• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Za niska waga dzidziusia na 32 tc

Cześć kochani. Jestem w 32tc. Od trzech dni leżę w szpitalu na obserwacji. Przyjachalam z mocnym bólem prawdopodobnie od nerek, a zostałam bo mam za wysokie ciśnienie. Dostałam leki i ciśnienie zaczyna się normować, ale wczoraj lekarz powiedział, że dzidziuś jest za mały jak na 32 tydzień, bo waży około 1500/600g. W ciągu ostatnich 2 tygodni miałam zrobione 3 usg i na żadnym poprzednim nikt mi nie powiedział, że coś jest nie tak. Lekarz mi powiedział, że zostawia mnie jeszcze na weekend i prawdopodobnie wyślą do innego szpitala ze względu na wagę dziecka.
Miałyście takie sytuacje?

reklama
Cześć kochani. Jestem w 32tc. Od trzech dni leżę w szpitalu na obserwacji. Przyjachalam z mocnym bólem prawdopodobnie od nerek, a zostałam bo mam za wysokie ciśnienie. Dostałam leki i ciśnienie zaczyna się normować, ale wczoraj lekarz powiedział, że dzidziuś jest za mały jak na 32 tydzień, bo waży około 1500/600g. W ciągu ostatnich 2 tygodni miałam zrobione 3 usg i na żadnym poprzednim nikt mi nie powiedział, że coś jest nie tak. Lekarz mi powiedział, że zostawia mnie jeszcze na weekend i prawdopodobnie wyślą do innego szpitala ze względu na wagę dziecka.
Ja miałam cesarkę w 38tyg to dziecko ważyło 2300gram więc też za duże nie było...ale też nikt podczas USG mi nie mówił że ta waga taka mała będzie zawsze to było więcej że waży a potem okazało się że tak malo

Mi też wmawiano że dziecko będzie miało hipotrofie. Nawet na usg dzień przed cc tak mówiono a córka urodziła się 3400. Poczekaj na to co powiedzą Ci w innym szpitalu lub na kolejnym usg. Rozumiem Twój stres bo sama ogromnie się denerwowałam a buszowanie w necie nie pomagało.
Jeśli naprawdę okaże się że dziecko ma niedowagę to z tego co piszesz znajdziesz się w szpitalu w którym zajmą się Wami profesjonalnie.

Niektóre dzieci rodzą się drobniejsze i po porodzie szybko nadrabiają. Jeśli przepływy są prawidłowe to może "taka uroda" malucha. Syn w 32tc miał 1700g a córka ok 1600g. Z córką miałam podejrzenie hipotrofi że wzgl. na cukrzyce ciążowa. Po porodzie jej nie potwierdzono, tzn hipotrofi. Urodziła się w 38 tc 2700g a syn w 36 2650g. Oboje w pierwszym miesiacu nadrobili wagowo. Ja też do tęgich nigdy nie należałam i też urodziłam się drobna 🤣
Z dwojga złego lepiej jak lekarz dokładniej coś sprawdzi niż oleje.

Czy ta waga jest potwierdzona przez lekarza, u którego prowadzisz ciąże czy tylko na szpitalnym usg?
Jeśli tylko na szpitalnym to może nie ma się czym przejmować? Ja też tak panikowałam. Na szpitalnym usg mój synek w 31tc ważył 1200g, a u mojego ginekologa 2100g.
Później kolejny raz w kolejnym szpitalu synek na usg ważył 3100, a u mojego ginekologa tego samego dnia 3660. Dwa dni przed porodem ważył u mojego ginekologa 3800 i urodził się 3880, dlatego wsyzstko zależy od sprzętu.
Jeśli przepływy są okej, a u twojego ginekologa waga również jest niska to może być pp prostu drobniejsze. Nie wszystkie dzieci w dniu porodu ważą 4kg.

Dobrze ze lekarz zwrocil uwage bo lepiej wychwycic wczesniej jesli jest problem. Wysokie cisnienie moze byc przypadkiem a moze znakiem ze cos sie dzieje, lekarze napewną beda kontrolowac przeplywy zeby wychwycic ewentualną hipotrofie. Nie kazde dziecko rodzi sie duze oczywiscie, moj syn w 34tc nie dochodzil do 2kg, tez mialam cisnienie, niską pappe wiec podejrzewano zatrzymanie wzrostu ale kolejna kontrola to wykluczyla, cisnienie sie samo uregulowalo a maluszek urodzil sie tydzien po terminie z wagą 2950g.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry