolczujac przypomina, ja nawet suwaczka jeszcze nie wstawiam u mnie zaczyna sie teraz ten najgorszy czas miedzy 8-9 t gdzie zasze serduszko mojej fasolki przestawalo bic wiec teraz dla mnie teraz to tylko stres.

hej, ja po wizycie u ginki....i nic...tzn nic nowego co wiem mi nie powiedziała. Gdy powiedziałam na początku o dwóch pozytywnych testach i prosze o jej potwierdzenie, oznajmiła ze przeciez sama se ta ciąże potwierdziłam testami , a jaka to ciąża czy mnoga czy pojedyńcza i czy sie dobrze rozwija zobacze na usg za conajmniej tydzień:baffled:...pobrała mi jeszcze próbke na cytologie , pomacała jajniki i tyle. Masakra , troche posmutniałam bo myslałam ze inaczej bedzie wyglądała ta wizyta:sorry2:Moja przyjaciółka była w piątym tyg i wizyta wyglądała inaczej , gin obejzał jej macice i czy dobrze sie zagnieździło .Oj chciałam ją sprawdzić czy dobra zanim wybiore juz konkretnie gina , ale nie wiem teraz co robić .

Hej
ja już po kolędzie oj brzuch mnie boli a spodnie nie mogłam dopiąć stałam na kolędę z odpiętym guzikiem :-D
Coś po mału zaczynam rosnąć. W 2 poprzednich ciążach brzuszki miałam małe ledwo widoczne ciekawe co teraz będzie chciałabym choć raz dumnie paradować z duuuużym brzuszkiem a nie z takim malusim :)
Musze kupić ten świeży imbir, bo mdłości mnie wykończą.
Zjadłam banana przed wizyta u gina i się męczyłam okropnie brr

No to tyle wiesz co i ja:tak:
Tyle ze mi lekarz powiedzial:
jesli nawet to ciaza to bardo wczesna

Ale do pracy zaswiadczenie dal i na zdjeciu jest mala kropka
Kazal za 2 tygodnie przyjsc.

Oni naprawde wczesniej nie maja nam czego powiedziec

a ja dzisiaj chciałam kupić herbatke imbirowa w aptece i farmaceutka powiedzaila ze mi nie sprzeda bo wedlug najnowszych badan jest szkodliwa dla plodu :szok: jestem w szoku teraz to wszystko szkodzi i wez tu badz madrym :zawstydzona/y:

reklama
Wierze ze sie nie cierpliwicie! :-) Ale juz jestescie w ciazy czyli obowiazkiem lekarza jest zbadac czy wszystko wporzadku, czy nie brak witamin.No i oczywiscie poinformowac was na co powinnyscie uwazac a co jest bezpieczne. Bo owszem mozna sie i od kolezanek dowiedziec ale to nie one beda was prowadzic podczas ciazy a poza tym, kazda (jak widac z zalaczonych postow) przechodzi ciaze inaczej i to co jest dobre dla jednej wcale nie musi pasowac innej.To samo dotyczy objawow.Poza tym w obiegu jest czasem duzo przesadow i nawet to warto skonsultowac z lekarzem (sama tak robilam bo kobieta z ktora pracowalam miala bardzo wiele teorii niby popartych doswiadczeniem i namietnie mi je serwowala :baffled:). Jak macie obiekcje do lekarza to jeszcze czas aby go zmienic.Chociaz z praktyki wiadomo, ze ci najlepsi maja tyle pacjentow, ze na jedna wizyte mozna czekac baaardzo dlugo!:-(

A co do niecierpliwosci - to wierzcze, ze to zleci bardzo szybko.:-):-):-)

Do góry