pati : ja tez uwazam ze 200 euro w zupelnosci wystarczy...
szl*g mnie trafia jak widze polskie komunie i 18 tki, nie wiadomo jakie pieniadze...jakie prezenty!
ok - 18 latek jeszcze kasa mu sie przyda na pierwsze auto, na studia, na start wklad do mieszkania no na wiele rzeczy
ale komunia to jest juz szczyt!!!! tutaj ludzie nawet gdyby to kostzowalo 5 razy mniej nie dali by takich prezentow z 2 przyczyn : 1. zeby nie rozpieszczac za bardzo dziecka 2. zeby RELIGIJNEJ uroczystosci nie odbierac jej znaczenia!!! a u nas dzieci zamiast myslec o tym co przezywaja, o tym ze rodzina przyjechala, o pamiatkach mysla o tym jakie i ile prezentow dostana!
za moch czasow dawalo sie zleoty lanciszek/pierscionek/kolczyki i ksiazki!!! a dzis jakby z ksiazka wyskoczyc to smiech!!!!
a ja uwazma ze peikny prezent - na lata, z wpisem - pamiatka "na zawsze"! a dzis smiech na sali bo ksiazki sa "tanie" stracily na wartosci i materialnej i symbolicznej...
wiec jakies laptopy empe trojki czworki czy piatki, konsole do gry i inne...
a sam lancuszek - mas zracje pati to przeciez juz spory wydatek, mnie lancuszek+ medalik dla chrzesnego wyniosl 350 euro!!! i uwazam ze to 2 razy za duzo!!!! ale tutaj zloto jets duzo drozesze niz w PL a ja mialam kilkutygodniowe dziecko jak musialam isc i cos kupic, nie mialam jak zalatwic tego w PL! wiec wybulilam choc uwazam ze to prawie swinstwo robic tak droga bizuterie "religijna"!!!!!! i nie bawilam sie w zadne dodtakowe bajery, prezentydalam 2 ciuszki - bo wiem ze ciocia ma blizniakow i ze ja to odciazy, ubrac dwoch w polsce to niezly koszt...ale te ciuszki to smieszna kwota w portownaniu z tym fenomenalnym lancuszkiem... a tu jest tak ze jak lancuszek jest drogi + medalik to chrzesni robia nawte tak ze jeden placi za medalik a drugi za lancuszek ! i ja bym sie bardzo cieszyla jakby mi ktos to zaproponowal...

hehehehe
i tu na taki podzial nikt jakos na to zle nie patrzy, ani jak na skapstwo, ani jak cos niewlasciwego... najbardziej symboliczny prezent zostal pdoarowany (na spolke) przez ... RODZICOW CHRZ.!!!
a ja wzielam cala pule 350 na siebie
czaicie motyw jak dzwonie do polski do ojca chrzesnego i pytam "ej dorzucasz sie do lancuszka pol na pol?"

hahahahhahahahahahahahahahha
teraz sie sama ubawilam
pati nie przejmuj sie! 200 euro wystarcza w zupemnosci
ile pozniej dacie na slub???? 1000 ? 2000?
tutaj prezent na slub za 200-400 euro to juz wypasiony prezent! dla dziecka czesto jest to 100-150! ( na komunie mowie - taki prezent po srodku miedzy chrztem a slubem wlasnie)