reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

zdrowie naszych maluszków ( kolki i inne dolegliwości)

nie zauwazylam takiego tematu wiec zakladam ...
moj synek chyba ma kolki ... wlasnie na wieczor i na noc zaczyna strasznie plakac bez powodow napina brzuszek i nic go nie idzie uspokoic :( moze macie jakies swoje sposoby aby sie ich pozbyc ??

reklama
ja znalazłam taki artykuł, ale nie wiem jak to w praktyce jest... bo wyczytać można wiele...

Atak kolki jelitowej u niemowląt zaczyna się bardzo gwałtownie. Dziecko nagle zaczyna płakać, pręży sie, kopie nóżkami, zaciska dłonie w piąstki, ma twardy brzuszek. Taki atak może trwać kilkanaście minut albo nawet kilka godzin. Przyczyny występowania kolki jelitowej u niemowląt do tej pory nie jest znane. Uważa się, że kolka jelitowa występuje częściej u niemowląt nadpobudliwych. Również ryzyko wystąpienia kolki zwiększa się, kiedy dziecko gwałtownie je i wraz z pokarmem połyka powietrze, którego po jedzeniu nie odbije.

Mówi się również, że spowodowane to jest zbyt słabo jeszcze rozwiniętym unerwieniem przewodu pokarmowego. Pojawianiu się kolki u niemowląt może również sprzyjać:
  • stan emocjonalny matki (gniew, zmartwienia, nadmierne podniecenie)
  • zaburzenia motoryki jelit
  • niewłaściwy sposób karmienia
  • przekarmienie niemowlaka
  • zachwiania równowagi hormonalnej
  • niewłaściwa tolerancja laktozy (cukru zawartego w mleku kobiecym albo w mieszankach dla niemowląt
  • niedojrzałość układu nerwowego
Kolki u niemowląt zazwyczaj występują wieczorami i trwają do 3 miesiąca życia. Jeśli kolki objawiają się dużą częstotliwością albo dużym nasileniem należy skonsultować się z lekarzem
Jak pomóc niemowlakowi

Każde dziecko reaguje inaczej na pewne zabiegi i nie wszystkie skutkują. Ale można wypróbować kilka z poniższych. To które zadziała w przypadku niemowlaka należy również stosować przy następnych atakach:
  • Rób przerwy podczas karmienia. Staraj się tak ustawiać dziecko do piersi (albo odpowiednio układaj butelkę) aby nie zasysało razem z mlekiem powietrza.
  • po jedzeniu postaraj się aby dziecku się odbiło poprzez noszenie go w pozycji pionowej (oparte o ramię) i delikatnym klepaniu po pleckach.
  • można spróbować położyć dziecko na brzuszku na zwiniętym ręczniku albo na pochyłej powierzchni
  • ciepłe okłady na brzuszek oraz delikatny masaż (masaż wykonujemy nie bezpośrednio po jedzeniu. Masujemy brzuszek w przeciwną stronę do ruchu wskazówek zegara)
  • podczas masażu delikatnie przycisnąć kolanka niemowlaka do brzuszka aby zwiększyć ciśnienie i umożliwić oddanie gazów
  • dziecko uspokaja się również przy monotonnych szumach (suszarka, odkurzacz)
  • weź dziecko na ręce i delikatnie kołysz
  • Postaraj się wprowadzić plan dnia - o tej samej porze kąpiele, spacery itp
  • zmień pozycję podczas karmienia albo spróbuj inaczej układać dziecko
  • zastosuj kąpiel. Podczas kąpieli delikatnie masuj brzuszek i polewaj ciepłą wodą. Pomaga to w odprężeniu

Na kolki u nas stosuje sie takie kropelki Infacol (nie wiem czy sa w Polsce ale sadze ze tak, a jak nie to odpowiednik). Nie stosuje sie ich jak boli tylko zapobiegawczo u dzieci z takim problemem, przed kazdym karmieniem iles tam kropelek na jezyk. Z tego co wiem, to niestety mozesz robic wszystko zeby je zmniejszyc czytajac porady powyzej, ale jak juz maluszek je ma to podobno malo co mozesz zrobic, jedynie masowac brzusio i przytulac malusia zeby jakos sobie z tym poradzil...

Moja Marysienka poki co nie ma kolek, przy kolkach podobno dziecko podciaga nozki w bolu do klatki piersiowej i drze sie w nieboglosy.
My natomiast borykamy sie z witaminami w kroplach, moja mala jako wczesniaczek dostaje zestaw witamin A, B, D, E i C w kroplach ktore smakuja i pachna ochydnie, po nich wlasnie wypreza brzuszek i czasem meczy sie nie spiac po 2 godziny... probowalismy juz wszystkiego, dawalismy przed i po karmieniu, w koncu znalazlam sposob i rozdzielam jej przypisana doze na dwa karmienia i podaje pod koniec tak, ze jesli po nich uleje, to czesc chociaz jej zostanie... niestety, musimy sie tak meczyc az do roczku, mala po malu przywyka i czasem juz teraz nie reaguje, czasem jednak meczy sie biedulka...
Od jutra (dzis mla konczy 6 tyg.) zaczynam podawac jej zelazo jeszcze dodatkowo, martwie sie jak to bedzie, bo moze wtedy miec problemy ze zrobieniem kupki, kupa bedzie tez gestsza i ciemniejsza, ale musimy dac rade, w koncu to dla jej dobra. W srode mala miala szczegolowe badania krwi i ma anemie, za tydzien w czwartek idziemy powtorzyc wyniki, mam nadzieje ze po tym zelazie sie poprawia.

Mam pytanie: czy ktoras z was podaje dzieciom wiatminy albo zelazo? Jak dzieci reaguja i jak sobie z tym radzicie?

Pianistka,
ja podaję mojemu witaminy i tak na D i K brak reakcji, natomiast na Cebionmulti (wilowitaminowy) ma prawie odruch wymiotny

A ja mam inny problem: Arek ma katar....:crazy::crazy::crazy: i się biedulek męczy mi dziś :no::wściekła/y: smaruję mu pod nosem maścią majerankową, w pokoju unosi się woń jakiegoś specyfiku udrażniającego, ściągam fridką i czekam aż mąż kupi jeszcze wodę morską a tak mi go żal..................................i mam doła, bo sama mam katar (resztki) i nawet nie wiem skąd i kiedy się przyplątał:wściekła/y:

Ostatnia edycja:
Kasiula - na kolki jest tez espumisan ale nie wiem od ktorego tygodnia mozna go dac. Mi polozna za to polecila samej brac espumisan i ze dziecko go wypije wraz z mlekiem a nie zaszkodzi tak. Wiec biore raz dziennie zapobiegawczo i jak narazie gazy ladnie ida i nie ma kolek. I te herbatki mlekopedne maja dzialanie wiatropedne i pomagaja:tak: Mozna tez dawac herbatke koperkowa dziecku.

My podajemy wit D i K. Daje na łyzeczce takiej malutkiej jak od lodow. Wiem ze niby nie zalecaja na lyzeczce dawac ale inaczej wszystko wypluwa.

A cebion to chyba jest bardzo kwasny bo to wit c glownie, to moze lepiej do herbatki albo wody dac:tak:

Biedny Arek, miejmy nadzieje ze katarek szybko przejdzie

Ostatnia edycja:
Kasiu nam położna na kolki poleciła esputicon (coś jak espumisan, ale można dawać już od urodzenia, a espumisan dopiero od 3 tygodnia życia). ja też słyszałam, że na kolki rewelacyjne są kropelki sab simplex, ale w PL niedostępne. my sprowadzamy je sobie z Niemiec, a są też w Czechach. tez można podawać dopiero po 28 dniu życia malucha. ponoć w PL jest tego jakiś odpowiednik (bobotik się nazywają), ale ponoć te sab simplex znacznie lepsze.
a karmisz piersią? bo ja tylko butlą i zmieniłam małej mleko na NAN H.A, a teraz jeszcze za radą pediatry na NAN A.R. i w sumie mała dziś zrobiła 3 kupki, ale nadal pręży się i wygina jak je robi, więc sprawia jej to ból :(
dziś chciałam jej ten esputicon podać, ale koleżanka mi powiedziała, że on pomaga gazy oddawać, a bąki to Martynka puszcza cudne i bez żadnych specyfików, więc czekam na ten sab simplex i na to aż mała miesiąc skończy. jak dalej będzie się męczyć to będę działać!

no ja slyszalam jeszcze o proszku trolistym ze podobno tez dziala jak reka odjal ...
wczorajsza noc spokojna caly wieczor nosilam na zmiane z mezem malego przytulonego brzuszkiem i to go uspokoiło biedactwo az serce sie kraja jak ni z owego zaczyna histerycznie płakac :(
a karmie piersia kupilam jedna puszke Nan HA razie czego i dawalam z 3 razy jak do tej pory ale juz pokarm sie unormowal i zostaje tylko przy cycu ... dzis tez kupie herbatke koperkowa i sama bede pila mam nadzieje ze w mleku dotrze choc odrobina i maly bedzie mial lzej

reklama
mi tez sie wydaje ze moj synek ma bol brzuszka, wlasnie w nocy mruczy nie spi poplakuje i wykrzywia sie na wszystkie strony jakby sie chcial podkorczyc.
nam doktor przepisal kropelki z kopru wloskiego i melisy Zinco nie wiem czy sa w polsce ale pomagaja dzidzia sie uspokaja, ja mam jeszcze herbatke HIPP z kopru wloskiego tyle ze dzidzia tego pic nie chce to ja sie od dzis zabieram za picie i dzidzia dosanie w moim mlczku.

Do góry