reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

WYPRAWKA - czyli rzeczy potrzebne dla dzidzi i mamy ;)

dziękuję kobietki za cenne wskazówki :tak:
aga masz rację, na pewno sprawdzę ten materacyk
a powiedzcie czy ta pościel (poduszka+kołderka) do wózka to są konieczne/potrzebne czy można je czymś zastąpić? i czy prześcieradełko musi być? jeju :baffled: no ciągle coś nowego...

Ja u żadnego dziecka nie miałam pościeli, wiadomo maluszek bez poduszeczki, a pod spodem różnie dzieci miały, prześcieradełka, ręczniczki, pieluchy, kocyki i do przykrycia kocyki, a na jesień zime śpiworki.

reklama
aga dziękuję kochana, uspokoiłaś mnie :sorry2: wykorzystam jeszcze twoje doświadczenie i zapytam o kocyki - ile i jakie? no bo tak żeby mieć i do łóżeczka i do wózka i pod dzidzię i do przykrycia i jeszcze jakiś w zapasie to 2 szt. to chyba mało :confused:

aga dziękuję kochana, uspokoiłaś mnie :sorry2: wykorzystam jeszcze twoje doświadczenie i zapytam o kocyki - ile i jakie? no bo tak żeby mieć i do łóżeczka i do wózka i pod dzidzię i do przykrycia i jeszcze jakiś w zapasie to 2 szt. to chyba mało :confused:
Myślę, ze jak to lato to jeden cieńszy bawełniany, a drugi cieplejszy- przynajmniej na początek planuje dwa, do przykrycia np w łóżeczku będę miała też rożek. A pod dziecko to chyba teraz będę miała pieluszke flanelową, bo wydaje mi się, ze ją lepiej i częściej można zmieniac i na bawełence dzidzia sie nie poci, ale moze sie myle i reszta wyjdzie w praniu.

Dziewczyny pamiętajcie, ze dzieci letnie będziemy miały:-)

Eryka rodziłam w lipcu i tak naprawdę wszystkiego za dużo miałam. Latem wszystko super szybko schnie. Kocyk do wózka jeden pod tyłeczek i polecam cienki polarowy, szybko schnie, łatwo się pierze i mięciutki jest, i jeden do ewentualnego przykrycia (normalny). Jeżeli lato będzie tak ciepłe jak w 2009, to dziecko tylko w bodach będę wozić. Gołe rączki, gołe nóżki:-D Nigdy nie przegrzewałam Eryka i na nic nie chorował :tak: We wrześniu nasze malce juz 4 miesiące będą miały a dopiero wtedy zimniej się robi :-) i ciuszki będą potrzebne :tak: i też nie za dużo :-D

Ja miałam tylko dwie butelki Avent (małe na początek) i dopiero po pół roku dokupiłam dużą. Jeden smoczek (oduczyłam małego jak miał 3 miesiące). Termosy nie potrzebne bo ...mi nie były potrzebne :-p. Właściwie jak tak myślę to dziecko bardzo mało potrzebuje na początku....całe to dodatkowe wyposażenie to matki kupują dla lepszego samopoczucia :cool2: Nawet rożka nie miałam, ale to dla mnie zbędny wydatek, bo dziecku latem w nim za gorąco a trzymanie maluszka bez tego usztywniacza to sama przyjemność :-D Dziecko też woli bliżej ciała mamy:tak:

Nie przesadzajcie z tymi zakupami, bo choć to wszystko takie piękne i słodkie, to tak naprawdę dzieci tak szybko rosną, ze nacieszyć się tym nie będą mogły. A później najważniejsze i największe wydatki na pieluchy są...to dopiero czyści kieszenie:baffled: I tak do 2-3 roku życia:szok:

Pytanie do wyspiarek ktore juz rodzily w UK - co tu uztwa sie do pepuszka bo za mlodego czasow to byl spirytus a teraz to nie wiem?

dziękuję kobietki :-)
aga ja tez mam zamiar zakupić około 5 szt. pieluszek flanelowych bo czytałam że super są właśnie jako przykrycie w ciepłe dni
verita ja wiem że to będzie lato ale jak sobie przypomnę zeszły rok to jakoś rewelacji z temperaturami nie było więc wolę się przygotować zarówno na 30 stopni jak i na 20 (niestety) ale na pewno masz rację że nie ma co szaleć w kwestii tych rzeczy które są tylko na chwilę choć przyznaję że czasem ciężko się oprzeć :sorry2:

Co do materacyka w wózku to ja uszyłam sobie drugi polarkowy i na oba materacyki uszyłam bawełniany pokrowiec,takie prześcieradełko.
Kocyk mam jeden 100/140 dokładnie taki: turkusowy

ŚLICZNY PLUSZOWY KOCYK/PLED KOLORY 100 x 140 cm (2206756081) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

jeden 80/100 taki normalny kocowaty z kubusiem puchatkiem i jeden 80/100 dostałam od bratowej po bratanku. i myślę,że wystarczy.

A co do pępka wiem ,że jest taki specyfik w sprayu wiecie jak się nazywa i czy jest lepszy niż normalny spiryt?

reklama
Do góry