reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wyprawka - co powinna kupić mamusia dla siebie i dzidziusia?

A ja mam pytanie odnoscie masci na cycuchy. Kupilam mustelle, bo mi ja poradzila kolezanka i wyczytalam, ze nie trzeba jej splukiwac, a inna kolezanka poleca maltan. Myslicie, ze to ma az takie wielkie znaczenie? Mam tez bepanthen... Nie wiem co brac do szpitala

reklama
Makota nie przewidzisz jaka maść będzie Ci służyła... Weź jedną i najwyżej ktoś Ci dowiezie w razie W. Może w ogóle nie będzie potrzebna:)

W szkole rodzenia polecali mi maltan bo nie trzeba do karmienia zmywac. Bepanthen jest tez ok podobno ale trzeba zmyc przed karmieniem... Ja bepanthen bede uzywac do pupy Leosia.

Mi na szkole rodzenia mówili zeby absolutnie nie uzywac zadnych balsamów do ciała czy oliwek. Wystarczy sam plyn do kąpieli, najlepiej emolientowy bo wlasnie dzieki niemu mozemy zrezygnować z balsamów. Mam mieszane uczucia...
Mówili tez ze przez pierwszy miesiac nie obcinamy maluchowi pazurków. Sa tak miękkie ze same sie wykrusza.

Nam też sugerowali ze przez pierwsze 6 tygodni tylko myć w czymś wysoko tłustym ;) emoliaty, poza tym niczego nie uzywac i później przejść na jakis 3w1. Jak skóra nie będzie wymagała czegoś specjalnego to niczym nie smarować dodatkowo.

I przez pierwsze 6tygodni kąpać co drugi dzień a tak to myc na sucho i pielęgnować wrażliwe miejsca.

Nie wiem z tymi emolientami. Sroka pisała że to jakby tłustą cerę smarować tłustym kremem a nóż. Chyba zwykły nawilżający płyn do kąpieli wystarczy
I racja że na nóżki i rączki skóra się łuszczy. Ja smarowalam balsamem.
Na buzi potem będzie trądzik niemowlęcy u nas ok 3 tyg miał Aru to też jakimś kremem trzeba.
A wszystko i tak wyjdzie w praniu.

Na cyce mam bepanthen i purelan w saszetce do szpitala

Mnie tez radzono same emolienty. Sama do kapieli sobie wlewam oilatum baby bo kupilam dwie wielkie litrowe butle w cenie jednej ;) pozniej skora jest super mieciutka i nawilzona.

Co do tych paznokci to straszna bzdura - Klaudia miała dosyć twarde pazurki i były długie, więc jakby je złamała nie daj Boże za blisko miejsca przyczepu to byłaby tragedia. Jak dla mnie obowiązkowo pazurki na krótko, bo dzieci często machają łapkami kolo buzi i mogą się poważnie zadrapać.

Do kąpieli tylko płyn/żel. Żadnych balsamów i emolientów. Do cycków mam maltan i bepanthen maść

ja tez na pewno wczesneij obcinalam paznokietki dzieciom niz po ukoneczeniu 6 tyg ,mocno sie zadzierały i musialam obcinac bo barzdo sie malenstwo drapało po buźce

reklama
Do góry