reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wyniki badań mamuś

Nie wiem czy to jest to samo ale odebrałam wczoraj wyniki badań (idę z nimi jutro do lekarza) i jest takie badanie "glukoza we krwii" wynik-80 normy 70-110 czy to jest to samo bo też coś o glukozie a ja tylko krew oddawałam nic nie piłam wczesniej.

reklama
mada78 pisze:
Nie wiem czy to jest to samo ale odebrałam wczoraj wyniki badań (idę z nimi jutro do lekarza) i jest takie badanie "glukoza we krwii" wynik-80 normy 70-110 czy to jest to samo bo też coś o glukozie a ja tylko krew oddawałam nic nie piłam wczesniej.

To nie to samo, to co miałas robione to normalne badanie poziomu cukru we krwi na czczo. Test obciążenia glukozą polega na tym, że dostajesz do wypicia glukozę 50 ml albo 75 ml i po godzinie albo dwóch jest pobierana ponownie krew.

Joaś pisze:
K@si@ prawda jest taka, ze kiedys tez tracily ciaze, ale nie bylo zadnych testow paskowych i zadna nie wiedziala nawet, ze jest w ciazy.Czesto szla do ginekologa jak byla w 3 miesiacu ciazy. Po prostu okres sie spoznil i dlatego byl bardziej bolesny i obfity. Nie wspomne o braku usg itd. A teraz dzien sie opoznie robimy test, potem za dwa dni kwawienie i tragedia, ze ciaza stracona, a przeciez organizm jest madry, prowadzi naturalna selekcje. Wiem cos o tym bo sama stracilam ciaze. A jak widac wszystko potem u mnie bylo dobrze, mam dwie rozrabiaki i teraz 3 do kompletu.
Też o tym pomyslałam, tylko jeżeli to były poronienia naturalne w 5,6,7 czy nawet 8 tygodniu, gdzie wszystko samo się wyczyściło to ok, ale co z utratą ciąży później, kiedy wymagany jest zabieg i gdzie teraz takich poronień jest najwięcej, gdzie bardzo często płód ma wadę serca itp. :-[
Ale tak naprawdę to nie ma co o tym rozmawiać, ważne że u nas jest wszystko w porządku. :)

K@si@, stracilam ciaze na poczatku 13 tc. Bylo to straszne, nie przecze. Mialam zabieg, zeby sprawdzic, czy wszystko samo sie wyczyscilo. I tak bylo. WIerze, ze Bog nade mna czuwa. Ze to doswiadczenie bylo nam (mi i mezowi) potrzebne. A teraz Aniolek siedzi tam na gorze i podsyla nam co lepsze sztuki ;)

kopiuję to, co napisałam na wątku o usg

Z całych badań nie wiem tylko co z testem obciążenia glukozą. Mam wyniki, ale nie wiem czy są dobre czy złe, bo piguły nie chciały mi powiedzieć. Argumentowały, że one są położnymi a nie analitykami i że mam zapytać lekarza. Ale coś mi się wydaje, że one już dobrze wiedziały, tylko powiedzieć nie chciały... Sama nie mam jak sprawdzić, bo akurat nie ma podanych norm... są tylko wyniki.
glukoza na czczo = 88 mg/dl
obciążenie glukozą 75 ml
wynik po 1 godz = 144 mg/dl
wynik po 2 godz = 133 mg/dl

pierwszy wynik jest na pewno ok, drugi ma prawo być podwyższony po 1 godz, ale nie wiem czy to nie za dużo po tych 2 godzinach...

A mi cholera nie dał na glukoze taką do picia , powiedział że to co zrobiłam to właśnie badanie na cukier, za to dał na toxo (jestem w grupie podwyższonego ryzyka) i na cytomegalie, ja tylko spytałam co to takiego i jak sie mozna zarazić a on mi dał skierowanie na badanie ale nie przejmuje sie na pewno wszystko jest w porządku. :)

Mada, ja tez jeszcze nie dostalam skierowania na 'glukoze'. Przypuszczam, ze moze przy najblizszej wizycie mi da. Wiem, ze na pewno znowu bede robic pelna analize krwi i badanie moczu.

Leyna, nie mam pojecia jak rozszyfrowac Twoje wyniki :) Szukalas w internecie co oznaczaja?

Pozdrawiam

mada78 pisze:
A mi cholera nie dał na glukoze taką do picia , powiedział że to co zrobiłam to właśnie badanie na cukier,

Mada, lekarze często nie dają skierowania jak widzą, że poziom cukru na czczo jest ok
ja akurat się uparłam i poprosiłam, mimo że na czczo wyniki mam zawsze w porządku
no i wyszło to co wyszło...

sandra1982 pisze:
Leyna, nie mam pojecia jak rozszyfrowac Twoje wyniki :) Szukalas w internecie co oznaczaja?

problem w tym, że nie mam punktu odniesienia. ostatnio były podane normy w widełkach, teraz tego nie ma
zasadniczo norma wartości cukru we krwi wg większości lab to 70-110
po wypiciu 75 ml glukozy i badaniu po 2 godzinach, poziom cukier powinien znów być w tych normach, z tego co mi się kiedyś o uszy obiło
no nic, dowiem się 15.05 - wtedy mam wizytę u gina, wcześniej nie ma co iść, skoro wszystkie pozostałe badania krwi i moczu są ok, ginekologicznie jest ok, a i Piotruś też ma się dobrze :)

reklama
Ja niestety mialam wyniki w mmol i normy wychodziły odpowiednio
na czczo - do 6,6
po godzinie do 10
po dwóch do 8
może sobie to jakoś przeliczysz procentowo. a jak nie to tak jak mówisz dowiesz sie 15

Do góry