reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Wyprawka - co powinna kupić mamusia dla siebie i dzidziusia?

Ja jak Agula, dwojka dzieci wychowana bez nawilzacza. Tym razem tez to dla nas bylby zbedny wydatek.
Mam na zime te ceramiczne pojemniki na kaloryfery.
Jak dzieci bywaly chore i ciezko im sie oddychalo, wstawialam do pokoju garnek z goraca woda.

Pola, ja nie kupuje. Na spod wozka bede klasc albo pieluche bawelniana, albo kocyk - zaleznie od pogody.

Ostatnia edycja:
reklama
Jaki musi byc poziom nawilżenia [%] zeby konieczne było użycie nawilzacza?

wydaje mi się, że kiedyś czytałam, że nie powinien być niższy niż 40% i wyższy niż 70%. Mój mąż jest przeciwnikiem nawilżaczy, ale żebym mu nie ględziła na darmo to zaopatrzył się w przyrząd do pomiaru wilgotności i zwykle mamy w domu tak 40-50%. Czekam teraz na zimę aby mu udowodnić, że będzie znacznie poniżej 40% i na tym wiecznie cierpi moje gardło od którego zaczynają się potem wszelkie infekcje.

Ja tak jak Hubson do wózka planuję na materacyk pieluszkę flanelową lub cienki kocyk.

Kurcze u mnie nawilżenie w tej chwili wynosi 29%. W deszczowe dni dochodziło do 40-45 ale nie mam pojęcia jak bedzie zima. Chyba zatem nawilzacz bedzie potrzebny ale na poczatek sprobuje chyba tego na kaloryfer.

Ja mam higrometr do pomiaru wilgotności i wiem że mam około 60% wilgotności czyli akurat. W zimie mokry ręcznik maluszka na kaloryfer wystarczył by utrzymać ten poziom wilgotności. Ale to naprawdę zależy gdzie ktoś mieszka. Radzę najpierw zaopatrzyć się w higrometr.

Prześcieradła do wózka nie kupuje.

Zgadzam się w 100%, najpierw trzeba sprawdzić nawilżenie w pokoju.

Właśnie ja nie wiem co z tym wózkiem zrobić, bo dno mi się wydaje strasznie twarde. To wózek używany i nie zwróciłam przy zakupie uwagi i teraz nie wiem czy tam czegoś brakuje, czy wszystkie tak mają. Musiałabym się gdzieś do sklepu przejść i zobaczyć jak to w nówkach wygląda. Mi się wydaje, że tam coś jeszcze powinno być.

o, ja mam coś takiego: NAWILŻACZ POWIETRZA HYUNDAI HUM 770 LCD + 2 FILTRY (4258574161) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. ja jestem zadowolona, można nastawić jakie się chce nawilżenie, pracuje cicho, jak sie wody naleje do pełna, wystarcza na długo. u nas chodzi cały okres grzewczy i czasami w lato jako ochładzacz

dopiero teraz, bo odpaliłam kompa swojego starego, przez cały weekend mój M reinstalował system na drugim kompie....

ja mam taki sam :tak: jaką wodę do niego wlewasz?

M uważa, że to ***** i zagrzybiacz ;) u nas jest problem tego rodzaju, że kaloryfery są odkręcone na fulla i przez to jest okropna duchota :( odpalałam ten nawilżacz na noc, ale po zamknięciu drzwi w pokoju panowała duchota jak tropikach, a po otwarciu drzwi nawilżacz chodził jak szalony, bo nie był w stanie dobić do odpowiedniego poziomu nawilżenia...

nie sądzę, aby nawilżacz był "must to have" chyba więcej daje mycie podłogi i ręcznik na kaloryferze

musiałabym mieć chyba ze 3, włączone non stop, żeby dawało to jakikolwiek efekt jeżeli chodzi o całe mieszkanie.

prześcieradełka typowo do wózka nie mam. w upały spróbuję z pieluszką, a jak będzie chłodniej z lekkim kocykiem ;)

mam też pytanko odnośnie spania bobasa. dziecko na początku powinno leżeć na plecach, z głową na boczku, tak? ale ono samo tej główki nie przekręca, prawda? czy ja mam co jakiś czas przekręcać główkę? dziecko leży zupełnie bez żadnej podusi i żadnego podwyższenia? (tzn wiem, że jak ulewa, to podkłada się segregator pod materacyk

Ostatnia edycja:
ja mam w zimę nawilżenie niecałe 40%... do spania robiliśmy 55%, w tą zimę, jak mi zatkało nos, najlepiej mi było spać przy 60%

do wózka pieluszkę flanelową

mam też pytanko odnośnie spania bobasa. dziecko na początku powinno leżeć na plecach, z głową na boczku, tak? ale ono samo tej główki nie przekręca, prawda? czy ja mam co jakiś czas przekręcać główkę? dziecko leży zupełnie bez żadnej podusi i żadnego podwyższenia? (tzn wiem, że jak ulewa, to podkłada się segregator pod materacyk

Bez podusi. Choć ja mam taką płaską niemowlęcą. Główkę ty mu układaj. Ja układalam raz na lewo raz na prawo.

reklama
U nas jest problem z wilgotnością bo mamy pokój na poddaszu, i oboje ciągle mamy suche nocy. Kaloryferek jest malusi jak na tyle m2 i na dodatek nie pod oknem tylko w drugiej strony pokoju pod skosem. Dziwnie jakoś, ale już tak mamy. U nas nawilżacz jest must have :D

Dzięki za odpowiedź, żeby do wózka coś włożyć :D Nie pomyślałabym o tym.

Do góry