reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wyprawka - co powinna kupić mamusia dla siebie i dzidziusia?

Ja tez nie
Ale moja kolezanka wziela adres mailowy do tej kobiety z lovi, napisala do niej maila i umowily sie na testowanie.

reklama
pochwalę się, że skompletowałam dzisiaj wszystkie rzeczy, sprzęty i medykamenty z listy od położnych na wypadek porodu w domu. Były na niej m.in. termofor gumowy dla mamy, dwa termofory metalowe+woreczki dla dziecka, worki na śmieci, pieluchy tetrowe, klem do pępowiny, plastikowe podkłady na łóżkom spirytus 70% i gaziki, waciki. trochę tego było, na szczęście wszystkie sanitarne rzeczy dostałam za darmo od ubezpieczalni.

dla córci muszę jeszcze kosmetyki kupić i zastanawiam się co jest niezbędne na początek?

Niezbedny na początek jest jakiś płyn do kąpieli i mleczko/balsam do ciała, bo malym bobaskom luszczy sie skóra na stopkach i dłoniach i trzeba nawilzac. Ale jak płyn jest nawilzajacy, może sie okazac, ze nie trzeba kremowac już. Emolientow na początek nie warto kupować, bo są droższe, a jka nie ma problemów ze skóra, to są zbędne. Przydadzą sie waciki i ampulki soli fizjologicznej do higieny oczu, octanisept do pepka ( chociaż teraz niby już niczym sie nie smaruje tylko osusza ). I tyle. Szczotka do włosów jeszcze, trzeba szczotkowac nawet jak lysolek sie urodzi, zeby pobudzić cebulki

Octanisept, spirytus! Kurcze wiedziałam, że o czymś zapomniałam :confused:

Poród w domu - tyle się o tym czyta i niby fajna sprawa, ale ja chyba bym ze strachu umarła ;-)

reklama
Planujesz rodzic w domu czy to tak zapobiegawczo?

tutaj standardem jest poród w domu, więc każda kobieta musi taki pakiet w domu posiadać na wypadek jakby poród szedł szybko. Ja chciałabym w domu, ale boję się o dziecko, że coś pójdzie nie tak, więc pojedziemy do szpitala tym razem. Może przy kolejnym, jak teraz nie będzie komplikacji, zdecyduję się na poród domowy.

Niezbedny na początek jest jakiś płyn do kąpieli i mleczko/balsam do ciała, bo malym bobaskom luszczy sie skóra na stopkach i dłoniach i trzeba nawilzac. Ale jak płyn jest nawilzajacy, może sie okazac, ze nie trzeba kremowac już. Emolientow na początek nie warto kupować, bo są droższe, a jka nie ma problemów ze skóra, to są zbędne. Przydadzą sie waciki i ampulki soli fizjologicznej do higieny oczu, octanisept do pepka ( chociaż teraz niby już niczym sie nie smaruje tylko osusza ). I tyle. Szczotka do włosów jeszcze, trzeba szczotkowac nawet jak lysolek sie urodzi, zeby pobudzić cebulki

Dziękuję za odpowiedź :D

płyn do kąpieli to masz na myśli do mycia jakiś produkt? a waciki do uszu?
nie wiem jakie tu są zalecenia co do higieny pępka, więc nie kupuje jeszcze octaniseptu.

chyba jeszcze przyda się zestaw do manicuru :)

Octanisept, spirytus! Kurcze wiedziałam, że o czymś zapomniałam :confused:

Poród w domu - tyle się o tym czyta i niby fajna sprawa, ale ja chyba bym ze strachu umarła ;-)

Nie jest tak tragicznie jak masz świadomość, że gdy coś zaczyna się źle dziać to w ciągu 10 min jesteś w szpitalu. Położne mają w swoich samochodach nawet butle z tlenem jakby były potrzebne.

Ostatnia edycja:
Do góry