reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Wrześnióweczki

A jeżeli tata dziecka jest starszy ok 40 czy to jest wskazanie do badań prenatalnych? Mnie lekarz mówił że będą robione bo chodzę prywatnie ale zastanawiam się czy jest ryzyko

reklama
Takie usg nazywa się usg genetycznym i jest to nic innego jak usg 3D. Chyba wchodzi w skład badań prenatalnych ale nie wiem dokładnie.

amnam wiek matki ma znaczenie wiadomo ale czy ojca hmm nie mam pojęcia. Musisz poczytać albo zapytać lekarza.

A jeżeli tata dziecka jest starszy ok 40 czy to jest wskazanie do badań prenatalnych? Mnie lekarz mówił że będą robione bo chodzę prywatnie ale zastanawiam się czy jest ryzyko
Teoretycznie takim wiekiem jest u mezczyzn 55 lat.
Ale wg statystyk ok 70% dzieci z wadami genetycznymi rodza mlode kobiety, tj przed 35 rokiem zycia. Takze niestety wiek to nie wszystko. A badac sie warto.

ckai3e3kikq3p3qp.png

Ale przeciez to jest usg z pomiarem faldu karkowego,sprawdzana jest kość nosowa,serduszko,narządy dzidziusia,konczyny itd. Mnie nikt w poprzedniej ciazy nie pytal tylko gin zrobil.
Nie mowie tu testach pappa czy inwazyjnej amniopunkcji.
Ja mam w karcie ciazy-1. Usg we wczesnej ciazy,2. Okolice 12 tc,3. Polowkowe i 31-33 tc.

W celu przygotowania sie na ewentualne przyjscie na swiat dziecka, ktore bedzie wymagalo szczegolnej opieki. Zeby lekarze byli przygotowani przy porodzie na taka sytuacje, zeby wybrac szpital z odpowiednim zespolem i sprzetem, zeby zaplanowac ewentualne leczenie po narodzinach dziecka. Z tego typu powodow.

ckai3e3kikq3p3qp.png

reklama
Mi sie wydaje,ze to usg miedzy 11 a 13 tc to jest to prenatalne. Mi gin zrobi bankowo bo juz zapowiedział i o żadne obciążenia mnie nie pytal.

Do góry