reklama

Zakupowe szaleństwo!

reklama
Witajcie Marcóweczki w drugi dzień Świąt :).

Widzę, że się coniektóre wzbogaciły o rzeczy dla Dzieciaczków. Ja doszłam do wniosku, że muszę się ostro wziać za zakupy innych niż ciuchy rzeczy (bo te już w zasadzie mam). No i mam problem bo wiem np. że mam kupić parę kosmetyków dla Młodego m.in. linomag i sudokrem (może też oilatum na wszelki wypadek) ale nie wiem jakie opakowania kupować (mam na mysli wielkość) a np. jeśli o linomag chodzi to widzę, że sa i maści (z róznymi dodatkami) i płyny i juz zgłupiałam, które warto mieć....Olilatum tez ma i płyny i emulsje i żele....

W szkole rodzenia położna mówiła nam jakie rzeczy warto mieć i był to właśnie: linomag, sudokrem, sól fizjologiczna, spirytus 95%, rumianek, maść majerankowa, aftin, a z kosmetyków to w zasadzie wystarczy oliwka i mydło (już kupiłam Bambino). Poza tym wiadomo - pieluchy, patyczki i płatki kosmetyczne, gaziki.

A Wy już macie któreś z tych rzeczy??

hehe praktycznie nic :-p
mam tylko sudokrem - ale ja go nie kupowalam, tylko dostalam od ginki materialy promocyjne, w ktorym wlasnie bylo male opakowanie sudokremu...jak sprawdze i bede zadowolona to sobie kupie kolejne opakowanie :happy:

zastanawiam sie jednak nad idea Linomagu - jesli stosujemy na skore dziecka oliwke to po co jeszcze smarowac linomagiem??

co do kapieli to slyszalam, ze sa teraz plyny do kapieli, ktore maja juz srodek myjacy w sobie i nie potrzeba dodatkowo uzywac mydla...tylko nie wiem, ktore to firmy maja takie plyny :eek:

Agutku wiem, ze nivea ma chyba takie coś, no i wspomonane już Oilatum :tak:

a linomag :confused:
nie znam :dry:

a z dzieciakami jest naprawde róznie
ciagle mają wysypki, zwłaszcza na początku i nie łatwo jest trafic w to co uczula
na wrzesniowkach byla jedna kobitka, co nawet Oilatum nie mogła uzywac dla maluszka :szok: bo uczulał
ale to wyjątkowy przypadek :tak:
a co do bambino sie zgadzam :tak:
nie czesto uczulało

pamietam ze johnson & johnson to jedna z bardziej uczulających firm :-p

A jakie pieluszki macie zamiar używać - Pampers? Tyle tego stoi na półkach, ale na początek pampersy chyba najlepsze, co? Pamiętam, że moją córcie po kilku m-cach przestawiłam na Happy bo tańsze i tak już do końca.

na poczatek na pewno wezme Pampersy New Borny
a potem jeszcze nie mam pomyslu...wiele pozytywnych opinii slyszalam o Huggiesach

podejrzewam, ze bede po kolei kupowala rozne i wyprobowywala
aczkolwiek, tak jak piszesz - walor cenowy jest bardzo wazny

kiedys dziewczyny gdzies chwalily rossmannowe pieluchy - ale chyba juz na te wieksze dzieciaczki

ja niestety nie mam doswiadczenia, wiec bede sie na bledach wlasnych uczyc :happy:

Ja też planuję zacząć od Pampersów (nawet juz mam jedną jumbo pakę).

A co do linomagu to z tego co mówiła położna to stosuje się go profilaktycznie po zmianie pieluchy, natomiast sudocremu używamy kiedy skóra jest już podrażniona.

A co do linomagu to z tego co mówiła położna to stosuje się go profilaktycznie po zmianie pieluchy, natomiast sudocremu używamy kiedy skóra jest już podrażniona.

co czlowiek to inna teoria :happy:
moje kolezanki wszystkie na codzien uzywaja sudokremu :-D

wydaje mi sie, ze wystarczy kupic sobie na poczatek jeden specyfik i sprawdzic jak dziala - jak bedzie ok to pozostac przy nim, a jak bedzie cos nie tak to wtedy kupic cos innego

chyba nie ma sensu nakupowac kilku rodzajow kremow juz na sam poczatek :happy:

No i bądź tu człowieku mądry...

Zaraz poszukam co o tych kremach/maściach piszą w necie...

Sudocrem krem antyseptyczny to antyseptycznym kremem dla dzieci i dorosłych z problemami skórnymi. Sprawdzony w warunkach klinicznych, pomaga łagodzić, leczyć i chronić delikatną skórę dziecka przed dalszymi podrażnieniami. Sudocrem zawiera specjalną substancję, która tworzy barierę ochronną, zapobiegając w ten sposób kontaktowi czynników podrażniających (mocz i stolec) ze skórą. Oprócz tego, efekt nawilżający kremu Sudocrem łagodzi bolesność skóry w stanie zapalnym, dając uczucie miękkości skóry. Sudocrem jest kremem hipoalergicznym, niewywołującym podrażnień, dlatego może być stosowany u niemowląt oraz przez osoby dorosłe posiadające delikatną, skłonną do podrażnień skórę.
Wskazania
Preparat jest szczególnie zalecany do pielęgnacji skóry niemowląt jako krem chroniący przed pieluszkowym zapaleniem skóry.

Linomag - Maść można stosować zarówno do celów leczniczych, jak i leczniczo - kosmetycznych.
Wskazania:
Choroby skóry, jak nadmierna suchość skóry, wyprysk, wyprzenia, odparzenia, łuszczyca. Można stosować do codziennej pielęgnacji skóry dzieci i niemowląt.

No i faktycznie chyba maja podobne działanie.....

uhm, a wiec mozna albo tego albo tego uzywac :happy:
ja poniewaz mam juz sudokrem to pozostane na razie przy nim, a potem zobaczy sie w praniu jak dziala :happy:

zastanawiam sie tylko wlasnie czy kupic Oilatum do kapieli, czy moze jakis zwykly plyn do kapieli dla dzieci i osobno oliwke do smarowania....

reklama
A jakie pieluszki macie zamiar używać - Pampers? Tyle tego stoi na półkach, ale na początek pampersy chyba najlepsze, co? Pamiętam, że moją córcie po kilku m-cach przestawiłam na Happy bo tańsze i tak już do końca.
Moja siostra gdzieś widziała zestawienie "opłacalności" pieluszek i najlepiej wypadły Pampersy :tak: Jakoś tak wyszło, że pojedyncza pieluszka jest może droższa, ale przy zakupie większych opakowań i przy promocjach Pampersy wypadają jako najtańsze w użytkowaniu :tak:

Jedno co mi siostra doradziła to kupienie Pampersów "dwójek", nie "jedynek". Jedynki ponoć mają specjalny wkład do wchłaniania kupek. U siostry się nie sprawdziło, szybko przeszła na dwójki, które się bardziej opłacały, a nie widać różnicy między nimi a tymi specjalnymi jedynkami :tak:

Jeśli chodzi o kąpiel dzieciątka - znów opieram się na doświadczeniu (świeżym ;-)) siostry - co drugi dzień do wody w wanience dolewa Oilatum (pół nakrętki) i w tym kąpie Zuzię. Dodatkowo używa mydełka Dove kremowego. Po takiej kąpieli nawet nie musi smarować dzidziusia, bo skóra jest pięknie natłuszczona. Jeśli jest jednak taka potrzeba smaruje skórę oliwką Bambino. Do pupci ma jakąś specjalną maść, robioną w aptece, na receptę - jest rewelacyjna :tak: Taką maść robią na oddziały noworodkowe :tak:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry