reklama

zwolnienie lekarskie

A ja mam pytanie do dziewczyn które są na L4. Czy zdarzyło się wam że ZUS chciał was wezwać na komisję czy L4 jest zasadne? i jak wogóle wygląda sprawa jeżeli chciałabym pojsc na zwolnienie to jak to wygląda? wiem ze pierwsze 35 dni płaci mi pracodawca, a jak jest poźniej? czy ja musze jakoś powiadamiać ZUS albo zawozic jakies dokumenty??? ??? ???
I jeszcze jedno jak ZUS liczy wypłate za L4? bierze średnią z 3 msc czy 6 msc???

reklama
Pierwsze 33 dni zakład płaci wynagrodzenia za chorobę, a potem przechodzisz na zasiłek zus. Nie musisz wtedy nic załatwiać - to robi Twoja kadrowa. A mnie się nikt nie czepiał. Jak ktoś jest długo na zwolnieniu, to bardzo rzadko się zdarza ,że sprawdzają.

pytam bo moja koleżanka która chyba na msc przed porodem poszła na zawolnienie dostała wezwanie na komisję!! wg mnie to wogole jest paranoja!!! :) :) i zastanawiam się czy mnie też sie będą czepiać jak pójde!! :P

Ja jestem na zwolnieniu od 7 lutego i teraz w srodę będę u swojego gina i dopiero mi wystawi kwity i składam w Zusie i wiem, że mogą mnie wezwać na komisję lek., ale nie muszą...

mycha co do wypłaty...niby ZUS bierze średnią z ostatnich chyba 12 miesięcy, ale....ja np. dostaje tylko gołą wypłatę ...mimo, że od premii tak samo miałam odprowadzane ubezpieczenia i składki, ale podobno to premia uznaniowa (tak mi w ZUS tłumaczono) i firma moja może mi ją nadal płacić na zwolnieniu...bo ZUS nie będzie...i normalnie mam pensję (50% wynagrodzenia) i 50% premia...to teraz na zwolnieniu "golusieńka pensja"...a wszystko u mnie jest legalnie ...premia też.....ale w naszym kraju ZUS tak sobie wszystko wykalkuluje...że napewno nie zyskasz ;)

Mycha nie martw się tylko idx na zwolnienie..
na upartego ja też mogłabym już wrócić do pracy, ale to bez sensu.. pewnie bym chwilę popracowała i zaraz by mi ciśnienie podskoczyło..
jestem na zwolnieniu baardzo długo bo prawie od początku stycznia i nikt się mnie nie czepiał..

Zus masz obowiązek tylko poinformowac, jeżeli na dłuższy czas opuszczasz miejsce zamieszkania (po to aby cię zus mógł np skontrolować czy czasu zwolnienia nie wykorzystujesz np na zagraniczne wojaże lub inne takie) . a leżeć na zwolnieniu mozęsz i u siebie w domu i u znajomych - wazne żeby ZUs wiedział gdzie cie szukać jakby co .

Kobietki skąd ja mam wziąć druk ZUS N-9..ten co lekarz wypełnia? ::) przysłali mi coś z pracy powiedzieli, że to wszystko..a dziś gin powiedział, że ie ma jego druku :( i teraz specjalnie będę musiała jechać do szpitala 40 km w te upały bo już czas złożyć ...tylko skąd teraz ten druk...ZUS mi da?

Ja jestem na zwolnieniu od 10 stycznia i też się mnie nikt nie czepiał. Teraz czekam na wezwanie na komisję albo decyzję bez wzywania. Średnią liczy się obecnie z 12 ostatnich miesięcy.

Aga! w każdym inspektoracie ten druk dostaniesz pewnie ale dziwne że zakład nie przesłał Ci zaświadczenia o stanie zdrowia, ja dostałam 3 rzeczy: wniosek, wywiad zawodowy i właśnie ten druk do wypisania przez lekarza.

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry