reklama

Wszystko o porodzie

nnatalie04 topo prostu opinia położnej. Ciekawa jestem w jakim jest wieku, bo młoda kobieta pewnie by nie wyraziła takiej opinii i zgadzam się że biorą pod uwagę swoją wygodę i to że, poród w wodzie wymaga więcej przygotować itd.Na szczęście nie będę rodziła w Polsce, widziałam film z takiego własnie porodu i naprawdę dało się obejrzeć !! W przeciwieństwie do "normalnego" porodu, na łóżku... przeraziłam się:szok:

Zdaję sobie sprawę, że mogą się pojawić przeciwskazania o których piszecie, ale jakoś odrobinkę mi lżej na myśl że będę się wylegiwać w pachnącej wodzie, przy relaksującej muzyce, i może mój pierwszy poród nie będzie taki straszny ...
Mąż chciał wypożyczyć taki basen do domu, wtedy nie martwiłabym się o wolny basen. Ale na to się nie zgodziłam, chcę się czuć bezpiecznie pod opieką lekarzy w szpitalu...

reklama
novaspace polozna akurat młoda i w szpitalu już nie pracuje, tzn pracuje w momencie gdy wybierasz ja jako swoją Polozna i ja oplacisz. Więc w tym momencie zrobilaby wszystko (bo ma zapłacone). Oczywiście to jej opinia i tak jak powiedziała ona woli porodu wertykalne odbierać a na temat porodu w wodzie ma takie a nie inne zdanie. Każdy chyba ma prawo do swojego zdania prawda?;) ja osobiście w wodzie bym nie rodziła ale to tez moje zdanie ;) za to i tak nie mogę bo będzie cc więc i tak będę leżeć na stole.

Ja się boje tylko że dojde do partych po wielkiej męczarni a oni mi powiedzią PROSZĘ NIE PRZEĆ BĘDZIEMY CIELI :szok: tak miało kilka moich koleżanek, a naprawde przy partych ciężko tego nie robic

No jedna moja koleżanka tak właśnie miała. Umęczyła się skurczami przez 12 godzin i poród przestał dalej postępować i tak skończyło się cesarką :(

bosmanka, Dzaga bardzo podobają mi się Wasze riposty odnośnie porodu w wodzie. Ja osobiście raczej bym się nie zdecydowała, ale rozumiem kobiety, które wybierają taki właśnie sposób.

joanna153 zgadzam się z bosmanką. Rasowe psy czasami wymagają pomocy, ale to dlatego, że zostały zmodyfikowane przez ludzi, a nie dobór naturalny, więc to też przez wcześniejsze odejście od natury. Ja np. miałam kiedyś buldożka francuskiego i one najczęściej rodzą się przez cesarkę, bo mają nieproporcjonalnie wielkie głowy kiedy się rodzą. W naturze psy z takimi dużymi głowami nie przekazywałyby dalej genów.

bosmanka zgodzę się również z Twoim zdaniem na temat większej chorowitości ludzi przez postęp medycyny. Przekazujemy coraz słabsze geny.

Kamea ja właśnie zauważyłam, że kobiety, które zdecydowały się rodzić w domu znacznie częściej decydują się na więcej dzieci. Myślę, że w jakiejś mierze przekłada się na to inna atmosfera, która towarzyszy podczas domowego porodu.

Antiope, właśnie o to mi chodziło. :) Mój specjalizuje się w położnictwie zwierząt, mają poza tym zarejestrowaną hodowlę yorków i niestety są przypadki, że trzeba robić cesarkę, by sunia przeżyła i dzieci.

Hmm, a propos porodu naturalnego. Czytałam coś kiedyś o kole poporodowym... Stosowała któraś z Was?

Koło poporodowe Ty i My - Akpolbaby

natalie no ba :) oczywiście, że masz prawo do swojego zdania i nie napisałam, że go nie szanuje. Trafiłaś na położoną z podobnymi poglądami do Twoich, i fajnie.

Ja szukam sposobu by mój poród nie był taki straszny, i bym nie miała traumy, bo chcę mieć jeszcze dzieci ... I poród w wodzie jest poniekąd dlatego ... Mam nadzieję, że przynajmniej większość pójdzie po mojej myśli .

joanna nie słyszałam o czymś takim, ale jeśli skuteczne to chętnie sobie sprawie :)
(p.s. jak przeczytałam koło pomyślałam że to jakaś grupa dyskusyjna kobiet po porodzie :D:D )

No właśnie też mi się wydaje, że to już dodatkowy wydatek. Opinie są różne, pewnie też nieraz zależy od dolegliwości i może takie koło pomaga je znieść. Generalnie strasznie dużo tych nowości ciążowych i pociążowych. Łatwo o zawrót głowy. :D

u mnie na oddziale sa takie kola prodowe, jak i pilki, worki sako, takie liny do podciagania- generalnie duzo tego sprzetu maja z tego co wycztalam i co mi kolezanka opowiadala- jak sie juz wybiore na taki wieczorek zapoznawczy z oddzialem to obgladne wszytko na wlasne oczyska. z tego co wiem tez spro roznych wspomagaczy maja oddzialy polznicze w polsce wiec warto popytac w wybranym przez was szpitalu :)
mi sie dzisiaj snilo ze urodzilam grocha:) sam prod byl szybki i sprawny a paszczak byl sliczny i zdrowy..no i mial syrki piekne do calowania i wachania:P

reklama
Joanna153 a czy to koło jest w formie takiej poduchy pod dupsko? W sensie nie jest to jakieś wielkie? Jeśli tak to kuzynka mojego męża używała takie koło po porodzie do siadania na nim. Rodziła naturalnie, ale mówiła że strasznie ją krocze bolało przez jakieś 10 dni jeszcze i to koło pomagało jej bardzo.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry