reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wszystko o naszych dzieciach!!!!!!!!Waga,choroby,rozwój,opieka itp.

reklama
Moje maleństwo, mamusia, mordoklejka, ewelcia - ślicznie rosną Wasze maluszki :-) Dzieciaczki marcówek to same zuchy i rosną jak na drożdżach :cool2:

Jaś miał dużą głowę jak się urodził - 38cm, to przez ułożenie pośladkowe ta głowa mu się tak spłaszczyła :-) Po miesiącu miał obwód 39. Teraz nie miał mierzonej.
Ale lekarka mówiła, że jest w porządku i to normalne dla dzieci, które takie miały ułożenie w brzuszku.

To u nas liczac od 21 wczoraj, bo to bylo ostatnie karmienie jest 440ml i bedzie jeszcze jedno okolo 21 wypije moze z 90ml albo 100ml to bedzie w sumie ponad 500ml a wczoraj przez 24h bylo 480ml czy 460ml.
Mamusia i co na to lekarz ze Oliwier tak malo je???

Narazie każe pisać obliczać i obserwować za tydzień mamy przyjść na kontrole to zobaczymy czy spadnie z wagi (oby nie)
na sztucznym mleku jest dopiero od 4 dni więc mnie się wydaje że się musi wszystko unormować tak też powiedziała lekarka i musi polubić to niedobre bebilon pepit choć już widzę że do smaku się przyzwyczaja powoli na początku mnie to mleko śmierdziało teraz już je umiem wąchać więc to wszystko kwestia przyzwyczajenia .
Właśnie przed chwilą wypił kolejner tylko 60 ml :-(on ma chyba tylko taki żołądek na 60 ml bo zawsze z 90 ml 30 zostawi :tak::tak::tak: nic dobranoc kobietki i maluszki słodkich snów

Ada jak się urodziła to miała obwód głowy 34 cm, w wieku 6 tyg już 38 cm, a wieku 2 miesięcy 39 cm :-) Najblizszy pomiar za około 2 tygodnie. Zauwazyłam też, że takie same obwody w poszczególnych tygodniach życia jak głowa ma klatka piersiowa. U was też tak jest?

moje dziecie jest juz od dwoch tygodni niestety na sztucznym mleczku; daje mu nutramigen (ponoc gorsze w smaku od pepti); i madra lekarka mi powiedziala, ze dzieci maja troszke inne smaki niz my; i to co nam wydaje sie ochydne, to na nich nie robi wrazenia; i tez tak sadze ze tak jest; mi tez kazala zapisywac ile maly je i ile pije, zeby widziec czy zwieksza swoje zapotrzebowanie; a w sumie, to jestem zdziwiona, bo na cycku, to jadl co 3-4 godzinki; a na sztucznym je wedlug mnie (albo bardziej tych norm na opakowaniu) o wiele mniej, bo ok 60 ml czasami 90 ml; ale zauwazylam,ze je troszke czesciej niz na cycku, a zdaza mu sie tez ze domaga sie jedzenia nawet czasami co 1,5 godzinki; wtedy dojada np 30-40 ml; wiec chyba dzieciaczek przyzwyczaja sie do tego jedzonka, ale raczej nie ze wzgledow smakowych, tylko organizm musi sie nauczyc przyswajac inne pozywienie; i lekarka mi mowila, zebym sie nie przejmowala, ze je mniej niz napisane w normach, bo kazde dziecko jest inne - niepowtarzalne-indywidualne; i uwazam,ze ma racje, bo ja juz widze, ze mimo, ze je mniej, to lapki i nozki takie pulchniutkie zaczynaja sie robic; a jak sie urodzil, to byla taaaaka chudzinka - drobniaszek;
buziaki dla mamus i ich pociech

czesc dziewczynki. Nie było mnie cały dzień bo a to rano posprzatac w domu, ogarnac sie a po południu byliśmy z Oliwierem u ortopedy. Jak się wku..iłam strasznie:szok: pamietacie jak pisałam ta moją historię z okropnym lekarzem, ze byłam prywatnie na USG i doktor nam wcale czasu nie poświecił i powiedział ze wszystko jest ok, tylko mam troche pieluchowac?:wściekła/y: Okazało się że to odwodzenie Oliwiera jest dosyc powazną rzeczą, bo jedną odwodzi ładnie a drugą za mało i jej dobrze nie prostuje:-( mam go jak najczęsciej kłaść na brzuszku (a on sie drze w niebogłosy wtedy bo nienawidzi:baffled:-cięzka przeprawa będzie), mam przy każdej zmianie pieluszki z nim ćwiczyć to odwodzenie nózek oraz stope prostowac(lekko ją zakrzywia), oraz szeroko pieluchować-lekarz kazał zakładać aż 2 duże pieluchy:szok:aby było na maksa szeroko.. Jak w takiej poduszce..
Kurde jak ja mam to zrobic, pampers, pielucha tetrowa i pielucha tetrowa
Poza tym za miesiąc mamy na kontrole i USG normalnie w przychodni (dał szybciej termin niż normalnie się czeka bo trzeba to na bieżąco obserwowac jaka będzie poprawa)
A potem to juz byłam ja u ginekologa i internisty. Teraz Oliwier zasnął bo przez cały dzien spał tylko 2 godzinki a ja tez idę spać bo męża jutro nie będzie na noc(wyjezdza na ten wyjazd firmowy i wraca w piatek), wiec musze sie wyspac na zapas. Wiecej jutro w ciagu dnia napisze:-)
buziaki;-)

reklama
o kurcze Madzik_ to co to byl za lekarz:no: tylko kasa sie liczy a nie zdrowie pacjenta:baffled:
Ale nie martw sie napewno wszystko bedzie dobrze:tak:

Ja tez mam problem z Amelka ma lekko zakrzywiony kregoslup:-( i glowke obraca przewaznie w jedna strone:-( ale mam z nia cwiczyc i poprawa powinna nastapic. najbardziej boje sie o ten kregoslup...

Do góry