• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Zwolnienia L4, sprawy urzędowe..itp.

To urlop przeznaczony na świadczenie bezpośredniej opieki nad dzieckiem. Podjęcie innej pracy w tym czasie świadczyłoby o niewłaściwym wykorzystaniu uprawnienia.
Nie ma jednak na to konkretnego przepisu i jeszcze nie było pewnie żadnej sprawy w Sądzie Najwyższym, brak więc orzecznictwa.
Jednak skoro "Za czas urlopu ojcowskiego pracownikowi przysługuje zasiłek macierzyński w wymiarze 100% podstawy wymiaru zasiłku (art. 31 ustawy zasiłkowej)" ZUS pewnie stosuje te same przepisy, co przy macierzyńskim - ale w tym przypadku tym bardziej podjęcie w tym samym czasie nowej pracy na pełny etat jest niezgodne z ich przepisami.

Takie jest moje zdanie, ale jak wspomniałam, brak konkretnego orzecznictwa na ten temat.

reklama
Dziewczyny, czy dostajecie normalnie kasę od ZUSu? Bo ja od porodu nic nie dostałam... :angry: wczoraj do nich zadzwoniłam i dowiedziałam się, że przy wyższych kwotach oni nie mogą robić przelewów bez akceptacji z Warszawy (????), że ona widzi w systemie, że na 26go stycznia jest przygotoway przelew za okres od 11.12 do 31.01, ale nie może mi zagwarantować, że wtedy go puszczą, bo jeszcze nie mają decyzji :wściekła/y: tak więc jeśli 27go nie będę miała nic na koncie, mam znów do nich dzwonić. I nie wiadomo kiedy następny przelew będe miała...
Zastanawia mnie, jak dają sobie radę samotne matki, dla których macierzyński, to jedyne źródło utrzymania.:eek:

Ja też czekam na kasę z Zusu i na becikowe:wściekła/y: Ale tu dostałam wczoraj pismo z Gminy, że przelew wyjdzie 20-22 styczeń...masz rację Kota, z tym , że bez drugiego dochodu to ciężko musi być cholernie......

kota, ja normalnie dziękuje Bogu że moj zakład pracy(bank) jest duży i wg przepisów on mi wypłaca wszystkie świadczenia a z zusem rozlicza się sam bezposrednio.. bo pewnie tez mialabym takie przeboje jak ty, a tak uffff mam wyplate co do dnia a nawet czasem szybciej. Takze walcz o swoje i upominaj sie bo oni kuzwa jak sie czlowiek spozni z oplatą zusu itp to afere robią i problemy a sami maja w dupie ze ktos moze nie miec pieniedzy.

Kurde ja tez jeszcze macierzynskiego nie dostalam, a rodzilam ponad 6 tygodni temu.... Dopiero dzieki tobie Kota przypomnialo mi sie ze ja przeciez pieniądze od Zusu mam dostac, tez w takim razie musze do nich dzwonic.

Kota ja jestem od 1 grudnia na macierzynskim i tez mialam miec 13 wyplate ale nie było decyzji z Wawy i teraz dzisiaj juz do wypłaty mam miec i najpozniej do jutra na koncie

Tak czytam o tych Waszych akcjach z ZUS, że się przestraszyłam. Do końca września byłam zatrudniona w firmie, która redukowała etaty, więc do pracy na pełen etat przyjął mnie mój ojciec, zatrudnia 8 osób w tym moja siostrę. Jestem zatrudniona od 3 października a od 21 grudnia jestem na L4... zaraz z płatnościami powinien mnie przejąć ZUS, ale nie wiem, czy się zaraz nie doczepią, że zatrudniona jestem u rodziny i że było to zrobione z premedytacją i nie będą chcieli mi wypłacić świadczeń...

ja równiez nadal nie dostałam macierzyńskiego..wczoraj dzwoniłam i powiedziano mi, ze wyplata jest zatwierdzona, ale ta Pani nie widzi w systemie na kiedy jest planowany przelew, także musze czekać ??!!:eek:

Kilka dni temu dostałam tez w KOŃCU ( po 2,5 miesiąca) decyzje w sprawie postępowania, które wszczął wobec mnie ZUS i całe szczęście decyzja jest na moją korzyść ( nie podważono zgłoszenia mnie do ubezpieczeń) także macierzyńskie bedę dostawać, ciesze się, bo wiele stresu mnie to kosztowało:D

Kota, wyobraź sobie, że do mnie tez przyszła kontrola, byly u mnie babki 15.12, ale od razu pokazałam im akt urodzenia małego i nie miały sie juz do czego doczepić :)

reklama
k8lliby, na bank będziesz na celowniku ZUS, chyba że akurat Wasz oddział nie ma kasy na kontrole ;)

Klariss, cieszę się, że sprawa w końcu zakończona, choć trwało to strasznie długo. Nie pamiętam gdzie mieszkasz, ale zgaduję, że też na Śląsku (coś po głowie chodzi mi Bartuś w szaliku kibica, tylko nie pamiętam drużyny :D). Tam te kontrole są częste.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry