reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wyniki badań mamuś

Czytalam to juz wczoraj, ale dalej nie jarze. Co taka chlamydia wywoluje konkretnie?? Jak sie nia zarazic?? Gdzie sie nia mozna zarazic?? I prosze mnie nie odsylac do wikipedii ani innych zrodel, bo czytalam i naprawde nic z tego nie rozumiem... za glupiutka jestem, chyba zreszta po raz pierwszy ta nazwe tu uslyszalam ::) ;D

reklama
Karoo poczytaj to , moze troche rozjasni sytuacje :

Obraz kliniczny zakazenia Chlamydia trachomatis :

Kobiety
- przebieg bezobjawowy w około 80% przypadków
- krwawienie po stosunku płciowym lub międzymiesiączkowe
- ból w podbrzuszu
- ropna wydzielina pochwowa
- śluzowo-ropne zapalenie szyjki macicy i(lub) krwawienie kontaktowe.

Mężczyźni
- bez objawów nawet w 50% przypadków
- wyciek z cewki moczowej
- bolesne oddawanie moczu
- nasilenie powyższych objawów bywa różne i może być tak niewielkie, że pozostają one niezauważone przez chorego.

Czynniki ryzyka zakażenia
- wiek <25 lat
- nowy partner seksualny lub więcej niż 1 partner w ostatnich latach
- niestosowanie bariery antykoncepcyjnej (prezerwatywy)
- stosowanie doustnych środków antykoncepcyjnych
- kobiety poddane zabiegowi przerwania ciąży.
Zakażenie odbytnicy
Zwykle bezobjawowe, ale może wywoływać wyciek z odbytu i dyskomfort w obrębie odbytnicy i odbytu (zapalenie odbytnicy).
Zakażenie gardła
Zakażenie gardła przebiega bez objawów.
Powikłania
- zapalenie narządów miednicy mniejszej (pelvic inflammatory disease - PID)
- zapalenie okołowątrobowe (zespół Fitz-Hugha i Curtisa, perihepatitis)
- uszkodzenie jajowodów (niepłodność, ciąża pozamaciczna)
- przewlekły ból miednicy (zrosty)
- przeniesienie zakażenia na noworodka (zapalenie spojówek, zapalenie płuc)
- zapalenie jąder i najądrzy
- zapalenie spojówek u dorosłych
- nabyte drogą płciową reaktywne zapalenie stawów (zespół Reitera, częstszy u mężczyzn).

jeszcze cos o cytomegali jakby ktos chcial poczytac :

Infekcja CMV u kobiet ciężarnych

Ciąża nie zmienia przebiegu choroby u ciężarnej, która rozwija się również bezobjawowo.
Infekcja może mieć charakter pierwotny, nawrotowy, a także może być spowodowana innym szczepem wirusa. Uważa się, że ciąża może zwiększać wrażliwość ciężarnych na zakażenie wirusem oraz na uaktywnienie się postaci dotychczas nieaktywnych.
Zakażenie wirusem cytomegalii jest najczęstszym czynnikiem infekcji wewnątrzmacicznych wszystkich urodzonych dzieci i dotyczy to około 2% noworodków.
Zakażenie płodu następuje na drodze przenikania wirusa przez łożysko lub na drodze wstępującej z szyjki macicy przez zachowane błony płodowe.
Najbardziej niebezpieczna dla płodu jest pierwotna infekcja rozwijająca się u ciężarnej do 20 tygodnia ciąży, bo może prowadzić do małogłowia oraz zwapnień śródczaszkowych. Natomiast infekcje rozwijające się w II połwie ciąży mogą powodować u noworodków zapalenie wątroby, płuc, ciężką małopłytkowość.
Zakażenia nawracające u matki tylko w 1% przypadków kończy się infekcją wrodzoną u płodu, bo płód i noworodek chronione są przez przeciwciała wytworzone przez matkę w trakcie pierwszej infekcji.
40 - 60% noworodków karmionych piersią przez matki chore na cytomegalię zostaje zakażonych w pierwszych miesiącach życia, ale infekcje te przebiegają bezobjawowo i nie pozostawiają żadnych konsekwencji.

Infekcje wrodzone u płodów i noworodków

Infekcje wrodzone występują w 30 - 40% pierwotnych zakażeń przebiegających u ciężarnych, ale ocenia się, że tylko 1% noworodków rodzi się z cytomegalią wrodzoną i u około 10% z nich ujawnia się zespół wrodzonej cytomegalii. Charakteryzuje się on opóźnieniem wzrostu wewnątrzmacicznego, żółtaczką, powiększeniem śledziony i wątroby, małopłytkowością i zapaleniem płuc, a także zwapnieniami śródczaszkowymi, zapaleniem siatkówki i naczyniówki, głuchotą. Rokowanie jest bardzo poważne, bo 20 - 30% noworodków umiera, a u tych które przeżyją mogą rozwinąć się zaburzenia rozwoju umysłowego, upośledzenia słuchu i wzroku. U wielu tych dzieci po urodzeniu nie żadnych objawów, ale mogą one rozwinąć się dopiero w okresie szkolnym.

Brrr, straszne sa te chorobska w dzisiejszych czasach. Kiedys kobiety potrafily urodzic 10 dzieci, wszystkie zdrowe, ani razu nie widzialy lekarza, o USG i dodatkowych witaminach nie mowiac. A dzisiaj...latamy jak glupie po lekarzach, a i tak nie zawsze jest tak jak powinno byc...
wole jednak nie czytac o tych chorobach...bo zaczynam sie bac...i wyobrazam sobie najgorsze...

jezu ...bbrrrrrr...
ja w pierwszej ciązy (14 lat temu)nie robiłam żadnych takich badan jak teraz,żadna toxo chlmydia itd za długo by pisac.
chodziłam regularnie do gina 1 x w miesiącu i wszystko,nie brałam zadnych witamin tylko hemofer(zelazo) bo miałam straszną anemie i wszystko,
dziecko urodzilam naturalnie bez wiekszych problemów (pomijając to że 6 tygodni za wczesnie i z tego powodu lezała w inkubatorze 3 tyg)
a teraz to mam juz chyba pół apteki w domu,witaminki,kwas foliowy ,zelazo,tabletki na pęcherz,nie wspomnę o globulkach chyba ze trzy rózne,jedne rano drugie wieczorem, leki na serce, zgłupiec mozna.
za każdym razem jak ide do gina to sie zastanawiam co mi jeszcze kaze łykac,
ja chce juz urodzić!!!!!!!! :)bo mi wątroba wysiądzie wkoncu ;D

No dokladnie! Ja tez pelno witaminek i jakichs innych *******!
Moja mama bedac ze mna w ciazy pierwszy raz gina odwiedzila w 5-tym mies., potem chodzila srednio raz na 1.5 mies., badana byla zwyczajnie, tylko ginekologicznie, nie brala zadnych suplementow i jakos urodzila sie zdrowa i z donoszonej ciazy. To samo przy mojej siostrze. Bez usg lekarz wiedzial, ze jest owinieta pepowina i naciskajac na brzuch pomogl wydostac sie jej na zewnatrz.

reklama
Dokładnie moja mama tez sie zemnie smieje i mówi ze ciąża to nie choroba sama urodziła 4 dzieci bez zadnych problemow droga naturalną, nie brała zadnych witamin i jeszcze przed samym porodem okna myła...a chłopaki wszystkie 3(moi bracia) ważyli po 3500 no zemną był kłopot bo byłam wczesniakiem ale po wczasach w inkubatorze zaczełam rosnąć jak na drożdzach i teraz nikt by nie powiedział , ze urodziłam sie bez wyodrębnionych paznokci bo co jak co ale paznokcie to mam najbardziej udane heheh nie dajmy sie zwariowac!!

Do góry