reklama

Zakupowo - Wyprawkowy

• Starter tematu Starter tematu Ren
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
Ja podobnie jak Nina6x kąpałam syna co 2 dzień, bo tak mi doradziła położna. A o niszczeniu bariery ochronnej skóry też słyszałam. Moja koleżanka przez codzienne prysznice miała jakiś problem ze skórą, ale nie pamiętam co to było. Może to wina wody, kosmetyków, ale wg mnie coś w tym jest. Chyba jest też jakieś powiedzenie związane z tym, że dużo wody zdrowiu szkodzi.

Madlein ja smoczków nie kupuję. Wcześniej kupiłam kilka po 1 szt lateksowych, silikonowych i różnych kształtach, ale mój syn okazał się antysmoczkowcem.

Aniolek tą moją listę wyprawkową otrzymałam od doświadczonej mamy i u mnie się sprawdziła. Mam nadzieję, że u Ciebie też będzie wystarczająca. Zresztą zawsze można coś dokupić.

reklama
Ja to smoka wielbiłam chyba do 3 roku życia. Oczywiście nie zamierzam aż tyle mojemu maleństwu na to pozwalać, ale obawiam się, że jak będzie mi płakać co chwilę, to sięgnę po tajną broń w postaci smoka. Chciałabym kupić coś sprawdzonego, nieuczulającego i nie szkodzącego później na zgryz maluszka.

Ja kupilam wszytsko TT od smoczkow przez butelki po laktator i z butelek jestem bardzo zadowolona, bede ich teraz tez uzywac, z laktatora troche mniej, prawdzal sie jak mialam duzo pokarmu, ale jak juz bylo mniej to nie ciagnal. Ze smoczkiem bylo tak ze kupilam TT, ale Zosia wogole nie chciala smoka, wypluwala, dopiero rozsmakowala sie w smoczkach jak przestalam ja karmic i kupuje canpolu silikonowe

Co do smarowania pupy, to proponuje smarowac raz dziennie, jakims kremem na odparzenia, ale sa tez mamy, ktore wogole niczym nie smaruja jak nie ma potrzeby i tez jest dobrze

E-lona- mozna zobaczyc gdzies Twoja liste zakupowa?????

Ja tez kupiłam TT smoczki i butelki a w ogóle to mnie olśniło, że w okolicy października będziemy musieli jeszcze jakąś mieszankę kupić tak na wszelki wypadek gdyby z karmieniem piersią nie wyszło. U nas maluchy wcinają głównie Bebilon ale jak się przyglądnęłam ostatnio w sklepie to tego też tyle jest ze zgłupieć można.

Lolisza- ja bym na razie nie kupowala mleka modyf, w szpitalu zobaczysz jak ci z karmieniem idzie, a tam przeciez dostaniesz mleczko dla dzidzi, a zanim dojedziecie do domku to M na pewno zdarzy cos kupic

Ja dawalam bebiko, a potem ,nana

Lolisza- ja bym na razie nie kupowala mleka modyf, w szpitalu zobaczysz jak ci z karmieniem idzie, a tam przeciez dostaniesz mleczko dla dzidzi, a zanim dojedziecie do domku to M na pewno zdarzy cos kupic

Noo...jak go znam to np łaciate by kupił :)
Dlatego wolę sie a razcej nas zabezpieczyć, jakby sie nie przydało to podrzuce potem na oddział a i tak większość z tego co się orientuje (przynajmniej tych w puszkach) ma ok 1,5 roku datę ważności to pewnie i tak mi zejdzie na dokarmianie.

Lolisza- hehe w sumie masz racje, moze sie przydac, ja w sumie nie zostawialam odciagnietego mleka, tylko wlasnie wtedy modyf bylo dawane,

E-lona- no lista calkiem rzeczowa, musze swoja gdzies odkopac, z tym ze ja ta liste robilam, na tydzien czasu, znaczy zeby pranie robic raz w tygodniu nie czesciej

Jej widze ze wy juz twardo sie przygotowujecie na dzidzie...pampersy, chsteczki...a ja nie mam nic, i nawet na razie o tym nie mysle

Ladygab ja też nie robiłam prania częściej niż raz na tydzień.

Teraz tyle ciuszków dla dzieci w promocji w różnych sklepach, a ten mój tajniak nie chce się ujawnić. Chętnie już bym coś kupiła.

reklama
a to moja lista zakupow , juz w caloci, nawet z dopiskami co juz mialam kupione hihi
Ubranka:

• 4 - 5 koszulek bawełnianych (w tym 1 - 2 batystowa, lepiej bez kołnierzyka)
  • ok. 5 bawełnianych kaftaników (lepiej bez kołnierzyka)
  • ok. 5 - 6 bawełnianych śpioszków (najlepiej na zatrzaski)
  • 2 - 3 skarpetki bawełniane lub buciki bawełniane
  • 2 sweterki + spodenki
  • 2 czapeczki lekkie
  • 1 - 2 czapeczki bawełniane
  • rękawiczki lapki
  • pajacyki i body (głównie przy Pampersach i majtkach z ceraty)
Pościel i pieluchy:

• 2 lżejsze kocyki
  • kołderka
  • poszewki na kołderki (min 2 szt)
  • prześcieradło do łóżeczka, ok. 3 szt.sa
  • 1 ciepły koc do łóżeczka na wierzch
  • 2 - 3 duże ceraty do łóżeczka i ceratki do wózka sa 3 ceratki
  • 20 pieluch z tetry
  • ok. 5 pieluch z flaneli
  • pieluchy jednorazowe
  • 2 dziecięce ręczniki frotte
  • 2 ręczniki kąpielowe z kapturem
Kosmetyki:

• mydło natłuszczające, delikatne, bezzapachowe
  • oliwka dla niemowląt (np. Bambino) lub przegotowana spożywcza oliwa z oliwek
  • kremy na pupę (np. Bepanthen, Sudokrem)
  • wazelina (do natłuszczania termometru)
  • wata bawełniana
  • waciki bawełniane (sa)
  • sterylne gaziki (jest z ok 7 sztukow)
  • spirytus 70 % (wystarczy kupić 100 ml spirytusu rektyfikowanego, rozcieńcza się go przegotowaną wodą w stosunku 2:1)
  • sól fizjologiczna
  • proszek do prania bez fosforanów (np. Jelp)
  • płatki mydlane (na początek, do zamaczania zmoczonych pieluch lub przy uczuleniu na inne detergenty)
  • chusteczki nawilzajace
Akcesoria:

• myjka
  • nożyczki dla niemowląt do obcinania paznokci zestaw jest
  • szczotka do włosów jest
  • termometr do wody
  • gruszka gumowa do usuwania wydzieliny z nosa\ aspirator jest
  • zakraplacz, łyżeczka z miarką
  • termometr do pomiaru temperatury ciała
  • butelka do karmienia (jako rezerwa)
  • wkładki laktacyjne (lepsze są przezroczyste)
  • odciągacz (lub adres wypożyczalni)
  • wanienka do kąpieli
  • łóżeczko (+materacyk)
  • fotelik samochodowy
  • wózek
Ubranie dla mamy:
  • szlafrok
  • kapcie
  • majtki jednorazowe
  • piżama najlepiej rozpinana lub z specjalnym rozcięciem do karmienia
  • biustonosz dla matek karmiących
  • wkładki laktacyjne (kiedy zaczniemy karmić)
  • ubranie do porodu (koszulka, koszula najlepiej spisana na straty)
Materiały opatrunkowe:

• podpaski
  • podkłady higieniczne (niektóre szpitale zapewniają takie rzeczy jednak warto się upewnić i być przygotowanym)
Przybory toaletowe:

• szczoteczka i pasta do zębów
  • krem
  • płyn do higieny intymnej
  • grzebień
  • ręczniki najlepiej w ciemnych kolorach (ponieważ po porodzie będziesz krwawić)
Inne drobiazgi:

• telefon komórkowy
  • gazeta, książka
  • woda niegazowana
Niezbędne rzeczy dla taty:

• kapcie lub inne wygodne obuwie na zmianę
  • uniform jednorazowy jedno lub dwu częściowy (polecamy dwu częściowy)
  • coś do zjedzenia bo poród trwa bardzo długo
  • baterie do aparatu
Niezbędne rzeczy dla dzidziusia do szpitala:

• pieluchy tetrowe
  • pampersy
  • krem do pielęgnacji pupy
  • oliwka
  • spiochy
  • kaftaniki
  • rękawiczki
  • body x4
  • czapeczke