reklama

zastapienie mleka

kurcze ale ze mnie jest tepa matka.zamiast podawac malemu albo kaszke albo owoce z jogurtem to ja mu podawalam na jeden posilek kaszke a na drugi jogurt.mam nadzieje ze nie dostal za malo mleczka w tym czasie.jednak jak sie ma pierwsze dziecko to popelnia sie mnostwo bledow:-D

wcale nie tępa :no: Maja je np czasem tak: rano kaszka albo manna albo z owocami, ok 10-11 same owoce lub z jogurtem, ok 14 mleko, ok 17-18 obiad i ok 20 mleko :tak: a nie możesz iść zwyczajnie do lekarza i zważyć?? ja jak czasem z Mają idę to nie jako do lekarza ale proszę położną albo pigułę to zanim przyjmuje lekarz ( przychodzę tak z 10 min przed) zważą Majkę i uciekamy :happy:

reklama
Nie należy samodzielnie rezygnować z podawania mleka jeśli dziecko w tym momencie je mniej to jego prawo, apetyt dziecka jest zmienny. Nawet jeśli odmówi jedzenia mleka w ogóle po pewnym czasie należy znów spróbować. A mleko można zastąpić w tym wieku jedynie kaszkami mlecznymi.

agniecha_bebecha wlasnie tu nie ma gdzie isc go zwazyc.jest jedna przychodnia ale to tylko dla doroslych.teraz jade na swieta do polski takze pierwsze co zrobie to lece maluszka zwazyc:-)on jest szczuply ale to pewnie dlatego ze jest bardzooo dlugi heheh:-D

witam Panie,

Dziecko w wieku 6, 7 miesięcy jednak nadal jada głównie mleko, z produktów na bazie mleka kaszki mleczne, produkty uzupełniające to zupka oraz przecier owocowy lub sok. W tym wieku nie można zastępować dzieciom posiłków mlecznych powinno ich być 4 porcje z czego 1 porcja to kaszka, czasami można podać kaszę rano i wieczorem jednak w miedzy czasie dziecko zjada jeszcze mleko. Produkty jogurtowe dla dzieci 6-7 miesięcznych nie mogą zastąpić posiłku mlecznego.

hej
moj maly ma 7 miesiecy. jego menu wyglada nastepujaco:

kolo 6 rano 180 mleka (pije sojowe, bo po zwyklym byly zielone i bardzo czeste kupy - ta sama sytuacja byla ze starsza corka) i drzemka (jak nie ma drzemki to poranne spanie i jedzenie przesuwa sie o okolo 30 minut)
kolo 9:30 120 mleka - spanie
kolo 11 sloiczek z owocami (lub wlasnej roboty)
kolo 13:30 120 mleka i spanie
kolo 15 obadek (maly sloiczek warzywny) - na razie je krolika - z innymi mieskami sie boje kombinowac - lakarz stwierdzil ze ma atopowa skure (tylko poliki) ale nic nie doradzil - dal tylko krem i powiedzial ze to moze byc od wszystkiego, zielone kupy sa normalne i ze wyrosnie.
kolo 16:30 120 mleka i spanie
kolo 19:30-20 kapiel 180-210 mleka z kleikiem ryzowym (kukurydza mu szkodzi) i spanie do 6 :-)
w miedzy czasie woda przegotowana do picia - tez pijemy z kubeczka wiec trudno mi powiedziec ile wypija

tak patrze ze sporo tych posilkow ma moj babelek - waga dobijamy do 10kg i dosc dlugi jest (maz jest postawnym facetem). wychodzi na to ze zamiast jednego mleczka powinien dostawac gesta kaszke lyzeczka?

zwykle kaszki podaja mamusie z butelki ale ja robie mojemu bablowi gesta kaszke i podaje z lyzeczki.chce mu poprostu podawac jak najmniej picia z butli.takze pije dziennie 3 butle,obiadek,kaszka,deserek.w miedzy czasie zje jakiegos biszkopta czy keksika:-)acha do butli z mlekiem dodaje tez kaszke(do jednej glutenowa a dwie pozostale bezglutenowe).jakie twoj maluch Basia80 ma objawy tej atopowej skory??bo u mojego malca co prawda lekarz tego nie stwierdzil ale ja kupuje mu wszystkie kosmetyki do atopowej albo wrazliwej skory.tez mu od czasu do czasu wyskocza jakies plamki.wiem ze to nie alergia bo je to samo takze nie mam pojecia od czego mu to wyskakuje.takie pomaranczowo czerwone plameczki,ale ja mu podaje wszystkie mieska:kroliki,drob,cielecina itd.

kachaa28 - a w jakim wieku jest twoj maluch? moj jeszcze nie ma zabkow wiec nie podaje mu zadnych biszkoptow ani nic (choc juz nie moge sie doczekac)
a co do skory to ma bardzo suche i czerwone policzki plus takie wielkie czerwone krochy (pojedynczo) mu wyskakuja i one dlugo sie utrzymuja. jedna zniknie (zostaje jeszcze jakis czas czerwony slad) zaraz nastepna sie pojawia. dostal krem nawilzajacy i masc ze sterydami na 5 dni ale poprawy brak. od malenkiego (na piersi byl 5 miesiecy) ma cos nie tak z buzka

moj babel ma 7 miesiecy i tez nie ma jeszcze zabkow.znaczy sie teraz mu jeden zaczal wychodzic ale zeby zjesc biszkopta nie musi miec zabkow.on sobie sam poradzi i tak go zmemla ze wkoncu go zje:-)moj tez mial na policzku od 2 miesiaca zycia taka brzydka plame.dopiero teraz mu zeszla.

reklama
Dziecko które skończyło 6 miesięcy nadal jada głównie produkty mleczne (oprócz przecieru warzywnego z mięsem, oraz owoców max. 150 ml), jeden maksymalnie dwie porcje mleka można zastąpić kaszką mleczną, natomiast 2 pozostałe porcje powinny być jednak płynne, to ma znaczenie również dla prawidłowej pracy przewodu pokarmowego. Oczywiście jeśli dziecko w penym momencie odmawia jedzenie mleka nie należy z niego całkowicie rezygnować tylko nadal próbować, czasami dziecko jeśli potrafi już pić z kubeczka niekapka, akceptuje taką formę jego podania.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry