reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wszystko o naszych dzieciach!!!!!!!!Waga,choroby,rozwój,opieka itp.

Ewelcia, każdy dzieciaczek przybiera we własnym tempie, a potem ta waga bardzo sie zrównuje około roku i wszystkie maluchy ważą dosc podobnie. Te maluchy, ktore jak moj Romek szybko przybieraja na poczatku, potem zwalniaja tempo, a inne sobie rownomiernie rosną od pierwszego miesiąca do roczku - Jak Twoje maleństwo. W sumie i tak na jedno wychodzi:tak:

reklama
Jaka wredna małpa:wściekła/y::no: po prostu w glowie się przewraca. Skoro szczepionki pojedyńcze sa takie niedobre, to czemu NFZ ich nie zamieni na jedn wkłucie.. No co za ludzie..:wściekła/y:
Ale jak byłam ja na szczepieniu to też do mnie tak gadali i to pediatra "Jeszcze możemy wejść ze skojarzonymi aby maluszek tak nie płakał" , a Oliwier jakoś bardzo nie płakał a chyba sie przestraszył samego faktu szczepienia i tego ze pielęgniarka go krepuje aby się nei ruszał. Za chwilę wzięłam go ja na ręcę, dałam cyca i sie uspokoił-jakby w ogóle szczepionki nie miał:-D
Kitki ale to były jakies specjalne szczepionki ze wskazanie od neurologa? czy jakieś specjalnie?bo napisałaś nazwe ale niczego takiego w googlach znaleść nie moge:-( MOże chodziło o szczepionke acelularną?
też jestem tym zainteresowana bo w piatek idziemy do neurologa. A jak byłam u pediatry i Oli nie dostał szczepionki na błonnice, tęzec , krztusiec to ona mówiła że jak neurolog będzie miał jakieś zastrzeżenie to będe musiała i tak wykupić 5w1:wściekła/y: zastanawiam sie tylko czy NFZ w takich sytuacjach nie ma innego wyjscia jak kazac rodzicom płacic?
a te teksty lekarzy i piguł to jest takie granie na uczuciach rodziców, bo wiadomo ze człowiek chce jak najlepiej:wściekła/y:
własnie przeczytałam w googlach że jak jest wskazanie neurologiczne to przychodnia powinna bezpłatnie dac maluszkowi szczepionkę alecularna (normalne jest to płatne)
.

Madzik - tak to chodzi o szczepionke acelularna (pewnie wczesniej pokręciłam nazwe:baffled:). Neurolog napisała nam na skierowaniu ze zalecane szczepienia acelularne ale nie 5w1. Jak bylismy na szczepieniach to 2 szczepionki dostała zwykłe a ta trzecia na krztusiec właśnie acelularna. I nic nie płacilismy ale babki konsultowały ze soba co maja zrobić (czy mi ja dac bezpł. czy nie:baffled:). Podłączyły ta konsultacje neurologiczna do karty szczepien i dostalismy ta acelularna i przy kolejnych szczepieniach na krztusiec tez automatycznie bedziemy dostawac ta szczepionke. Wiec jak bedziesz u lekarza i zaleci taka szczepionke to nie daj sie wrobic w płacenie;-)

jesli chodzi o moja reke to mam zespol ciesni nadgarstka...do leczenia operacyjnie lub sterdami-ale lekarz był mega miły i wytłumaczył mi ze dopoki karmie piersia nie doatane zadengo sterydu- mam nosisc na nosic na noc takie specjalne ortezy na obie dłonie, pokazał jakie mam cwiczenia robic, jak chwytac małego, jak karmic i jak spac zeby nie bolało, pochwalił nas za zakup chuty, ale powiedział ze operacja mnie nie minie...moge ja tylko dołozyc w czasie...wiec lekki dol

jesli chodzi o adasia, pani dr powiedziała ze najprawdopodobniej adas zaeragował tak na cos co ja zjadłam-i najprawdopodobniej jest do białko...mam wyeliminowac z diety wszystko co z białkiem i jesli w ciagu tyg syt sie powtórzy bez białka w diecie to bedziemy robic badania-na poczatek endoskopem przez nosek zeby zobaczyc czy to nie oddzwiernik zoładka...wiec znowu dol

a dzis rano dowiedziałam sie ze kolezanka poroniła wiec kolejny dol...

Modroklejka,tak to juz jest ze raz na wozie raz pod wozem,teraz moze pod wozem ale niebawem wszystko sie ulozy.
Kitki-zaciekawilas mnie ta szczepionka-bo ja tez chce bezplatna i tez chcialabym z tym lzejszym krztuscem ale mnie neurolog nie dala zadnego papierka ze taki ma byc:baffled:

słyszałam dziś w tv, że są PLANY na wprowadzenie refundowanych szczepionek na pneumokoki w przyszłym roku, w mojej przychodni 5w1 to koszt 95zł

my wlasnie po wazeniu.maly wazy 5400g.
od tamtej srody przybral 100g malo troche jak na moje oko:-(.
ale oczywiscie pielegniarka mowi ze well.
mowilam jej ze maly sie jeszcze nie przekreca z brzucha na plecy i odwrotnie a ona na to ze ma czas i ze dzieci to robia dopiero okolo 7miesiaca:szok:.
kurde jak okolo 7m,jak Wasze dzieci juz to robia.
wiem ze kazde dziecko rozwija sie swoim tempem ale nie sadzilam ze ona mi powie ze dopiero w 7m jakas dziwna jest ta baba:wściekła/y:.
gadala ze szymus piekny,sliczny,ladne dlugie wloski ze to po mamie,ladna skorka ale zeby cos doradzila powiedziala cos konkretnego to nie:no:.
nastepna wizyta jak maly bedzie mial 7miesiecy

reklama
Moja Ada też się jeszcze nie przewraca i nie mam zamiaru się przejmować. Córka mojej znajomej ma skończone 8 mcy i jeszcze ani jedfnego zęba i co?? Widocznie tak ma. Także ewelcia spoko, ja tez jestem zdania, ze na każdego przyjdzie czas :-)

Do góry