reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

wyprawka dla sierpniowych skarbeczkow :D

to ja moze napisze bardziej naturalna alternatywe niektorych produktow, ktora stosowalam po tym, jak sie jozio pochrowal i z efektem o niebo lepszym niz medykamenty z apteki.

higiena dziecka:

-patyczki
-waciki
-cazki do paznokcie (nozyczek nei polecam, bo niewprawione mamy potrafily ociac troche skory opusxka)
-sxampon- my nie uzywalismy, jedynie mydlo z naturalnych olejow (palmowy, kokosowy, shea butter)
-do cialka: mydlo-jak wy
zej
-oliwka-tylko kokosowa albo olej lniany. (prxy pierwsxym diecku mailam oilatum, ale nei wracam do tych specyfikow)
-krem na odparxenia- stosowalam sudocrem kilka raxy i mam lepsxy sposob. mc pupe woda
z mydlem i dobrze osuszyc, pozbylismy sie odparzen. odtad chusteczki do pupy byly stosowane tylko w terenie.
-krem na bu
zke, olej kokosowy lub shea
-wanienke wywalilam w dwa tygodni po urod
zeniu- kapany byl w duzym zlewie, co mailo same plusy- mneij pracy, syfu, czysta woda caly czas, dobre splukanei skory dziecka i zaoszczedzenie czasu
-pieluchy tetrowe- ka
zda ilosc! absolutny mus
-pieluchy flanelowe- kilka s
ztuk, wlasnie jako okrycie
-rec
znik z kpturkiem- u nas sie nei sprawdzil, w normalny duzy recznik wkladalam maluchy
-myjki, termometry, misecvki na wode- nie.
zbedny wydatek.
-sliniaki- dluuugo nie byly potr
zebne

reklama
p rodzaj il. szt. uwagi
1 łóżeczko>>> 1 szt>>> jeśli już, to drewniane do spania, bez funkcji kołyski powinno wystarczyć.. ale ile dzieci i rodziców, tyle zdań :) fajne są też kołyski, ale na krótko wystarczają.... Łóżeczko turystyczne - na wyjazdy, jako pomoc w pilnowaniu dziecka w ciągu dnia - polecam! TAK
2 materacyk>>> 1 szt>>> jak najlepszy :) a tu opinie podzielone, co osoba to zdanie na ten temat;) my mamy gryczano kokosowy
3 kołdra - wypełnienie>>> 2 zmiany>>> niepotrzebne do 1 roku życia
4 poduszka - wypełnienie>>> 2 zmiany>>> niepotrzebne do 1 roku życia
5 pościel - kołderka>>> 2- 3 zmiany>>> niepotrzebne do 1 roku życia
6 pościel - poduszka>>> 2- 3 zmiany>>> niepotrzebne do 1 roku życia
7 ochraniacze>>> 1 szt>>> przydatne.. Ale nie niezbędne
8 prześcieradełka>>> 3-4 zmiany>>> TAK, najlepiej na gumce
9 cienki kocyk>>> 1 -2 sz>>>t TAK
10 grubszy kocyk>>> 1 szt>>> TAK
11 rożek>>> 2-3 szt>>> TAK TAK TAK!! Wg mnie najlepsze na pierwsze miesiące. Tym razem zaopatrzę się w 3-4szt!
12 Ceratka do łóżeczka>>> 2 szt>>> niepotrzebna na początku, chyba że będziecie miec wyjątkowe sikacze:)

1lo
zeczko-wiadomo ;)
2.materac-ja maialm kokosowo gryc
zany i byl rewelacyjny
3. koldra-nie mialam do ok 8meisiecy, bo spali w workach, kocyki i odpowiednio ubrani
4. podus
zka-nie mialam do ponad roku. za to materac byl ustawiony pod katem, by glowka byla wyzej niz dupka. poduszka u takiego maluszka ktory nie podnosi glowki nie jest najbezpieczniejsza
5.posciel-jesli ju
z si ezdecydujecie na posciel, to 2 zmiany sa niezbedne
6----
7. ja nie mailam, bo lo
zeczko mialo miekkie boki
8. pr
zescierala-na gumce i ok 5 zmian, bo moi potrafili przesikac pampersa 2-3razy dziennie
9. kocyki- mialam kilka, bawelniane, 5-6s
ztuk
10. grubs
zy kocyk-jeden
11. ro
zek-dla mnei byl zbedny, bo kocyk smialo go zastepowal, aczkolwiek wiele mam woli wlasnie to rozwiazanie
12. u mnei od poc
zatku, bo sikacze pod szyje mokrzy byli (sikali rzadko ale duuuuzo)

ubranka
mialam tai zestaw i ten sam kupuje teraz, sprawdzil sie rewelacynie

-10body
z krotkim rekawem (u nas zmieniane byly czesto)
-10 body
z dlugim rekawem (5sztuk zap inane na boczku-szczegolnei komfortowe dla nowych mam)
-4 sweterki/blu
zy cieplejsze
-6 kos
zulek/bluzek z dlugim rekawem
-6 spodenki bawelniane/dresowe (wstawie
zdjecie) (nie na gumkach, a na takich wysokich paskach ze sciagaczami delikatnymi, bo sie nie wpijaaj w brzuszki)
-6 pajacykow
ze stopkami i dlugim rekawkiem (na noc, jesli nie bylo cieplo) bawelniane, cyba spiochami w pl sie zwa
-2 pajacyki, albo na pasec
zkach, grubsze
-6 rampersow
(te czesto mailam z kapturkiem)
-skarpetek tona ;) be
z sciagaczy
-buty-ani jednej dopoki nie
zaczal chodzic
-kaftaniki-
zbedne
-2grubs
ze kombinezoniki letnie (polar, czy cienkie misie ;) ) nieraz mloego w lipcu w chlodne wieczory wkladalam w body, ten kombinezonik i na dwor z nami. (nigdy nie byl przegrzany, ja raczej z tych chlodno chowajacych)
-czapki-milam tylko 2 cienkie i byly zbedne. latem nawet po urodzeniu nie uzywalam nigdy, dopiero wczesna jesienia byly momety,ze zalozylam, ale tylko gdy nei mail bluzy z kapturem. na zapalenie uszu nei choruja

KARMIENIE
lp rodzaj il. szt. uwagi
1 Butelki do karmienia>>> mialam 5 s
ztuk, ale gdy karmilam butelka. wczesniej 1 do wody.
2 Smoczki do karmienia>>> w
zestawie z butelkami
3 Smoczki uspokajające>>> nie mialam
4 sterylizator>>> 1 szt>>> niepotrzebne
5 Niania elektroniczna>>> 1 szt>>> nie mielismy
6 termoopakowanie do butelek>>> 1 szt>>> u nas niepr
zydatne
7 szczotka do mycia butelek>>> 1 szt>>> polecam - z dobrym zakończeniem, żeby we wszsytkie szczeliny wlazła ;)-tak jest
8 podgrzewacz>>> 1 szt>>>
zbedny- goraca woda wystarczy

w apteczce mialam tylko:

-frida do noska
-woda morska do noska
-sol fi
zjologiczna
-do odka
zania woda z sola

torba do s
zpitala u nas wygaldala pewnie inaczej niz w pl.
- ja mialam 2 koszule. 1 tylko do porodu, potem smigalam w dresie (ale tutaj wychodzi sie do domu po kilku godvinach, badz nastepnego dnia)
-4 pary majtek
-podpaski bawelniane
-2-3 pary -skarpetek
-s
zczotka do wlosow
-recznik kapielowy (ja zawsze mam swoj)-mydlo naturalne

w uk woda, jed
zenie w szpitalu jest, wiec jak juz to jakie cukierki, o ktorych ja nawet nei mysllam ale marzylam o jablku! haha
pr
zy drugim dziecku nie bralam zanych masci, plukanek etc. byly one zbednena brodawki wlasne mleko i osuszanie, sprawdzalo sie lepiej niz masci (babraly mi sie rany na sutkach)
na obrzek najlepsze bylo bardzo czeste oplukiwanie woda (prysznic-wysiusianie jest mega wyczynem czasami ;) ) i tym samym przynosilo mega ukojenie (po pierwsvym porodzie) wiec chozilam nawet kilkanasci erazy dziennie, ale wtedy praktycznie sama woda, mydlo po nocy , raz w ciagu dnia i przed spaniem. w nocy po karmieniu tez plukanie.
wtedy docenilam prysznic ;) haha
woda jest lepsza niz jakakolwiek masc (o ile nie ma zakazenia, ale wtedy antybiotyk, a nie masc)
kiedy suszyly mi sie rany, szwy ciagnely, to nie natluszczalam ich , tylko znow woda, na prawde te zewnetrzne szybko sie wygoily (w srodku to byla inna bajka)

do szpitala dla dziecka mialam:
-3 body (2 worsje ro
zmairowe)
-spiochy bawelniane (
z mlodym zostalam na noc w szpitalu)
- u mnei byli chlopcy, wiec mialam spodenki bawelniane, kos
zulki z dlugim rekawkiem i bluzy z kapturem
-3 pary skarpetek
-10 pampersow (jak potr
zeba wiecej, mozna doniesc), bez sensu isc z walizka
-tyle samo worec
zkow do zuzytych pampersow
-waciki do obmywania
-rec
zniczek maly do osuszania dupki (nie byli kapani 3dni)

Beata super sprawa.. Dzięki :) Oczywiście pare rzeczy co po prostu "chce" albo "mysle ze chce" dopisze do listy.. Ale ogólnie ta lista jest prosta i czytelna, jak dla mnie pierworodki, jestem trochę załamana ilością, ale po przeczytaniu jej widzę ze nie jest tak zle :)

Ja jak pierwszy raz ją czytałam to tez się załamałam. Ale przecież w końcu nikt chyba nie kupuje tego wszystkiego w jednym miesiącu;-) chociaż jak ktoś jest przesadny i zostawia sobie zakup wszystkiego na po porodzie to życzę powodzenia:-D mnie koszty by chyba zjadły

Ja jak pierwszy raz ją czytałam to tez się załamałam. Ale przecież w końcu nikt chyba nie kupuje tego wszystkiego w jednym miesiącu;-) chociaż jak ktoś jest przesadny i zostawia sobie zakup wszystkiego na po porodzie to życzę powodzenia:-D mnie koszty by chyba zjadły
Ale kto ma siły kupować po porodzie! Haha

dziewczyny, zaeryfikujcie jeszcze 'pod siebie'.
I tak swoją droga dziś czytałam listę rzeczy i co trzeba zrobić, jak się przygotować do porody w Polsce, a w ku, to różnice spore. Akurat na plus uk. (Chociaż coś ;) haha

reklama
Do góry