reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Zakupy

kupujemy jedna małą buteleczkę na wszelki wypadek.
Laktator kupimy przed powrotem do pracy (jesli będzie potrzebny, bo 2 koleżanki ściągaja ręcznie i bardzo sobie to chwalą)
podgrzewacza nie kupujemy, można wszystko zagrzać w garnuszku z wodą.
termoopakowanie - nie myślałam o tym, ale przeciez my będziemy z maluchami spacerowac jak będzie już ciepło.

dopajanie - mówili nam, że nie powinno się dopajać, no chyba, że upał na dworze jak nie wiem, wtedy w maleńkich ilościach podawać wodę (chyba z cukrem - kurcze, nie pamietam!) na łyżeczce, ale tez nie za często.

reklama
ja nie dopajalam przez kilka miesiecy - ale to byla zima - teraz bedzie inaczej; karmilam na zadnie a nie co okreslony z gory czas :)
pozniej mialam termosik w ktorym mialam goraca wode a osobno wydzielona porcje kaszki - na dluzsze wypady sie przydawalo :)
podgrzewacza nigdy nie mialam i nie czulam potrzeby posiadania; w domu robilam kaszki zawsze na biezaco (nawet w nocy)

a pokarmu nigdny nie sciagalam z piersi, chyba ze mialam bardzo nabrzmiale (zdazylo sie kilka razy) - ale wtedy nadmiar sciagalam raczka do zlewu (tylko tyle zeby ulzyc piersi);

Za mną dzis inauguracja zakupów. Zrobiliśmy wielką wycieczkę do hurtowni w Grójcu (dla mamuś z Wawy), tam wielkie rozeznanie i małe wyprawkowe zakupy. To pierwsze rzeczy jakie w ogóle kupiłam więc jestem daleko w tyle za wami, ale mam zamiar teraz mocno nadrobić, bo mam luźniejsze 2 tygodnie.
A efekty możecie podziwiać na zdjęciu. W ogóle zrezygnowałam z rozmiaru 56 i chyba słusznie bo po zakupach na wizycie u gin okazało się, że mam kawał chłopa w brzuszku :)
Jestem mile zaskoczona cenami. Zupełnie przykładowo taki wózek Deltim Fokus 790zł (+ fotelik 199zł), a ja w sklepach nie widziałam taniej niż 900zł (+ fotelik ??), albo materacyk ok 50zł, a w Wawie podchodzą pod 100zł. Fajne choć proste łóżeczko bujane na płozach (które można zamontować/odmontować) i z szufladą można już mieć za 200zł.
W sumie nie wiem jak ciuszki, bo wcześniej sie nie orientowałam, ale i tak nie mogłam sobie odmówić i kupiłam kilka rzeczy dla maluszka, bieliznę dla siebie i majteczki poporodowe.

Ale to nie koniec naszych zakupów. W tym czasie jak my buszowaliśmy po sklepach moi rodzice wypełniali inną misję. Otóż wypatrzyliśmy używany wózeczek na allegro. W bardzo ciekawej cenie (sporo mniej niż połowa nowego), a że był do obejrzenia blisko miasteczka moich rodziców to poprosiliśmy ich o ocenę jego stanu. Sami widzielismy takie nówki w sklepie i bardzo nam się podobały. Wózeczek jest niby głęboko-spacerowy, ale ja nie nastawiam się na wykorzystanie go jako spacerówki tylko potem chciałabym kupić porządną i lekką (to dla mnie priorytet, bo 2-piętro).
No i rodzice ocenili stan na b.dobry decyzja zapadła i mamy wózeczek, na razie u "dziadków". Jeszcze sama nie widziałam na żywo, ale już się pochwalę.
Oto bryczka naszego szkraba: Inglesina Magnum

Magdalena gratuluję udanej inauguracji zakupowej. ja do Grójca jadę w czwartek i mam zamiar kupić już wszystko albo przynajmniej prawie wszystko. Jak narazie mam tylko kilka ciuszków i rożek więc kaski pewnie tam trochę zostawimy tym bardziej, że jak sama mówisz ceny są tam dość atrakcyjne. Pochwalę się w czwartek co kupiłam i już nie moge się doczekać.

Dori to może kilka uwag. Nie można tam płacić kartą, ale są bankomaty w mieście (tylko nie wiem jakich banków).
Poza tym co do niektórych artykułów typu wózki, łóżeczka mają niewiele wystawionych. Lepiej mieć upatrzony model (obejrzeć gdzieś w Wawie) a u nich zamówić lub kupić, bo tanio mogą sprowadzić. Ale generalnie myślałam, że więcej będzie rzeczy pokazanych.

Postanowiłam jednak poszukać co z tym dopajaniem i:

Dopajanie nie jest konieczne przy wyłącznym karmieniu piersią. Wyjątek mogą stanowić okresy upałów, albo gorączka u dziecka - wtedy straty płynów mogą wymagać dodatkowego uzupełnienia. Do picia podaje się przegotowaną wodę, rumianek lub słabą herbatę, słodzone lekko glukozą (u młodszych niemowląt), lub sacharozą (od 5-6 miesiąca życia).
http://mediweb.pl/children/wyswietl_vad.php?action=results&poll_ident=11&id=668

reklama
magdalena - zakupy udane - glatuluje inglesiny - mialam tej firmy z michalkiem i mam nadal dla kolejnej dzidzi :) jestem b. zadowolona :)
joaska - no i wszystko jasne :) a jak juz bedziesz kupowala taka butle na wszelki wypadek to nie zapomnij o smoczku :)

Do góry