reklama

Zakupowo - Wyprawkowy

• Starter tematu Starter tematu Ren
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
reklama
Smoniq my wit. K podajemy po urodzeniu jako profilaktykę choroby krwotocznej noworodków i zazwyczaj i.m. chociaż w niektórych szpitalach dają p.o., ale podanie p.o. nie jest tak skuteczne jak i.m. i nie można być pewnym, że zabezpieczy dziecko. Najbardziej narazone sa dzieci do 3 miesiąca karmione wyłącznie piersią (bo w mieszankach jest wit. K suplementowana) dlatego też wg najnowszej oficjalnej rekomendacji zaleca się podawanie doustnie wit. K wszystkim niemowlętom karmionym naturalnie od 2 tygodnia życia do 3 miesiąca włącznie. Preparatem dostępnym u nas jest Vita K i jest w zalecanej dawce. Cebiony i cała reszta nie zawierają wit. K. Czy to moda, czy chwyt reklamowy - dla mnie bez znaczenia, widziałam dzieci z krwawieniem śródczaszkowym spowodowanym niedoborem wit. K i jeśli podając ją mogę temu zapobiec to będę podawać - poza tym wszyscy moi szpitalni koledzy swoim dzieciom dawali a jak znam życie nie jedną pracę naukową na ten temat przeczytali.

Lolisza dzieki wielkie za wiesci ,wlasnie doczytalam po co ,na co daje sie dziecia ta wit. Zamierzam dawac to znaczy poprosze mame o kupienie i przywiezienie jej z Pl jak dziecko sie urodzi. Jak juz wczesniej pisalam mam kolezanke ktora jest pediatra to ja bede meczyc:))))
Vitis Pharma * SIŁA * WIEDZA * WITALNOŚĆ * .znalazlam ja ,wiec wiem czego mam szukac:))) echhhhh chtba zaczne sobie robic list rzeczy potrzebnych.
Dzis dzwonilam do mamy i doszla moja posciel do lozeczka ktora zamowilam to moj pierwszy zakup:)))) alez sie ciesze.

Witam ponownie :-)
Wczoraj zrobilam sobie liste rzeczy potrzebnych! Ogolnie to musialam bo co chwil cos kupuje a potem sie okarze ze mam pelno czegos a innych potrzebnych niemam nic. No wiec okazalo sie ze mm juz 14 par spioszkow roz. 50 !!! jeny przeciesz Jasminka tego niewynosi. Za to tylko jedne bodki...Smoczkow tez ma juz wystarczajaco :tak: Teraz jak mam juz liste to wiem co ile mam i co jeszcze potrzebuje wiec powoli moge na powarznie kompletowac wyprawke!

Cześć mamusie robiac dziś zakupy na obiadek przy okazji wpadła mi w ręcę gazeta M jak Mama. Co prawda wątek dotyczy kupowania rzeczy dla maleństwa czy dla nas jednak myślę że z tego zakupu będziecie zadowolone. Jest tu parę fajnych artykułów min.: Brzuch do przodu!Nie wstydź się ciązy i żądaj szczególnego traktowania.Masz do tego prawo!, Ciąża wielkie obciążenie dla organizmu kobiety, Przłomowy czwarty miesiąc, Bezpiecznie z brzuszkiem za kierownicą, Zwiedzamy sale porodową i coś dla tatusiów- Napisany przez tatę przewodnik taty(niestety druga część ale zawsze coś) Jest też artukuł Aby zdrowo rosło- dieta w 1 roku życia, jakie smoczki wybrać, jak radzić sobie z kolkami. Koszt gazetki 3,99 ale myślę że warto.

Ja też jestem na etapie robienia listy dla mnie i dla małego. Z przerażeniem podsumowałam, że bez samego wózka potrzebuję jeszcze około 1000zł:szok:

reklama
To moze i ja jakąś listę sobie stworzę...Choć chyba jednak jeszcze poczekam bo jak już będe przeglądać ubranka to i popiorę i poprasuję a teraz za wcześnie.
Leko nie polecam - za to podpisuję się pod dobroczynnym działaniem fioletu (u nas też kikut odpadł po 2 dniach traktowania go fioletem a po leko czekaliśmy bez skutku). Fakt - ubranka troszkę się brudzą ale nie to najważniejsze!
Z wit. K u mnie było ciekawie bo jeden lekarz uznał, że skoro karmię piersią to ABSOLUTNIE nie powinnam dawać wit. K a drugi pediatra uznał, że jak najbardziej tak bo Dziecinka zimowa a poza tym nigdy nie wystawiamy malucha na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. I dostałam instrukcję, ze do 1,5 roczku koniecznie (teraz 2 kropelki dziennie Devikapu). Więc oczywiście podaje. Na Mother&Baby pani mi dała ulotkę z jakimś nowym preparatem zawierającym wit. K- jak wygrzebię to Wam tu napiszę bo to nowinka ale podobno dobra...

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry