reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

wrzesień 2012 ;)

Dziewczyny... W jednej paczce gratisowskiej z probkami dla dzieci dostalam opakowanie kleiku ryzowego o smaku waniliowym z ksiazeczka o rozszerzaniu diety i tam bylo napisane, ze od 4 miesiaca mozna juz podawac, jesli dziecko wykazuje oznaki, ze ma ochote na cos wiecej niz tylko mleko... Ale czy 4 mies to nie za wczesnie ? Wyczytalam tez, ze to zbedne raczej, bo to tylko taki zapychacz... Co o tym myslicie ? Jestem troche zdezorientowana roznymi informacjami...

Ale od 4 miesiąca, czyli po skończonym 3-cim, czy po 4-tym miesiącu?

Anusienka to dlaczego ja mam tak mało ????????????? Kurde kwak musze to sprawdzic, bo moze nalezy mi sie wiecej. DZIEKI ZA INFO
Pewnie te babki z Social Welfare cos porabaly bo cielemele chodzace....az mnie na nogi postawilas, ubieram buty i lece póki jeszcze lunchu nie maja.

Zasiłek macierzyński

Tam niżej są "Stawki" i minimalna tygodniowa jest właśnie 217,80. Ja właśnie tyle dostałam, bo też na part time pracowałam od ostatnich kilku lat.

reklama
Dziewczyny no mam problem :-( Krzysztof dostaje chyba ząbków ... wygląda to tak pcha łapska do buzi bardzo nerwowo i gryzie sie, trochę sie ślini ale nie tak mocno jak to opisywałyście ma lekko zaczerwienione dziąsła ale sama nie wiem czy to nie od pchania łapek, no i najważniejsze ... wczoraj zaglądałam i z przodu i z tyło bylo widać lekkie bałe równe coś a dziś już jest takie bardziej wyraziste białe i zaczyna być twarde więc chyba ząbki, nie ma temperatury jak mu mierze w czółko, ale czesto sie poci jak pisałam tak nagle no brzuszek go męczy od 2 dni ale bardziej jako zaparcie/kolka niż biegunka Dodam ze jest nerowy na maxa i krzyczy pchając te łapki do buzi

Błagam doświadczone mamy co mogłabym kupić na szybko w aptece a jest skuteczne żeby sprawdzić czy mu lepiej sie zrobi
to co Risia pisała ma super opinie ale będę na to z tydzień czekać zanim z zagranicy przyjdzie

No normalnie się uryczałam:rofl2: Aż mi głupio, że człowiek marudzi przy jednym dziecku, i że mu w ciąży ciężko było:rofl2:
Anusienka mi położna mówiła, że jak skończy się 4, a zaczyna 5 miesiąc zaczynamy mieć więcej pracy:-p
Merlin ja stosowałam zawsze Dentinox N do dostania w każdej aptece, przeciw bólowy, i na swędzące dziąsła, jak dla mnie najlepszy. A jak będziesz kupować inny, to sama najpierw posmakuj, bo ja kupiłam jeden nie pamiętam jakiej firmy, Kaci po nim płakał, a okazało się,l że ostry był jak diabli.

Ostatnia edycja:
Ja co prawda zbyt doświadczona nie jestem, ale wiem ze prócz lekarstw sporą ulgę dziecku przynosi masowanie dziąsełek taka szczoteczką do zębów nakładaną na palec dorosłego.Te włoski są tam takie gumowe i fajnie masują dziąsełka. Używałam to na maluszku którym sie opiekowałam i wyraźnie go to uspokajało. Nie jest to oczywiscie cos za miast lekow, ale możesz dodatkowo używać;-) zaoszczędzi troche piastki;-)Ja teraz taką nie dawno w Tesco kupiłam, zeby juz miec

My juz po spacerku, bylismy zazywac swiezego powietrza nad morzem i jak zwykle po drodze wstapilismy do farmy dla dzieci gdzie obskoczyly nas czikeny czekajac na chleb. Zeszlo nam ze dwie godziny. Teraz umieram z glodu... :baffled:

Witam :-)
My po pierwszym szczepieniu nastepne za miesiac.
Dzidzia wazy juz 5.5 kilo czyli od urodzenia przybylo jej 3 kilo ( w ciagu 2 miesiecy :szok:) czy to nie za duzo?? Troche jestem przerazona ale co zrobic. Teraz sie biore za czytanie zaleglosci na forum :sorry:

Ja slyszalam od mojej opiekunki poporodowej, ze dzieci z niska waga urodzeniowa czasem (nie zawsze) musza "nadrobic". Moj maly powoli przybiera, ale pielegniarek to nie dziwi , bo urodzil sie z waga 3990 g...
Napewno bym nie tym nie martwila, gorzej, jakby nie przybieral, a tak to Ci rosnie silna, zdrowa dzidzia. (dziewczynka?)

Ale od 4 miesiąca, czyli po skończonym 3-cim, czy po 4-tym miesiącu?

Sama sie zastanawiam, bo jest napisane od 4 miesiaca. Wiec nie wiem czy od poczatku czy od skonczonego. :eek:

Dziewczyny no mam problem :-( Krzysztof dostaje chyba ząbków ... wygląda to tak pcha łapska do buzi bardzo nerwowo i gryzie sie, trochę sie ślini ale nie tak mocno jak to opisywałyście ma lekko zaczerwienione dziąsła ale sama nie wiem czy to nie od pchania łapek, no i najważniejsze ... wczoraj zaglądałam i z przodu i z tyło bylo widać lekkie bałe równe coś a dziś już jest takie bardziej wyraziste białe i zaczyna być twarde więc chyba ząbki, nie ma temperatury jak mu mierze w czółko, ale czesto sie poci jak pisałam tak nagle no brzuszek go męczy od 2 dni ale bardziej jako zaparcie/kolka niż biegunka Dodam ze jest nerowy na maxa i krzyczy pchając te łapki do buzi

Ja nic nie poradze, ale pogratuluje !

Ja sie troche wglebilam w temat tego kleiku i wyczytalam, ze to faktycznie niepotrzebny element diety, ale mozna uzywac, jako zapychacz wieczorny do przesypiania nocek. Zaleca sie od 6 mies, ale na opak stoi od 4-tego, z powodow czysto komercyjnych. Fakt faktem, niektore dzieci moga go dosc dobrze przyjac, ale inne moga doswiadczyc bolu brzuszka. Tak napisala pani z poradni laktacyjnej :tak: co ciekawe w tym folderze (reklamowym) pisza, zeby wlasnie zaczynac od kleiku zamiast np warzywka. Co oni tez nie zrobia, zeby cos sprzedac :wściekła/y:

Skończone 4 miesiące tzn.daje sie od 4 miesiaca czyli skonczone musi byc bo np.jak jest coś od miesiaca to od miesiaca a nie od narodzin ;)

Krowa z góry od rana wrzeszczała, i waliła czym popadnie. Malutka mi zasnęła, jej bachory też, no to poszła na balkon, gdzie Adi śpi w sypialni, i zaczęła kotlety tłuc! I oczywiście Małą mi obudziła! Wkurzyłam się i poszłam powalić jej w kaloryfery, nie powiem, przyjemność całkiem duża, ale co z tego jak dzieciar zaraz zaczął biegać, i wrzeszczeć od nowa:baffled:

Kochane a ja mam taki kłopot i nie wiem jak go ugryź. Mój Kaci poszedł do przedszkola, i liczyłam na to, że szybko zacznie uczy się niemieckiego. Niestety w jego grupie jest Polak ( strasznie niegrzeczny) Który mówi po niemiecku (Chyba średnio, bo w tym roku powinien chodzić do szkoły, a chodzi do przedszkola) no i oczywiście z Kackiem po Polsku. Kaci przyczepił się do niego jako do deski ratunku ostatniej, i nie uczy się tego niemieckiego, poszedł na łatwiznę. Pani mówi do niego np że idą coś zrobić, a on oczywiście nie rozumie co ona mówi, i stoi, i ona go nie zabiera bo myśli że on nie chce, a w tym przedszkolu dzieci się do niczego nie zmusza. Mój M jest do doopy, bo w domu to jest mądry, a jak mówię, że ma iść do przedszkola porozmawiać, to idzie, ale nic się nie zmienia, Pani mu pokazuje, że ma kartoniki np ze zwierzętami i uczy tak nazw zwierząt, i owszem Kaci umie nazwy zwierząt, ale żadnych innych kartoników nie pokazała. Jestem bez silna i nie wiem co mam zrobić.

Ostatnia edycja:
AXARAI wiesz to ze kotlety szła tłuc na balkon to w sumie bardzo dobrze bo jednak nie patrzac na dworzu to robiła...no i to że dziecko jest jakie jest to też trzeba zrozumieć poniekąd...

reklama
My po wizycie mała osłuchowo nic gardziołko czyste uszka tez tylko lekki katarek... matka panikara:szok::-)

Co do rozszezania diety to w sunie na wizycie moja pediatra mowiła co mozna podawac juz z tego co pamietam to zaczynalismy od jabłuszka czy marchewki ,a zanim kleiki i kaszki to najpierw mleko 2R dostawał Szymon ono z kleikiem chyba było .A pozatym to moim zdaniem wszystko od dziecka zalezy bo jeden jest głodomor a drugi niejadek i zupełnie inaczej karmienie takich dzieci wyglada,i mysle ze wszystko z umiarem w odpowiednim czasie jest wskazane ..

Do góry