reklama

wrzesień 2012 ;)

Cześć Dziewczynki:)
Witam się po długiej przerwie. Tyle spraw w Polsce do załatwienia było, że nawet czasu nie miałam żeby wejść na BB i was poczytać. Nie jestem wstanie wam teraz z osobna odpisywać. Mama nadzieje, że u was wszystko dobrze:)

Do mnie jakieś zapalenie się przyplątało w Polsce i dostałam globulki i maść. Zobaczymy czy coś pomoże. Teraz jeszcze od 3 dni macica mi się stawia kilka razy dziennie. Nie boli tylko taki dyskomfort jest. Lekarz kazał łykać magnez (400mg dziennie). Dzidzia się rusza, kopie więc się nie martwię:)

reklama
Marta kuruj się, dziś też z całego serca życzę ZDRÓWKA. Mam nadzieję, że dziś ciutkę lepiej ;)
Ruchy to dla każdego sprawa indywidualna

Joasia uważaj na siebie, jak nie przejdzie to migiem do lekarza ;). Tobię też wiadro ZDRÓWKA przesyłam
Imprezuj imprezuj... ino nie pij za dużo :D
U mnie też imprezka w piątek i w sobotę... Jak ja to przeżyję :))))))))

Zanetka spoko, u nas niestety nie ma takich spotkań z położną :(

Anmika nie śpimy tylko robimy inne rzeczy niż włączanie kompa - ja byłam w sklepie. Mi też zapiernicza czas niemiłosiernie.
I cały czas zastanawiam się czy zacząć cokolwiek kupować już, czy poczekać :)))

Patrysia trzymam kciuki za wizytę. Głodomorka trzeba nakarmić ;)

Szysza to się wybawisz. Po porodzie to ja nie wiem kiedy będę miała czas i siły zasiąść do kompa ;))))))))))

Gorgusia no to sie wybawiłaś... Pracuj nad mamą, pracuj... ZMięknie na pewno :D
Moja dzidzi też grzeczna. Rusza się przed obiadkiem i po. A w nocy to tylko siusiu i piję ;) i tak w koło ;))))))))

Martusia ta mała Twoja to ranny ptaszek. Też lubię rano wstawać, aloe o 5... Nigdy w życiu ;)

Ansure fajnie, że bezpłatna ta szkoła. Ceny są w niektórych nie za ciekawe :(

Kasieq łykaj magnez, bierz lekarstwa i zdrówka życzę

Miłego dnia piękne Wrześnióweczki - idę na spacerek

ryba92012 jak mi twardnieje brzuszek to właśnie nospę biorę, w piątek muszę o tym więcej pogadać z gin, bo coś czesto mi się to zdarza...

Lotka a nie boli Cie to stawianie macicy, mnie doprawdy denerwuje, zresztą czasem mi tak twardnieje i jest twardy, musze się położyć by było lepiej

Gorgusia widzę, że miałaś miły dzien wczoraj, ja za to lenię się dzisiach :D

ooo Ansure już się zapisalaś, ja myslałam, by dopiero gdzieś w czerwcu, rany ten czas coś czasem zasuwa szybciej :D

Marta_o ja cokolwiek poczułam w 17 tyg pierwszego dnia, może awet 17 t 1 dz., a mój mąż wyczuł dopiero w 20 tyg. równo :)))

Też się już zapisałam do szkoły rodzenia bezpłatna, przyszpitalna. Pierwsze spotkanie 9 maj:)
Na stawianie macicy dostałam magnez, a jak zapytałam o Nospe to powiedział żeby nie brać. Przeczytałam ulotkę Nospy i jest tam info że przenika do łożyska więc nie będę truć maluszka i posłucham lekarza.

Widzę, że u Was lekarze to traktuja jako coś normalnego. Mi ten mój powiedział, że to nie jest normalne, i m.in. dlatego też pojechałam na IP żeby zobaczyć co powie inny lekarz, ale tam też orzekli że to nie jest normalne :/ Więc już sama nie wiem jak to jest...

Rybka to nie jest do konca normalne i nie powinno sie tak wczesnie dziac bo to nie sa jeszcze skurcze przepowiadajace, mi sie tak dzieje na ostatniej wizycie mowiłam o tym lekarzowi kazał nospe łykac jak tak sie robi i połozyc sie i zrelaksowac mi pomagało to.Od takich czestych skurczy moze sie szyjka zaczac skracac ,tak miałam z corcia .Mnie to osobiscie martwi bo jak pochodze troche to mam brzuch twardy jak kamien :-( staram sie oszczedac i czekam co mi lekarz powie po wizycie w poniedziałek

Delikatne napinanie brzucha możesz obserwować przez całą ciążę np. podczas dotykania i głaskania brzucha. Towarzyszące mu skurcze mięśnia macicy zaczynają jednak stawać się bardziej wyczuwalne w drugiej połowie ciąży, czasami już po jej 20 tygodniu.
we_dwoje_1_6427.jpg

Są to tzw. skurcze Braxtona-Hicksa zwane inaczej skurczami przepowiadającymi, które mają zadanie przygotować macicę do porodu. Skurcze te są raczej bezbolesne i niezbyt silne, choć odczuwasz przy nich nieprzyjemne stwardnienie mięśnia macicy. Rozpoczynają się stopniowo od dna macicy powoli przesuwając ku dołowi. Trwają na ogół 30 sekund choć zdarzają się i 2 minutowe. Możesz przy nich śmiało trenować ćwiczenia oddechowe, które potem przydadzą się podczas porodu. Im bliżej końca ciąży tym skurcze przepowiadające stają się intensywniejsze i częstsze.

Łatwo je jednak nadal odróżnić od właściwych skurczów porodowych. Przede wszystkim ich częstotliwość nie zwiększa się a dolegliwości związane z ich odczuwaniem łagodzi zmiana pozycji ( jeśli stoisz - połóż się i odpocznij, jeśli siedzisz - wstań i pospaceruj ) bądź ciepła ( ale niegorąca! ) kąpiel, po której zazwyczaj całkowicie ustępują. Dla odmiany skurcze rozpoczynające poród postępują z godziny na godzinę zwiększając częstotliwość i siłę. Często towarzyszy im uczucie rozpierania, ból pleców czy brzucha.

Witajcie:)
Ja już po połówkowym - info w odpowiednim wątku :)
Przeczytałam co naskrobałyście ale jestem w takiej jakiejś euforii po USG, że chyba dopiero jutro się ze mną dogadacie ;)))
Także przepraszam, że dziś nic nikomu nie napiszę :)

reklama
Demetrios- zrozumiałe ;) napawaj się radością i spokojem :)

Hmm...ugotowałam leczo i wyszło mocno pikantne... nie wiem czy mogę je jeść? Nie dokucza mi zgaga,więc może będzie ok...ale Zymek może nie zasmakować. hmm...

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry