reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

zdrowie naszych maluszków ( kolki i inne dolegliwości)

mary, ten lekarz mi kazal dawac co 6 h przez tydzien:szok:, dalam dwa razy i juz nie daje. i tak dalam to dlatego,ze od tych wymiotow kwasem zoladkowym miala cale czerwone gardelko,zreszta wiem po sobie, jak to podraznia.

reklama
paracetamol malej...szok :szok:
No ale zależy w jakiej formie??
Calpol (syropek dla dzieci) tez zawiera paracetamol ale w dawce dostosowanej dla dzieci i niemowląt... No i jak tak patrze na ulotke to tez pisze ze 4x na dobe czyli wychodzi co 6h
BanAna
Tylko na co ten paracetamol? Na ta temperaturę która jest ZWYCZAJNĄ temp. niemowlęcia....???????:eek::eek::eek:

Temperatura zdrowego niemowlęcia jest zależna od pory dnia, a także jego aktywności. Waha się w przedziale między 36oC do 37oC. zwykle rano jest niższa a wieczorem wyższa.
Stopnie nasilenia gorączki – mierzone pod pachą - określamy zwykle jako:
- normalna temperatura to: 36 -37 st. C
- stan podgorączkowy: 37,1-38 st. C
- gorączka - umiarkowana: 38,1-39 st. C
- gorączka - wysoka: powyżej 39 st. C
Wartości temperatury jest zależna od miejsca w którym jest mierzona. Temperatura mierzona w jamie ustnej jest wyższa o 0,3 stopnie Celsjusza, a w odbytnicy o 0,5 stopnia Celsjusza od mierzonej w tym samym czasie pod pachą.

Ostatnia edycja:
No ale zależy w jakiej formie??
Calpol (syropek dla dzieci) tez zawiera paracetamol ale w dawce dostosowanej dla dzieci i niemowląt... No i jak tak patrze na ulotke to tez pisze ze 4x na dobe czyli wychodzi co 6h
BanAna
Tylko na co ten paracetamol? Na ta temperaturę która jest ZWYCZAJNĄ temp. niemowlęcia....???????:eek::eek::eek:

Na czerwone gardełko.

z tego co wiem, w uk dla takich malych dzieci syropow nie ma. tak,calpol, ale po co az przez tydzien? zreszta niewazne, bo i tak juz nie daje

z tego co wiem, w uk dla takich malych dzieci syropow nie ma. tak,calpol, ale po co az przez tydzien? zreszta niewazne, bo i tak juz nie daje
A ja bym dawała :tak: tylko rzadziej i powiedzmy przez 3 dni - no i obserwowała....
Dawałabym rano (bo po nocce gardełko moze być przesuszone - czyt chropowate i bolące) i wieczorem przed pójściem spać zeby biedaczek nie meczył się i dobrze wyspał :tak:
No ale oczywiście zrobisz jak uważasz.
I wiesz co mysle - jesli karmisz butlą (nie pamietam) to pilnowałabym zeby to mleczko zawsze bylo lekko cieple a nie w temp pokojowej. :tak:

reklama
Mnie sie wydaje ze Paracetamol to raczej tylko objawowo dziala, czyli moze byc na bol lub goraczke i nie ma sensu podawac go jak dziecko jest pogodne i nie marudzi. Chyba leki typu Ibuprom (Ibum dla dzieci) dziala tez przeciwzapalnie to bylby wiekszy sens. No ale ja to taka nieobyta z tymi lekami bo mi Zuzia własciwie nie chorowala wiec moge sie nie znac;-). Ja zawsze starałam sie dawac jak najmniej tych lekow

Do góry