Wklejam przepis na ciasto drozdzowe z owocami ze strony http://o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl/id,3221960,title,Ciasto-drozdzowe-z-owocami-i-z-kruszonka,index.html?ticaid=6c63b
Polecam!!! własnie zjadam kolejny kawałek
Składniki na ciasto:[FONT=book antiqua,palatino] [/FONT]
[FONT=book antiqua,palatino]
- 0,5 kg - 0,6 kg mąki[/FONT]
[FONT=book antiqua,palatino]
- 0,5 kostki drożdży (50g)[/FONT]
[FONT=book antiqua,palatino]
- 1 jajko[/FONT]
[FONT=book antiqua,palatino]
- 6 łyżek cukru[/FONT]
[FONT=book antiqua,palatino]
- szczypta soli[/FONT]
[FONT=book antiqua,palatino]
- 1 szklanka mleka[/FONT]
[FONT=book antiqua,palatino]
- 2-3 łyżki wody[/FONT]
[FONT=book antiqua,palatino]
- 3 łyżki masła roztopionego[/FONT]
[FONT=book antiqua,palatino]
Dodatkowo:[/FONT]
[FONT=book antiqua,palatino]
- Dowolne owoce ( ja użyłam truskawek, dżemu morelowego, mrożonych porzeczek,rabarbar) [/FONT]
[FONT=book antiqua,palatino] [/FONT]
[FONT=book antiqua,palatino]Wykonanie:[/FONT][FONT=book antiqua,palatino] [/FONT]
[FONT=book antiqua,palatino]
Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe ( niegorące mleko), 3 łyżki mąki, wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.[/FONT]
[FONT=book antiqua,palatino]
Do wyrośniętego rozczynu, dosypać mąke, lekko roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, wodę, cukier i zagnieść ciasto.[/FONT]
[FONT=book antiqua,palatino]
Dokładnie zagniecione ciasto, pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. [/FONT]
[FONT=book antiqua,palatino]
Po tym czasie ponownie zagnieść .[/FONT]
[FONT=book antiqua,palatino]
Ciasto rozwałkowac i wyłożyć do wysmarowanej wcześniej formy.[/FONT]
[FONT=book antiqua,palatino]
Na wierzch ułożyć dowolne owoce, następnie posypać kruszonką , tak przygotowane ciasto przed włożeniem do pieca , pozostawić na 15 min do wyrośnięcia.[/FONT]
[FONT=book antiqua,palatino]
Wstawić do piekarnika na około 50-60 min. w 180 stopniach C.[/FONT]
[FONT=book antiqua,palatino]Po upieczeniu, na lekko ostudzony placek polewamy lukier.[/FONT][FONT=book antiqua,palatino] [/FONT]
[FONT=book antiqua,palatino] [/FONT]
[FONT=book antiqua,palatino]
Kruszonka: [/FONT]
[FONT=book antiqua,palatino]
- 4 łyżki mąki[/FONT]
[FONT=book antiqua,palatino]
- 2 łyżki masła lub margaryny ( płynnej)[/FONT]
[FONT=book antiqua,palatino]
- 2 łyżki cukru pudru może być cukier kryształ[/FONT]
[FONT=book antiqua,palatino]
Składniki na kruszonkę wsypać do miseczki i wolno wymieszać , przesypując mąką.[/FONT]
[FONT=book antiqua,palatino] [/FONT]
[FONT=book antiqua,palatino]
Składniki na lukier: [/FONT]
[FONT=book antiqua,palatino]
- 3/4 szklanki cukru pudru[/FONT]
[FONT=book antiqua,palatino]
- odrobina przegotowanej gorącej wody[/FONT]
[FONT=book antiqua,palatino]
- kilka kropli aromatu do ciasta o smaku śmietankowym[/FONT]
[FONT=book antiqua,palatino]
Do szklanki z cukrem wlać olejek śmietankowy i dodać odrobinę wody, następnie wymieszać ,jak będzie za geste to jeszcze dolać wody. Pamietajmy , aby wody dolewać w bardzo małych ilościach. Gotowy lukier powinien mieć gęstą ale równocześnie płynną konsystencję. Gorącym jeszcze lukrem polewamy placek.[/FONT]
[FONT=book antiqua,palatino]
Używam blaszki o wymiarach: 25cmx35cm ( może być ciut mniejsza lub większa).[/FONT]
[FONT=book antiqua,palatino]
Rabarbar:[/FONT]
[FONT=book antiqua,palatino]Rabarbar należy obrać, pokroić na mniejsze kawałki i chwilkę sparzyć w gorącej wodzie, następnie odcedzić z wody na cedzaku [/FONT][FONT=book antiqua,palatino]i dopiero w takiej postaci należy wkładać go na placek wraz z innymi owocmi.[/FONT]
[FONT=book antiqua,palatino]
Smacznego![/FONT][FONT=book antiqua,palatino] [/FONT]