reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Zwolnienia L4, sprawy urzędowe..itp.

czy pracodawca wystawia druk ZUS RMUA za okres kiedy jest sie na zwolnieniu lekarskim i póżniej na macierzynskim??
Jedziemy w czwartek z małym do tej przychodni laryngologicznej i mam im okazac dowód ubezpieczenia dziecka, a wiadomo, że dziecko jeszcze nie jest nigdzie zgłoszone do ubezpieczeń, bo nawet nie ma PESELA, więc chce mieć dowód mojego ubezpieczenia. U nas na Śląsku sa to zazwyczaj dyskietki NFZ ( taka oczywiście mam), ale wolalabym miec ostatnie RMUA, a pracodawca mi mówi, że nie wystawia RMUA za okresy nieskładkowe...ostatnie RMUA mam za sierpień ??!!:eek:

reklama
Byłam na L4 od 8tc i teraz jestem na macierzyńskim i co miesiąc odbierałam RMUA więc nie wiem dlaczego Twój pracodawca nie wystawia? :confused: Na dole tabelek miałam po prostu wypisane daty (wg zwolnień, nie całymi miesiącami) na których pobierałam zasiłek chorobowy i kwoty tego zasiłku. I miałam wypisaną kwotę zaszeregowania wg umowy i tylko podstawę składki 0zł.

Klariss, Twój pracodawca w comiesięcznym rozliczeniu RCX (RCA) wykazuje Cię jako osobę na chorobowym, a potem na macierzyńskim. Jesteś ubezpieczona z tych tytułów (kolejno), więc należy Ci się RMUA. A RMUę wystawia się właśnie na bazie wspomnianej deklaracji RCX. Ktoś tam u Ciebie w pracy ściemnia, albo nie potrafi sobie wydrukować RMUY :/

Mła a czy urlop macierzynski trzeba wykorzystac do konca? Bo ja mam do polowy kwietnia , a chcialabym do pracy wrocic tak w polowie marca, chociaz na 3-4 godzinki na początek...

"Matka dziecka, po wykorzystaniu zasiłku macierzyńskiego za okres co najmniej 14 tygodni po porodzie może zrezygnować z dalszego pobierania zasiłku i wcześniej wrócić do pracy. W takim przypadku pozostałą część okresu pobierania zasiłku macierzyńskiego wykorzystuje ubezpieczony ojciec dziecka."
http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=431

"Stosownie do dyspozycji zawartej w art. 180 § 6 k.p., pracownica najpóźniej na 7 dni przed przystąpieniem do pracy zobowiązana jest powiadomić pisemnie pracodawcę o rezygnacji z części urlopu macierzyńskiego. We wniosku należy podać liczbę wykorzystanych tygodni urlopu macierzyńskiego oraz przysługujący ogólny wymiar tego urlopu. Trzeba także dołączyć zaświadczenie z zakładu pracy ojca wychowującego dziecko z oznaczonym terminem rozpoczęcia przez niego urlopu. Dzień wskazany w zaświadczeniu musi przypadać bezpośrednio po terminie rezygnacji pracownicy z części urlopu macierzyńskiego."

Dziewczyny mam dwa pytanka do kogoś kto jest zorientowany (Mła? :-D)

1) Jak to jest z ulgą podatkową na dziecko? Czy dziecko musi być na świecie przez pełen rok podatkowy czy wystarczy, że się w danym roku podatkowym urodziło i już można coś odpisać?

2) Chodzi o 2 tygodnie urlopu ojcowskiego. Czy jest traktowany tak samo jak wypoczynkowy i jego termin trzeba ustalić z pracodawcą (a on może się na ten termin nie zgodzić) czy po prostu trzeba poinformować wcześniej i pracodawca nie może odmówić terminu?

Dzięki! :)

ad. 1) Osobom, których dziecko urodziło się w grudniu przysługuje ulga podatkowa na dziecko w wymiarze kwoty dla 1 m-ca (czyli 1/12 kwoty rocznej).

ad. 2) "§ 2. Urlopu ojcowskiego udziela się na pisemny wniosek pracownika-ojca wychowującego
dziecko, składany w terminie nie krótszym niż 7 dni przed rozpoczęciem korzystania z urlopu;
pracodawca jest obowiązany uwzględnić wniosek pracownika." (KP)

Ostatnia edycja:
reklama
Czy orientuje się ktoś z Was czy na urlopie ojcowskim ( 2 tygodnie) z jednej pracy można pracować w drugiej pracy? Chodzi o to że mąż zmienia pracę i chce wziąć 2 tygodnie tego urlopu aby szybciej zacząć pracę u nowego pracodawcy. Czy tak można?

Do góry