reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wszystko o naszych dzieciach!!!!!!!!Waga,choroby,rozwój,opieka itp.

Wrocilam ze spaceru bo niby slonce a zimno jak cholera!Meza pogonilam po zakupy wiec mam kompa na chwile.On dzis ma nocke wiec bede sama ze swoimi myslami i Juli.Nie lubie byc sama na noc...
Mnie sie niedobrze z bezsilnosci robi od tej zmiany na Nutramigen.Nie wiem jak smakuje ten Bebilon Pepti,ale domyslam sie ze podobnie jak Nutramigen (czyli jest wstretny i smierdzi),wiec wcale sie nie dziwie ze dzieciaki slabo to ciagna.Mnie lekarka mowila ze jak nie chce pic,to dosypac pol lyzeczki glukozy do butelki.Julita pije z checia ale mniejsza niz Bebiko,ktore pozerala wzrokiem na sam widok butelki.Teraz juz az tak nie cieszy sie widzac butelke:-DNo wiec po Nutramigenie Juli czesciej sie ulewa-na mate ulala juz z 10 razy chyba przez te niecale 2 tyg nutramigenu.Ehh po co mi to bylo.
Nika bardzo sie ciesze ze trafiliscie do dobrego lekarza.Teraz juz bedziesz spokojna ze mala dobrze zdiagnozowana.
Ewelcia przysrost wagi duzy to nie najwazniejsza rzecz.W starej ksiazce z lat 80 pisza ze minimalny przysrost dziecka na tydzien powinien byc 150g czyli na miesiac okolo 600-jak najbardziej wiec norma z Twoim Szymkiem.Julita tez sie slini,czasem az kapie jej slina-czyzby juz tez na zabki pracowala?:tak:
Justyna-nie porownuj.Miesiac czy dwa roznicy w tym wieku to KOLOSALNA roznica!Julita "grr" mowi dopiero od przedwczoraj,po tym jak tez spanikowalam bo porownalam takie tabele rozwojowe co dziecko powinno juz robic jak konczy 3 mies i brzeczalam jej nad uchem to grrr przez kilka dni az wreszcie,chyba dla swietego spokoju,sie nauczyla:-DI pamietaj-Julita JEST Z LUTEGO!Dlatego ja podczytuje umiejetnosci dzieciaczkow na lutowkach bardziej,bo nie chodzi o to by Juli "brylowala" wsrod marcowek skoro jest najstarsza.Zreszta Szymus Ewelci umie wiecej powtarzac dziwiekow i tez moge sobie porownac i pomyslec,kurcze,jest mlodszy kilka dni a wiecej nasladuj dzwiekow.A wlasnie,kazdy dzien przynosi cos nowego,zreszta sa tzw skoki rozwojowe.Juli miesiac czy dwa temu gadala np tylko same samogloski-zero spolglosek.Takze kobieto nie martw sie tylko ciesz sie z dziecka "glupia babo" jedna!(to tak z sympatii:-p).A Juli tez trzesie raczkami-chyba nawet widac na tym filmie jak nimi telepie,juz nie pamietam.
A nawiasem mowiac zaczela sie troche podrywac do siadu-doslownie od wczoraj czyli potwierdza sie ze umiejetnosci pojawiaja sie z dnia na dzien!

Julis tez spi na boczku-tak ja klade i blokuje walkiem z kocyka za pleckami ale nie ma szans,ona i z walkiem sobie poradzi i przekreca sie na plecki.Troche mnie to martwi skoro po nutramigenie czesciej ulewa,oby sie nie zachlysnela.

reklama
Dziendobry:-)

Wystawilam malego na balkon i spi, w nocy mi dal popalić, jak poszedl spac o 21 to obudzil sie o 24, potem o 3, potem o 5...

Bylismy wczoraj u laryngologa - mila pani doktor, ale jakby troche nie sluchala, co mowie. Ona mi mowi, ze badanie sluchu przed operacją na rozszczep nie jest wiarygodne, ale lepiej je zrobic jeszcze raz. I zeby sie nie martwic, jesli dziecko reaguje na glosne dzwieki. Na co ja, ze sie nie martwie, bo Tadzik reaguje nawet na ciche dzwieki, widze to i ja i mąż i jestesmy pewni, ze slyszy i to calkiem niezle (jest go w stanie obudzic skrzypnięcie łóżka). a ta swoje, ze jak reaguje na glosne dzwieki to dobrze i zeby to obserwowac, a jak bedzie starszy, to bedzie reagowal na wiecej:baffled:no kurcze, laryngolog, a jakby byla głucha...:-p

A propos przybierania na wadze, to ja juz pisalam, ze w 6 tygodniu Tadzik wazyl tylko 600 g wiecej niz przy wypisie ze szpitala... No ale u dzieci z rozszczepem to norma, ze slabo jedzą. Wszyscy lekarze pierwsze pytanie jakie mi zadają, to czy przybiera - i jesli mowie, ze tak, ale powoli, to mówią, ze to nic, najwazniejsze, ze w ogóle przybiera. Teraz młody sięrozzarł i ładnie je, w czwartek skontrolujemy wagę, mam nadzieję, że przybrał przez ostatnie 2 tygodnie więcej niż 200 g.

Mam pytanie do dziewczyn, ktore mialy stycznosc z laktatorem Medeli mini electric (ewelcia?) - czy to normalne, ze on jest bardzo głosny? Kupilam uzywany na alegro, bo reczny aventu jest dobry, ale jak sie odciaga 6-7 razy dziennie, to palce i nadgarstki wysiadają:baffled:. No i on jest bardzo glosny. jest na gwaranjcji jeszcze, wiec nie wiem, czy to jakas wada, czy nie. Sciąga bardzo dobrze i jestem z niego baaardzo zadowolona:tak:

my juz po szczepieniu-adas był grzeczny i wogole nie płakał-tylko minimalnie przy wkłuciu, szczeionke na rota tez łądnie wypił

mam pytanie do mam "smoczkowych" i butelkowych dzieci- co ile wymieniacie smoczki? niby w madrych ksiazkach pisza ze co 6 tyg ale mnie sie to wydaje za czesto...zwłąszcza ze adas pije z butli tylko herbatke i wode...no ale smoka ciamka czesciej

Co do smoczków to ja właśnie wróciłam ze sklepu z nowymi, czyli po 8 tyg.
Poza tym Mała nawet nieźle je, zecydowanie Bebilon1 jej popasował, cieszę się z tego bardzo. Ok lecę szybko obiadek zrobić, póki mała śpi, dziś robię rybkę, ryż i gotowane warzywa- mrożonkę. Pa!

Hej,
my już po lekarzu. Okazało się, że a wysypka u Dominika to trądzik niemowlęcy. Mam niczym nie smarować, to ponoc normalne u dzieci, samo przyszlo samo przejdzie-sama nie wiem co o tym myśleć. Poza tymdostałam ochrzan, że za często go kąpie, w Niemcy sązwolennikami kąpieli 1 w tygodniu:-D

ja jeszcze smoczka nie wymieniłam tego do uspakajania wydaje mi się że jest jeszcze oki za to wymieniłam już smoczki z butelek na +3 .
Wczoraj wieczorem już nie mogłam wytrzymać z bólu piersi i dałam małemu ale był szczęśliwy (i ja w sumie też )
Narazie będę go karmić rano i wieczorem reszte podam butlę bebilon pepit z bebikiem ja daję pół na pół.
Mój mały chyba za mało pije tego mleka bo 60 ml albo góra 90 ml.
Z tego jeszcze mu się ulewa.
Wysypka nadal jaka była taka jest a ja nabiału staram się nie ruszać :no::no::no:
Jutro do pediatry i zobaczymy co teraz wymyśli bo mnie już ręce opadają.
Czy są jakieś badania żeby jednoznacznie stwierdzić czy dziecko ma alergie pokarmową/skazę biuałkową.
co do karmienia to u mnie chyba na zakończenie będą potrzebne tabletki na zatrzymanie laktacji bo próbowałam po trochu ściągać i tak miałam pioersi jak Pamela a ból nie do opisania ręki do góry nie umiałąm dać a jak córka sie do mnie przytulała to myslałam że sie .....:szok::szok::szok:

Gotuje obiad i w tzw.miedzyczasie na kompa lukam.Julit wywija raczkami i sie na nie luka-chociaz troche spokoju o odkad wrocilam z nia ze spaceru to marudna cos jest:nerd:
Mamusia-jesli nie ruszasz nabialu a mayly ma ciagle wysypke to cos czuje ze to bedzie tradzik niemowlecy.A dlugo on to juz ma?Julita miala w sumie jakies 3 tyg.i dopiero teraz po fotkach jakie wstawiacie widze ze miala tego sporo i nie wygladala za ciekawie!Niekore wasze maluchy naprawde maja minimalne zmiany na buzi.
Modroklejka-widze ze w tym temacie srednio doczytalam z tych swoich "wspanialych" poradnikow bo...Julita m te same smoczki zarowno przy butelkach jak i do buzi od urodzenia:baffled:
Caro81-wlasnie,nie poruszalam tematu kapieli Julity za bardzo bo...nie wiem czy sie wstydzic czy nie ale my ja kapiemy 2-3 razy na tydzien,zalezy jak wypadnie...Powiem wiecej,polozna ktora do mnie przychodzila na temat kapieli miala zdanie takie ze kapac uwaga uwaga niezaczesto a oliwke uzywac dopiero po skonczeniu 3 mies!I ja sie dostosowalam do tego...bo tez gdzies mi sie rzucilo w oczy chyba w necie ze woda za bardzo wysusza cialko takiego malca a oliwka poki dziecko jest malutkie i ma pozginane stawy (przykurczone nozki i raczki) odklada sie w tych zagieciach i faldkach i powoduje uczulenia oraz wchodzi w reakcje z brudem...Oliwke uzylam dopiero 2 razy-raz po kapieli i drugi raz robiac malej masaz na przewijaku.Zreszta widzicie,tak jak mnostwo fotek robie tak z kapieli nie mam jeszcze zadnych bo po pierwsze jak pisze nieczesto to robimy a po drugie w lazience wychodz nam jakies rozmazane fotki!

Oooo,wlasnie odnosnie kapieli.Mamy wanienke 80-tke i juz musimy ja zmienic na wieksza,lada dzien kupuje 100-tke.Juli jest ruchliwa w trakcie kapieli,urosla i wanienka juz dla niej za mala ta co ma.To samo sie tyczy przewijaka,lezaczka i fotelika samochodowego-jeszcze sa dobre te 3 sprzety ALE zwlaszcza jesli chodzi o fotelik amochodowy to jakos nie widze tego by mialo tam sie zmiescic 13 kg dziecko!(on jest 0-13kg) skoro Julita majac 6kg juz tak wcale duzo wolnego miejsca nie ma...A to wszystko jest dziwne bo ubranka nosimy 62 i 68 wiec nie jakies "giganty":-D

No i zrezygnowałam z nutramigenu, eh nie mogłam patrzeć jak malutka się męczy z piciem tego, podałam jej od rana to mleko jeszcze raz i piła to z takim niechceniem, potem zaczęła wypluwać smoczek od butelki, wypiła tego może 60 ml a bebilonu wypija zawsze minimum 100 zazwyczaj 120 ml i za godzinę jeszcze chce 30, 60 ml. Pozostajemy przy bebilonie 1 :-). Jutro wizyta u lekarza, mam najdzieję że już nie będę jej musiała dawać antybiotyku, bo katarek już ma coraz mniejszy :-). Hi hi jak posmakowała że daję jej o 13 bebilon to piła to z takim zapałem jakbym jej miała to za chwilę wziąść :-D.

reklama
ja tez smoczkow jeszcze niewymienialam... pierwszy raz o tym slysze.. ale jak juz bede wymieniac to napewno na te +3:tak:
A co do kapieli to ja mala kapie przewaznie codziennie czasem robie wyjatek jak akurat Amelka zasnie lub cos innego wypadnie:-p wloski myje przewaznie co drugi dzien chyba ze jak byl czas ze ulewala albo wymiotowala to codziennie;-) kiedys czytalam w necie ze nie czesta kapiel malego dziecka to zabobony (ale jaka jest prawda...:confused:) oliwkuje ja po kazdej kapieli bo malutka ma sucha skore..
mamusia tez juz pytalam o to czy sa jakies badania ale chyba nikt sie w tym nieorientuje bo odp. nie dostalam:-p chyba ze nikt tego niezauwazyl..:-p

A my wrocilismy z centrum ,Amelka dzis byla grzeczniejsza bo ostatnio (w sobote) nie zabardzo..:-p a dzisiaj chyba troszke zrozumila ze mamusia musi pare laszek o rozmiar wiekszy kupic..:-D

Ostatnia edycja:
Do góry