reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wszystko o naszych dzieciach!!!!!!!!Waga,choroby,rozwój,opieka itp.

Moje malenstwo no widzisz kazde dziecko inaczej reaguje-ja podobnie jak ewelcia nie smarowalam tradziku Julity niczym tylko przegotowana woda,a czasem pokremowalam Oilatum Soft-i przeszlo.
Mamusia - Julita najczesciej robi 1 kupe dziennie ale zdarza sie tez ze robi 1 kupe co 2 dzien.Sa mamusie ktorych niemolweta robia kupe raz na 3-4 dni nawet wiec nie martw sie zanadto,wyprobuj kminek lub marchwianke-takie sposoby tu dziewczyny opisywaly.Ja jeszcze nie interweniowalam w sprawie wywolania kupy Julitce bo nawet jak robi 1 na 2 dni to traktuje ze OK.Jakby nie robila 3 dni to juz bym zaczela cos dzialac.

Kurcze dziewczyny,faktycznie wasze dzieciaczki malo jedza ale Juli jak byla w wieku waszych pociech czyli miala srednio 2 mies to tez zawsze jadlo o 30ml mniej niz powinna wg opakowania.Jak pisali 90 to ona 60ml,jak 120 to ona 90 itp.I tak jest do teraz-Nutramigenu dziecko 3-4 mies powinno pic 180ml a ona pije 150ml,zreszta nie mam wiekszych butelek jeszcze.Aha,ze wszystkich rodzajow mleka (a pila NAN HA,Bebiko1 Dobry Apetyt i Nutramigen teraz)najchetniej jadla i najbardziej smakowalo jej Bebiko-co i ja potwierdzam,jest pyszne,slodkawe,ma dobra konsystencje.

A ja juz zdecydowalam ze ide do neurologa dzieciecego z Juli w poniedzialek do nas do przychodni.Poniewaz ta babka przyjmuje rowniez w czw wiec polecialam dzis do przychodni zagadac inne czekajace mamy jaka ta baba jest.Kobitki troche podejrzliwie na mnie patrzyly ale sie dobrze wypowiadaly o niej i ze rzeczowo prowadzi swoich malych pacjentow.Zawsze jak cos bede ja miec pod nosem i przede wszystkim juz Z GŁOWY bo czekac do 28 maja juz nie dam rady do Matki Polki.Od razu swoj termin w MP "sprzedalam" przez nasza-klase znajomej ktora urodzila w kwietniu,bo ostatnio mi pisala ze chce do neurologa w MP.Ciekawe czy jej zaakceptuja taka "wymiane",jutro bedzie tam dzwonic.

reklama
Sara - Zu dostaje cebion w casadzie od 2 tygodnia. i od wtedy dostaje 4 krople. a twoja dzidzia jest starsza więc nie wiem jak tam z dawkowaniem cebion jest bardzo kwasny więc dzieci moga go nie lubić.moja się zajada - kwaśne lubi po mamusi. szkoda, ze nie wolno jeśc cytrusów bo ja mam wieką ochotę. zastanawiam sie jak to z tymi truskawkami. któraś z was się zdecyduje spróbować latem??

Justyna-co do cebionu to faktyznie moze walne jej 5 kropli jutro,tak sie martwie by sie nie zaziebila,ona ma juz i tak dosyc z tymi zielonymi kupami sajgonu.
Truskawki ponoc b.uczulaja,tzn moga (ale nie musza) byc silnym alergenem.
Ja jesli sie skusze to na mrozone-jeszcze z zeszlorocznych zbiorow z mojej zamrazarki,moze alergny sie zamrozily i juz nie beda aktywne:-D

Mamusia 1 dzien opóźnienia kupy to jeszcze chyba nic strasznego.. Może Oliwierowi się to normuje na rzadsze kupkanie, tymbardziej ze jelitka musza się przestawić na inny pokarm i do tego dostosować?
Avanti, Mamusia ja bym z tym kminkiem uważała, bo taki roztwór/napar z kminku jest jednak bardzo stężony i działa po prostu przeczyszczająco, dlatego dzieci robia kupke.. Trzeba z tym bardzo uważać aby jelitka sie nie przyzwyczaiły do tego, że jak jest problem to nie musza sie wysilic bo je samo przeczysci.
Ewelcia była kupa?
Mi lekarka powiedziała ze jak dziecko się nie pręży, nie płacze bardzo, a nie robi kupy to nie trzeba się tym martwic. Trzeba się martwic jak sie bardzo pręzy, placze i widac że mu to doskwiera..

Moje Maleństwo ja nie smaruje niczym trądziku i jest go mniej, ale pojawia się i znika nadal... Kupiłam co prawda krem emolium (znaczy sie ma przyjsc gdzies za tydzien) ale jak na razie tylko woda.

Za to mam inny problem bo strasznie mu chyba potówki wyskakują albo uczulenie i juz nie wiem jak go ubierac. (w domu ma tylko luźne body z długim rekawem i skarpetki, na dwór na to spodenki i sweterek i tyle, juz nawet kocykiem go nie okrywam) Tą wysypke ma tu pod szyjka, gdzie ma fałdki, oraz troche na pleckach ale tylko koło szyi. Nasila się np po ciepłej kapieli, albo po spaniu:sorry2::baffled:Może to efekt proszku jednak? Bo wygląda to tak że jak ma coś mokrego, albo ma cieplej i tam gdzie ubranko mu najbardziej przylega do ciałka, to wyskakuja te krostki. To samo po kąpieli jak go reczniczkiem wycieram. Tak jakby ten proszek wchodził w reakcje z wodą/mlekiem (jak sie obleje przy jedzeniu) i na skórze takie mini kropki/krostki sie pojawiaja.
kurde używamy Loveli, czy ona moze uczulac? Może powinnam zmienić proszek na JELPA albo Dzidziusia? jak myslicie?

a ogólnie to chcialam się pochwalić ze Oliwier przewraca się już z brzuszka na boczek:-) Teraz ćwicząć z nim te bioderka staram sie g układac często na brzuszku (mimo jego oporów) i się skubany już przewraca sam jak mu nie pasuje:-) no taka jestem z niego dumna:-):cool2:

A ogólnie wczoraj Oliwier jak na złość byl nieznośny (jestem sama w domu bo mąz na tym wyjeździe, pisałam na wątku marzec o tychh moich żalach) i myślalam że oszaleje. NIe chcial wcale usnac i tak co chwila go brałam do siebie na rece i jak sie uspokoił to odkładałam do łozeczka.Oczywiscie starałam sie być spokojna ale i tak sie poryczałam.:no: Na szczescie jak poszedl spac po 22 tak wstał dopiero po 3, a potem po 7 wiec o tyle dobrze ze noc upłynęła spokojnie.

Patrycja pół godziny temu zaczęła tak płakać że nie wiedziałam co się dzieje, piewrsze co zobaczyłam czy pampers nie jest xza mokry (nie był) potem spróbowałam dać smoczka (niec chciała) wziąłam ją na rące i nadal płakała a raczek krzyczała :baffled: dopiero jak wziełam ją w pozycję brzuszek do brzuszka i zaczeełam śpiewać to jakby palcem odjął wszystko nagle przeszło. Oj chyba przyzwyczaiło mi się maleństwo do takiej pozycji przez tą chorobę którą miała (lekarka zalecała ją trzymać pionowo aby katarek nie spływał). Hi hi i teraz sobie na mnie tak leży ;-)

Madzik pytasz o kupe:-D
Wlasnie chyba zrobil bo sie tak dziwnie "nadymal"stekac i czerwony sie robil i zaczal jakby prukac.
Ide sprawdzic:-D
Mam nadzieje ze jak to kupa to sie niewylala.

reklama
moj maly tak sie zmeczyl robieniem kupy az zasnal mi na rekach!!!
Odlozylam go do lozeczka narazie spi ale pewnie to jest drzemka jakies 5-10min.

Dzis wstal o 6 i juz nie chcial spac tylko gadac mu sie chcialo:baffled:.

Wczoraj maly zjadl przez 24h 610ml normalnie pierwszy raz tak duzo juz nawet nie pamietam od kiedy:tak:Tylko ze rozlozyl to na 8karmien

Do góry