maybebaby
Zaangażowana w BB
Animka, badanie przezierności karkowej nie wykrywa downa (czyli nawet jak jest zbyt duża to nie znaczy, że na 100%będzie wada) ale określa ryzyko wystąpienia wad gentycznych. Wszystko zależy od lekarza. Ja chodzę prywatnie i też dziś lekarza pytałam i miałam dziś to USG, normalnie w ramach wizyty (czyli 150zł) za całość. Lekarz powiedział, że standardowo robi to badanie podczas wizyty. Mały się tak pięknie ułożył, że od razu można było przezierność zmierzyć. Czy Twoja lekarka dała Ci swój numer telefonu? Wiesz, że teraz wszystkie mamy emocje na wysokim szczeblu (ja dziś dwa razy ryczałam). Lekarz powinien dać Ci numer do siebie na który możesz zadzwonić do niego z wszystkimi pytaniami. Mój mi dał komórkę, mam dzwonić jak tylko coś mnie niepokoi, mam jakieś pytania. Jeśli nie może odebrać mogę napisać smsa, oddzwania lub odpisuje. To bardzo istotne bo ja na Twoim miejscu, bo dzisiejszej wizycie po prostu zadzwoniłabym do Pani doktor spytać o wszystkie trapiące mnie sprawy. Pamiętaj, że najbardziej spokojna będziesz mając odpowiedź na swoje stresy od lekarza. Ja się pytałam np. babki w rejestracji jak lekarz był na urlopie i mówiła, że USG genetyczne tylko jak jest ryzyko,w iek powyżej 35lat a tu dzisiaj okazało się zupełne inaczej i jestem spokojna po badaniu
) Zobaczysz będzie dobrze!!
więc poczekam do tego 16tyg. Może źle myślę ale jak mam iść znow prywatnie i nie dowiedzieć się niczego to wole zaczekać. Na ostatnim usg koleś nawet nie powioedział mi ktory to tydzień z rozmiaru dziecka bo na usg mu sie nie wyswietlilo tylko sprawdzal w jakiejs książce
masakra jakas