Mła
Jestem, jestem ;)
To urlop przeznaczony na świadczenie bezpośredniej opieki nad dzieckiem. Podjęcie innej pracy w tym czasie świadczyłoby o niewłaściwym wykorzystaniu uprawnienia.
Nie ma jednak na to konkretnego przepisu i jeszcze nie było pewnie żadnej sprawy w Sądzie Najwyższym, brak więc orzecznictwa.
Jednak skoro "Za czas urlopu ojcowskiego pracownikowi przysługuje zasiłek macierzyński w wymiarze 100% podstawy wymiaru zasiłku (art. 31 ustawy zasiłkowej)" ZUS pewnie stosuje te same przepisy, co przy macierzyńskim - ale w tym przypadku tym bardziej podjęcie w tym samym czasie nowej pracy na pełny etat jest niezgodne z ich przepisami.
Takie jest moje zdanie, ale jak wspomniałam, brak konkretnego orzecznictwa na ten temat.
Nie ma jednak na to konkretnego przepisu i jeszcze nie było pewnie żadnej sprawy w Sądzie Najwyższym, brak więc orzecznictwa.
Jednak skoro "Za czas urlopu ojcowskiego pracownikowi przysługuje zasiłek macierzyński w wymiarze 100% podstawy wymiaru zasiłku (art. 31 ustawy zasiłkowej)" ZUS pewnie stosuje te same przepisy, co przy macierzyńskim - ale w tym przypadku tym bardziej podjęcie w tym samym czasie nowej pracy na pełny etat jest niezgodne z ich przepisami.
Takie jest moje zdanie, ale jak wspomniałam, brak konkretnego orzecznictwa na ten temat.
wczoraj do nich zadzwoniłam i dowiedziałam się, że przy wyższych kwotach oni nie mogą robić przelewów bez akceptacji z Warszawy (????), że ona widzi w systemie, że na 26go stycznia jest przygotoway przelew za okres od 11.12 do 31.01, ale nie może mi zagwarantować, że wtedy go puszczą, bo jeszcze nie mają decyzji
tak więc jeśli 27go nie będę miała nic na koncie, mam znów do nich dzwonić. I nie wiadomo kiedy następny przelew będe miała...