reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wszystko O Karmieniu Piersia I Butelka

u mnie też idzie jeden cycuch na jedno danie... a jak w niedługim czasie malec domaga się jeszcze ... to znowu daję mu tą samą pierś:tak: czuje wtedy jak na nowo wzbiera mi pokarm a też własnie słyszałam,ze późniejsze mleczko jest bardziej kaloryczne... bo najpierw to popitka leci:rofl2:

i tak jak już mówiłam,żeby pamiętać która pierś była obalana... noszę tylko jedną wkładkę... bo mi mleczko leci tylko przy karmieniu... pełna pierś ma zawsze wkładkę:tak::tak::tak:

reklama
u mnie też idzie jeden cycuch na jedno danie... a jak w niedługim czasie malec domaga się jeszcze ... to znowu daję mu tą samą pierś:tak:
ja robie tak samo :rofl2: podnosze mala do odbicia i do tej samej piersi wracamy,
mala sie chyba zaczela orientowac bo jakas wtedy niezadowolona sie robi :confused2::happy2:

Anetka ja karmie butla a mleczko jakie podaje malej to NAN 1 HA. Ja sama zaczelam to mleko dawac za rada znajomej kiedy pojawily sie u mnie problemy z piersiami. Pozniej u lekarza sie okazalo ze mleczko jest ok i moge je podawac. Niezbyt ono pachnie a i smak nie jest rewelacyjny, delikatnie mowiac, ale malej smakuje i od poczatku jest z tego mleka zadowolona. Za jednym razem wypija 90 badz 120- to zalezy od jej "jedzeniowego" humorku. A Twoj malec ile wypija?

KASIU - moj mały to róznie zjada....zazwyczaj 60 albo 90 tylko on chce jesc częsciej wiec w dzien karmie go co 2 godziny. Ale zdaza sie ze zje tez 120, a raz nawet wsunąl 150 :-)
A jak u Martynki z kupkami po mleczku NAN? Ja go nie chciałam bo ma w sobie duzo dodatek zelaza, a maly wczejniej mial te problemy z kupkami i nie chcialam zeby mial jakies zaparcia...

Kupa- wczesniej raz dziennie ale b. regularnie, teraz dwa razy tez regularnie. Pewnie dlatego dwa razy bo mala zjada teraz wiecej. A to Wasze mleczko to taki normalne czy moze tez HA?

To nasze jest normalne - w aptece stwierdzili ze obecnie najlepsze. Ja tam mysle ze te mleka to raczej obecnie są podobne o ile nie takie same...A ta jak na normalna mieszanke to jest niezbyt tania...Ale M oczywiscie stwierdzil ze jego synek musi mieć najlepsze mleczko jak ni je z cyca....:happy2:

My dokramiamy teraz Olę Bebilonem 1 HA. Wczesniej tym bezglutenowym Nutramigenem (na receptę) jak miała uczulonko, ale już jej zeszło i nie dostaje na mleko z piersi, więc podaję jej Bebilon, bo po co ma dostawać mleko bez białka skoro jej nie szkodzi. Bebilon też jest drogi :dry:- puszka kosztuje prawie 27 zł. Słyszałam poprostu, że najmniej uczula no i lekarz mi polecił jako jedną z lepszych mieszanek. Tak sobie włąśnie też pomyślałam, że skoro nie mam tyle pokarmu i już muszę dziecko dokarmiać, to przynajmniej czymś porządnym, ale tak samo jak tobie Anetka wydaje mi się, że te mleczka są podobne.

Jeśli chodzi o dopajanie to ja dopajam Ole herbatką z kopru włoskiego Hipp i tak dziennnie o wypije mi z 200 ml na raty. Przygotowuję najpierw 100 ml i tak na 2 razy wypija między karmieniami. Oczywiście jeśli mija więcej niż 3 godziny od przygotowania i nie udało mi się trzymac herbatki w lodówce, to wylewam i przygotowuję świeżą. Herbatkę tę też jej podaję jak ma czkawkę i przechodzi po kilku łykach. Czytalam niedawno artykuł o dopajaniu maluszka i nie ma sprecyzowanej ilości płynu jaką powinno dopoić się dziecko w ciągu dnia. Pisało tyle, żeby dziecku podawać przegotowaną wodę mineralną bądź własnie herbatkę (w zależności od tego co dzidziuś chętniej pije) tyle razy ile dziecko będzie mialo ochotę. Podawać i jeśli pije to znaczy że chce się mu pić. Jeśli nie, to nie zmuszać. W takie upały oczywiście lepiej byloby żeby piło. No i to czy dziecko przyjmuje zbyt mało płynów można latwo spradzić po kupie. Jeśli ma problemy z jej zrobieniem, albo ma gęstą konsystencję (taki twarożek Fromage na przykład) to znaczy, że troszkę tych płynów brakuje. No i podobno mozna sprawdzać, czy dziecko nie ma sucho w ustach (ale osoboiście zastanawiam się jak to sprawdzić:confused2:)

Ja Nikodema dokarmiam też mleczkiem Bebilon u nas 900g kosztuje 32 złote i starcza na tydzień jakoś. Ale w niektórych sklepach jest jeszcze droższy bo kosztuje 36zł.
Zjada 6 razy po 130ml + 4 miarki. Tak co 4 godzinki.
Herbatkę podaję tą co ty A_rwenko też tak raz dziennie a czasami 2 bo nieraz małemu daje ale on niechce to go nie zmuszam.
Kupki robi przeważnie raz dziennie i strasznie ta kupka jest duża i śmierdząca :-) taka jajeczniczka. Kolek jak narazie mały nie miał więc chyba mu odpowiada to mleczko.

reklama
U mnie A_RWEN_KA cena za 400 g taka jak u Ciebie - tylko to moje to normalne mleczko a nie hipoalergiczne....

Dopajam Kubusia herbatkami HIPP - mam rozne ziołowe: koperkową, rumiankową, ułatwiającą trawienie i uspokajającą. Ale herbatki podaje zazwyczaj tylko 100 ml czasem 200, poza tym jeszcze woda mineralna: ostatnio Gerber dla niemowląt (nie trzeba jej gotowac). Kuba wypija baaaardzo duzo w ciagu dnia jak są takie upaly: 300 ml spokojnie......

Tak poza tym ostatnio czytalam jak rozpoznac odwodnienie u dzieci:
- zapadniete ciemiaczko
- podkrążone oczy
- suchość w buzi (dziecko zaczyna tak jakby cmokać bo ślina mu sie klei w buzi)
- suche usta
- twarde kupki
- zbyt mało zmoczonych pieluszek

Do góry