reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

zdrowie naszych maluszków ( kolki i inne dolegliwości)

Mary multiwitamina (juvi multi)po prostu jak to pediatra nazwała "Aby czegos nie zabrakło " :)
Omeg amed zawiera kwasy omega 3 potrzebne zwłaszcza w drugim półroczu zycia dziecka dla rozwoju mózgu. Ten omega 3 tylko w innej postaci brałąm ja od 6 msca ciazy

Sprawdziłam w necie i " Pozytywnie wpływa na rozwój wzroku u niemowląt i dzieci" nic nie wspominają o mózgu?

Ja daję b6 i kwas foliowy na niedokrwistość. Dawałam cebion (wit C), ale pediatra kazała odstawić bo jest prawie we wszystkich słoiczkach owocowych.
Tamten incydent tylko wspominam czasem przy kolejnych wizytach kontrolnych. No i zachęcam wszystkich do zrezygnowania z piecyków gazowych - u nas i inastalacja gazowa i wentylacja były sprawdzane pod koniec mojej ciąży i było wszystko ok... Oczywiście zainstalowaliśmy zaraz po zatruciu termę elktryczną

My też mamy gazowy w łazience ale odkąd mały się urodził mamy zainstalowany obok piecyka czujnik. Już ze 4 razy nam zapiskiwał ale tylko po otwarciu okna w łazience wszystko było ok - nie wiem co to było? a ile strachu się najadłam za pierwszym razem :(

reklama
Alan dostaje raz na kilka ddni(jak sobie przypomne) wit D w kapsulkach. Ma nie dostawac codziennie bo ma zbyt male ciamiczko, a zbyt szybko zrastajace powoduje bole glowy a w przyszlosci migreny...
A z tego co wiem to maluchy maja 2 ciemiaczka. Jedno zrasta sie chyba przed ukonczeniem 1roku zycia, drugie poznijej...chyba ze cos pomylilam. I jak jest przeziebiony lub chory(albo ktos z nas) to cebion mu podaje i wapno.

Mary my tez kilka razy mielismy badanie krwi i jest to niewykonalne zeby było na czczo wiec lekarka wzieła na to tzw.poprawkę :tak:

Mamusie jakie witaminy podajecie dzieciaczkom? My wciaz wit.D, od 2 mscy 5 kropoel juvit multi i od wczoraj omega med. To wszystko z zalecenia pediatry:tak:
my dzisiaj po wizycie i szczepieniu ufffff
wszystko ok!!!
dostalismy dzisiaj te omega w kapsulkach :)))
dalej wit D3, B1, B6 i kwas foliowy (ale to dlatego ze u nas slaba morfologia tzn juz wszystko idzie ku lepszemu). Wynki wczorajszego pobrania krwi tez lepsze, ale jeszcze nie idealne.
To samo z wynikami watroby z krwi, lepsze ale..... no musimy czekac na poprawe calkowita bo lekarka mowi, że moze watroba dopiero teraz "dojrzewa" bo moze w brzuszku nie zdazyla

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Dzieci mają dwa ciemiączka z przodu i z tyłu głowki. To z tyłu się wcześniej zarasta niż t z przodu. My mamy to z przodu dość spore, ciekawostka to z tym ciemiączkiem ze jak szybko zarasta to są bóle głowy i migreny - nie słyszałam o tym ;)

Dzieci mają dwa ciemiączka z przodu i z tyłu głowki. To z tyłu się wcześniej zarasta niż t z przodu. My mamy to z przodu dość spore, ciekawostka to z tym ciemiączkiem ze jak szybko zarasta to są bóle głowy i migreny - nie słyszałam o tym ;)
Zawsze cośśś biedne te dzieciątka......

(...) ciekawostka to z tym ciemiączkiem ze jak szybko zarasta to są bóle głowy i migreny - nie słyszałam o tym ;)

moja mała ma już praktycznie całe zrośnięte... więc można określić to jako szybko..
czyli co że będzie miała migreny??
O tych migrenach w powiazaniu z ciemiaczkiem powiedzial mi dr u moich rodzicow jak go wezwalismy do Alana. Nasza pediatra nic mi nie wpominala. Tez pierwszy i ostatni raz slyszalam, a nie szukalam specjalnie info na ten temat w sieci.

Biedny Alanek, teraz dopiero zaczęłam czytać to co napisałyście od wczoraj. Rzeczywiście przed truskawkami ostrzegają że potrafią mocno uczulić i sama się boję, chociaż mała nie ma na nic alergii.
Mariczka była zatruta tlenkiem węgla jak miała niecałe 2 miesiące. Lekarze określili stopień zatrucia jako znaczny, bo była utrata przytomności. Tlenek ulatniał się z piecyka gazowego jak szykowałam jej kąpiel. Płakała i nagle zbladła i straciła przytomność. Pamiętam że miałam wtedy ogromny strach, bo byłam z nią sama w domu, a to była noc sylwestrowa. Szybko doszła do siebie i na szczęście rozwija się mega dobrze - po wszystkim zostało tylko nieprawidłowe eeg i przypadki bezdechów. Kontrolujemy się profilaktycznie u neurologa i kardiologa, szczepimy w punkcie konsultacyjnym, bo pierwszy bezdech był po szczepionce.

o rety dopiero doczytalam, wspolczuje przezyc :-(, wzywalas karetke? ja bym chyba sama padla bylas dzielna. Dobrze że tylko tak się to skończyło.

Mary my podajemy profilaktycznie te witaminy,
Uleńka na ulotce od omega było o wpływie na rozwój mózgu itp , ala ja wywaliłam.To co znalazłam w necie:
Skutki niedoborów kwasów w organizmie

Niedobór kwasów Omega-3 może objawiać się:
  • brakiem umiejętności skupienia się,
  • nadpobudliwością dziecięcą (ADHD),
  • agresywnością,
  • mniejszymi zdolnościami do nauki.

reklama
Ale chyba niedoborów nasze dzieci jeszcze nie mają skoro dopiero rozszerzamy im dietę. Ważne jest aby w późniejszym etapie zapewnić im odpowiednią ilość tych kwasów, czyli rybka, rybka i rybka ;D

Do góry